„Vyrai protingesni už moteris”

Tokia yra naujausio tyrimo išvada. Šį tyrimą, be abejo, labai pradžiuginsiantį vyrus, atliko, žinoma, vyras. Ir jo išvados tokios: vyrų IQ visais keturiais punktais aukštesnis už moterų.

Britanijoje gimęs tyrimo autorius Džonas Filipas Raštonas, kuris anksčiau sukėlė ažiotažą pareiškimu, jog intelektas priklauso nuo rasės, dabar tvirtina, neva jo naujasis tyrimas atskleidė, kodėl į pačią karjeros virtūnę įkopia tiek mažai moterų.

Jis teigia, kad „stiklinių lubų” fenomenas yra greičiausiai susijęs su mažesniu moterų intelektu, o ne su moterų diskriminavimu.

Vakarų Ontarijo universiteto psichologas tokią išvadą priėjo atidžiai išstudijavęs testų rezultatus. Testai buvo skirti 100 tūkstančių abiejų lyčių studentų galimybėms atskleisti.

Tokių faktorių, kaip sugebėjimas greitai perprasti sudėtingą koncepciją, verbalinės argumentacijos įgūdžiai ir kreatyvumas (pagrindinės intelekto sudedamosios dalys), analizė parodė, kad vaikinai turi vidutiniškai 3,63 punkto aukštesnį intelektą nei merginos. Vidutinio statistinio žmogaus intelektas yra maždaug 100 balų.

Šie atradimai, pasitvirtinę visuose universiteto kursuose nepaisant žmonių išsilavinimo lygio, grasina perversmu šimtmečio požiūrių sistemoje, pagal kurią, vyrai ir moterys turi vienodas proto galimybes. Taip pat jie prieštarauja teiginiui, neva mergaitės mokykloje geriau laiko egzaminus nei berniukai.

Profesorius Raštonas, kuris gimė Bornmute ir įgijo socialinės psichologijos daktaro laipsnį Londono ekonomikos mokykloje, teigia, kad mergaitės užgožia berniukus mokyklos klasėse, kadangi greičiau bręsta.

„Kyla įspūdis, kad iki pat brendimo pabaigos moterys turi pranašumų prieš vyrus dėl to, kad jos greičiau auga, ir tai yra esminis skirtumas”, – sako jis.

Kadangi visi ankstesni duomenys, liudijantys lygias lyčių galimybes, buvo renkami mokyklose, lyčių skirtumai galėjo būti paprasčiausiai nepastebėti.

Nors iš esmės ekspertai sutinka su tuo, kad vyrai ir moterys mąsto skirtingai ir vyrų „erdvinių sugebėjimų” testų rezultatai geresni nei moterų, o moterų geresni verbaliniai sugebėjimai, buvo manoma, jog šie skirtumai susilygina, ir bendrai paėmus, abiejų lyčių intelekto galimybės vienodos.

Tačiau profesorius Raštonas mano, kad skirtumas tiesiogiai susijęs su smegenų dydžiu: daugybė kitų tyrimų liudija, kad vyrų smegenys daug didesnės nei moterų.

„Mes žinome, jog vyrų smegenys stambesnės, net jeigu turime galvoje jų ir moterų kūno masės santykį, – sako tyrėjas. – Tai reiškia, kad jie turi daugiau neuronų. Klausimas yra toks: ką daro tie neuronai vyro organizme? Greičiausiai jie suteikia jiems pranašumo apdorojant informaciją.”

Manoma, jog šis skirtumas gamtos buvo suprogramuotas jau akmens amžiuje, kai moterys ieškojo protingesnių už save vyrų, kad perduotų savo palikuonims kuo geresnius genus.

„Kai kurie žmonės mano, jog tai evoliucijos pasekmė, kadangi moterys renkasi vyrus, kurie yra protingesni už jas, – sako profesorius. – Lygiai taip pat, kaip jos linksta prie aukštesnių už save vyrų, jos renkasi tuos, kurie jas pralenkia ir IQ lygiu.”

Kritikai pažymi, jog profesoriaus Raštono išvados gali būti netikslios dėl to, kad jis išanalizavo daugiau moterų testų nei vyrų.

Tačiau profesorius, prieš ketverius metus išprovokavęs skandalą pareiškimu, esą rasė turi poveikį intelektui ir elgesiui, todėl juodaodžiai labiau linkę į nusikalstamumą, o aziatai pasižymi aukštesniu IQ, nė kiek neabejoja savo tyrimo rezultatų tikslumu.

„Tai nepopuliarios išvados, – sako jis. – Žmonės neturėtų baimintis nagrinėti prieštaringas problemas. Mes turime teisę rasti tiesą. Reikia teisiog analizuoti faktus.”

Profesoriaus darbas galėtų paaiškinti, kodėl šachmatų meistrais ir genijais dažniausiai tampa vyrai.

Vis dėlto moterims neverta nuliūsti: mokslininkai sako, kad jos gali pasiekti tokių pat rezultatų, kaip ir vyrai – jeigu daugiau dirbs.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "„Vyrai protingesni už moteris”"

  1. nuomone

    kaip neprotinga lyginti prota pagal lyti, juk zmones labai skirtingi, vienoje srity vieni labiau sumanesni, kitoje kiti. Kam cia reikia sito nuolatinio lyciu kurstymo???? jau tiesa sakant bloga

  2. Tania

    tas mokslininkas tikrai neišsilavines….lai savo smegenis persišviečia….

  3. Adolfas

    Petkevicius raso „Durniu laive”,kad jus visi durniai nepriklausomai nuo lyties…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.