Karjeros šuolis – lyg stebuklinga pasaka

Futbolininkų karjeros vingiai kartais primena neįmenamą rebusą. Šiai kategorijai priskirtina ir vartininko iš Lenkijos Tomaszo Kuszczako istorija.

Šių metų gegužės pabaigoje T.Kuszczakas tapo ne tik Lenkijos, bet ir visos Europos pajuokos objektu. Per Lenkijos rinktinės palydėtuves Chožove į pasaulio čempionatą Vokietijoje Kolumbijos rinktinės vartininkas jam įmušė įvartį smūgiu iš savo baudos aikštelės. Nepaisant to, vasarą T.Kuszczakas sulaukė „Manchester United” trenerio sero Alexo Fergusono pasiūlymo pereiti į garsųjį Anglijos klubą.

Įspūdingas debiutas

T.Kuszczakas iš „West Bromwich Albion” ekipos, šiemet iškritusios į Anglijos antrąjį divizioną, į Mančesterio klubą buvo pakviestas kaip Olandijos vartininko Edwino van der Saro dubleris. Tačiau prieš pusantros savaitės lenkas fantastiškai gynė „Manchester United” vartus per principinį mačą su „Liverpool”, nors svečiai „Old Trafford” arenoje laimėjo 1:0. T.Kuszcakas atrėmė 11 metrų baudinį ir dar keletą „mirtinų” smūgių.

„Kai gavau „Manchester United” trenerio pasiūlymą, tai buvo viena gražiausių dienų mano gyvenime. Šiam klubui svajojau atstovauti nuo to laiko, kai šios komandos vartus gynė mano dievintas danas Peteris Schmeichelis”, – Lenkijos žurnalui „Pilka nožna plus” kalbėjo T.Kuszczakas.

Po nelemto Kolumbijos vartininko įmušto įvarčio Lenkijos dienraštis „Gazetta Wyborza” T.Kuszczako pavardę perdarė į „Puszcakas”. Išvertus iš lenkų kalbos – „praleidžiantis”. Per tą nelemtą epizodą lenkų vartininkas galėjo nukreipti kamuolį į kampinį, bet manė, jog šis skrieja virš skersinio.

„Po varžybų Chožove supratau, jog 95 minutes reikia būti susikoncentravusiam 200 procentų. Tačiau dėl praleisto įvarčio tragedijos tikrai nedariau. Klysta visi. Svarbiausia savo klaidų nekartoti”, – teigia T.Kuszczakas.

Tiki savo galimybėmis

Lenkų vartininkui paskambinęs „Pilka nožnos” korespondentas nustebo sužinojęs, kad „Manchester United” klubas į varžybas Londone vyksta… traukiniu.

T.Kuszczakas paaiškino, kad tai optimalus kelionės būdas. „Mančesterį ir Londoną skiria apie 300 kilometrų. Autobusu tektų vykti keturias arba penkias valandas. Dėl ypatingų saugumo priemonių dabar oro uostuose tenka sugaišti nemažai laiko. O modernus ir labai greitas traukinys atstumą nuo Mančesterio iki Londono įveikia per dvi valandas. Mūsų komandai rezervuotas visas pirmos klasės vagonas, įrengti atskiri kambariai”, – pasakojo jis.

„West Bromvich Albion” sutiko T.Kuszczaką paskolinti vienam sezonui, bet Lenkijos vartininkas asmeninį kontraktą su „Manchester United” pasirašė ketveriems metams. Mančesterio klubas už lenką sumokėjo 4 mln. svarų perėjimo mokestį.

„Edwinas van der Saras yra vienas geriausių pasaulio vartininkų. Todėl turi praeiti kiek laiko, kol išsikovosiu stabilią vietą „Manchester United”. Manau, iš olando išmoksiu labai daug. Man susidarė įspūdis, jog jau po kelių pirmųjų treniruočių pakilo mano kvalifikacija”, – teigė lenkų vartų sargas.

T.Kuszczakui kantrybės netrūksta – jis moka laukti. Lenkas tris sezonus buvo atsarginis Berlyno „Herthos” klubo vartininkas, Vokietijos bundeslygoje nesužaidė nė vienerių varžybų. Jis ne iš karto išsikovojo vietą ir „West Bromvich Albion” vienuolikeje.

„Tačiau niekuomet nesinervinau, nes buvau įsitikinęs, kad mano laikas ateis. Taip dabar jaučiuosi ir „Manchester United”, – tvirtino psichologiniu stabilumu pasižymintis vartininkas.

Jaučiasi lyg šeimoje

Anglijos žiniasklaida dažnai rašo apie „Manchester United” klube esančias kelias atskiras futbolininkų grupuotes, nuolatinius žaidėjų konfliktus.

„Nieko tokio nepastebėjau šiame klube. Manau, kad Anglijos spauda neteisingai nušviečia įvykius Mančesterio komandoje. Čia visi su visais kalbasi, juokauja. Nėra jokių konfliktų ar barjerų. Gal kai kam tai nuskambės keistokai, bet „Manchester United” yra šeimos atmosfera”, – teigė T.Kuszczakas.

Paklaustas, kurių žaidėjų nuomonė komandoje yra svarbiausia, lenkas atsakė taip: „Vyriausi žaidėjai Ryanas Giggsas ir Paulas Scholesas, tačiau jie labai atsižvelgia i E.van der Saro ir Gary Neville’o nuomonę. Bet, žinoma, visus pagrindinius sprendimus priima treneris A.Fergusonas, turintis tiesiog neįtikimą charizmą”.

64 metų škotas A.Fergusonas „Manchester United” vadovauja jau 20 metų. Net neįmanoma įsivaizduoti atvejo, kad jis į legendinį klubą kviestų žaidėją, kuriam nemato vietos komandoje.

„T.Kuszczakas yra didelių galimybių, progresuojantis vartininkas. Jis tai įrodė praėjusį sezoną”, – apie lenko pasirinkimą kalbėjo A.Fergusonas.

Tačiau Lenkijos rinktinės naujajam treneriui iš Olandijos Leo Beenhakkeriui „Manchester United” vartininkas kol kas nereikalingas – T.Kuszczakas nebuvo pakviestas į Europos čempionato atrankos rungtynes su Suomija ir Serbija. Suomiams lenkai namie pralaimėjo 1:3, o mačą su serbais baigė 1:1.

T.Kuzsczakas teigia jokių nuoskaudų neturintis. „Jei tik būsiu reikalingas, iš karto vyksiu į rinktinę, nes noriu atstovauti savo šaliai. O komplekso dėl kolumbiečio vartininko man įmušto įvarčio tikrai nejaučiu”, – teigė prieš šį sezoną daug kam netikėtai „Manchester United” klube atsidūręs lenkas T.Kuszczakas.

Tomaszas KUSZCZAKAS

Gimė: 1982 03 20 Krosno Odžanske (Lenkija)

Ūgis – 190 cm, svoris – 84 kg.

Klubai: Vroclavo „Šląsk” (Lenkija, 1998-1999 m.), „Uerdingen” (Vokietija, 1999-2000 m.), Berlyno „Hertha” (Vokietija, 2000-2004 m.), „West Bromvich Albion” (Anglija, 2004-2006 m.), „Manchester United” (Anglija, nuo 2006 m. rugjūčio).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.