Visuomenininkai peikia sostinės bendrąjį planą

Vilniaus bendruomenės ir visuomeninės organizacijos prašo pirmųjų šalies asmenų paveikti sostinės tarybą, kad ši nesvarstytų miestui itin svarbaus dokumento

Sostinės savivaldybėje miesto gyventojams ir jo svečiams pristatytas Vilniaus miesto bendrojo plano iki 2015 metų projektas. Beveik dvejus metus rengtas dokumentas jau spėjo sulaukti nepalankių vertinimų.

Grupė Žaliųjų judėjimo, „Piliečių santalkos”, Žvėryno, Pilaitės, Gerosios Vilties, Senamiesčio, Žirmūnų, Šeškinės bendruomenių ir kitų šalies bei sostinės visuomeninių organizacijų atstovų paprašė prezidento Valdo Adamkaus, Seimo pirmininko Viktoro Muntiano, premjero Gedimino Kirkilo, aplinkos ir kultūros ministrų Arūno Kundroto bei Jono Jučo, Vilniaus apskrities viršininko Alfonso Macaičio ir Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinės sekretorės Astos Dirmaitės paveikti Vilniaus miesto tarybą, kad ši nesvarstytų sostinės bendrojo plano.

Pasiūlė neskubėti

Visuomenininkai pirmiausia stebisi, kodėl Vilniaus savivaldybė bendrąjį planą priskyrė rajoniniam lygiui. Taip jo ekspozicijos ir viešo svarstymo terminas tapo perpus trumpesnis – tik vienas mėnuo. Šis planas yra iš esmės naujas ir didelės apimties, tad laiko žmonėms susipažinti su juo ir pareikšti nuomonę turėtų būti gerokai daugiau.

Be to, laiško autoriai nurodo nemažai bendrojo plano trūkumų ir siūlo, kol jie neištaisyti, neskubėti tvirtinti dokumento, kaip to siekia Vilniaus valdžia.

„Šiuo metu rengiamas naujas Lietuvos pasaulio kultūros paveldo objektų apsaugos įstatymas, kuriame bus aptarta Vilniaus senamiesčio ir kitų į UNESCO pasaulio vertybių sąrašą įrašytų kultūros objektų apsauga. Įsigaliojus šiam įstatymui keisis Vilniaus senamiesčio apsauga, administravimas, senamiesčio bendrąjį planą tvirtins Vyriausybė. To neįvertinus ir dabar patvirtinus Vilniaus bendrąjį planą bus be reikalo iššvaistytos lėšos”, – teigiama laiške.

Jo autoriai įtaria, kad rengiant bendrąjį planą nesivadovauta tarptautinės teisės aktais, kuriuos Lietuva yra ratifikavusi, nei šalies įstatymais. „Bendrojo plano projekte gamta, kultūros paveldas, kraštovaizdis, socialinė kultūrinė aplinka nesuplanuotos kaip sistemos”, – rašoma laiške.

Mažins želdynų plotus

Visuomenininkų nuomone, plano projekte užprogramuota chaotiška, miesto gamtinio ir kultūrinio kraštovaizdžio savitumus bei erdvinės struktūros darną ignoruojanti miesto plėtra sudarkys šias sostinės vertybes ir pablogins vilniečių gyvenimą.

Nemotyvuotas, normomis ir skaičiavimais esą nepagrįstas bendrajame plane iki 2015 numatytas miegamųjų rajonų tankinimas. Plano projektas yra abstraktus, painus ir neskaidrus, dauguma bendrojo plano praktinių sprendimų paliekami valdininkų nuožiūrai.

Neišspręsta Vilniaus miesto apvažiavimo problema – nenumatyta šiaurinio apvažiavimo. Visuomenininkai ekspertai abejoja, ar reikėjo kai kurias siauras gatves, pavyzdžiui, šalia geležinkelio stoties, skirti vadinamajam greitajam eismui. Diskusijų sukėlė ir plano rengėjų siūlymas tokias strategiškai svarbias gatves kaip Pylimo, Kalvarijų palikti tik tramvajams. Jei jau tiesti Vilniuje tramvajų linijas, tai jos, pasak visuomenininkų, turėtų būti šalia apvažiuojamųjų greitojo eismo gatvių.

Dar labiau sukritikuotas sumanymas tiesti tramvajų liniją per senamiestį – tokią pasaulinio paveldo objekto urbanizaciją draudžia įstatymai. Beje, nutiesus tramvajų linijas nebereikės daug troleibusų, autobusų ir maršrutinių taksi, o socialinis bei ekonominis tokio keitimo poveikis neįvertintas.

Visuomeninių organizacijų atstovų teigimu, naujajame plane nenumatyta rengti naujų želdynų, o dabartiniai žalieji plotai mažinami, naikinami.

Valdininkų nepageidauja

Laiško autoriai pasiūlė sudaryti nepriklausomą mokslininkų, specialistų ir visuomenės atstovų komisiją, kuri, įvertinusi naująjį Vilniaus miesto bendrąjį planą, pasiūlytų, kaip jį patobulinti. Valdžios institucijų atstovai šioje komisijoje nepageidaujami.

„Kadangi iki savivaldybių tarybų rinkimų liko pernelyg mažai laiko bendrojo plano klaidoms ištaisyti ir suderinti su visuomene, o dabartinis plano variantas atneštų Lietuvos sostinei daugiau žalos nei naudos – prašome siekti, kad šios kadencijos Vilniaus miesto savivaldybės nariai nesvarstytų ir netvirtintų Vilniaus miesto bendrojo plano”, – baigia laišką visuomeninių organizacijų atstovai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.