Šaltalankis – „asmenybė” tarp vaiskrūmių

Ruduo, be visų kitų gėrybių, pavaišina mus ir oranžinėmis aromatingomis uogomis, kurias nelengva rinkti, tačiau gardu gerti pasaldintas jų sultis ir jausti, kaip užplūsta naujos jėgos, panašios į palaimą. Tai – šaltalankis.

Mėgsta romantiką

Įvairiose knygose ir žinynuose prie šaltalankio pavadinimo dar pridedamas žodelis „dygliuotasis”. Jo dygliai ilgi ir aštrūs kaip durtuvai. Bet jis vis tiek yra žavus. Pavasarį žydėdamas, o iki vėlyvo rudens oranžinėmis uogų burbuolėmis puošia ir mūsų Melnragės pajūrį.

Jei akyliau žiūrėjote, pastebėjote ir dalį nežydinčių šaltalankio krūmų. Taip turi būti. Šaltalankis yra vyriškos ir moteriškos giminės. Žydi ir vaisius duoda moteriškieji krūmai. Tačiau jei netoliese nėra bent vieno kito vyriškojo krūmo, ir „moteriškės” skursta, mažai žydi, menkai teduoda vaisių, greičiau ima džiūti. Taigi jėgų ir žydėjimo džiaugsmo teikianti „platoniškoji meilė” egzistuoja ir tarp augalų.

Šaltalankiai – orūs augalai, nesibičiuliauja su kitais krūmais ar medžiais. Ten, kur jie užėmė pozicijas, joks kitas medis ar krūmas „kojos neįkels”. Tačiau jie svetimos vietos neužima, apsigyvena ten, kur tarsi niekas kitas ir neaugtų. Kartais specialiai sodinami yrančioms atkalnėms sutvirtinti. Išleidžia šaknis iki 10 metrų ilgio, pasiima maisto iš pačių skurdžiausių vietų, užaugina bene vertingiausius mūsų aplinkos vaisius. Šaltalankiai – romantikai, nes ir patys pasirenka romantiškas vietas – auga pajūriuose, paežerėse, upių atskardžiuose, kalvų atšlaitėse.

Vietoje grietinės

Šaltalankių uogos nebijo šalnų ir nedidelio šalčio, nes yra riebios tikrąja to žodžio prasme. Šaltalankių uogose ir dar daugiau jų kauliukuose yra aliejaus, kurio vaistines savybes žmonės labai vertina.

Nėra kito tokio augalo mūsų kraštuose, kurio uogos būtų tokios aromatingos, turtingos vitaminų, riebalų, karotino. Atrodo, kad neverta net kalbėti apie šaltalankio naudingumą, nes tą seniai visi žino!

Galima tik priminti, kad, šaltalankių uogas naudodami maistui, niekada nieko nepagadinsite. Sibiro moterys gardžią žuvį patiekdavo su šaltalankių padažu. Panašiai kaip mes naudojame grietinę, ten vietoj jos imamos riebios šaltalankių sultys.

Iš uogų verdamos uogienės, jos naudojamos džemui, želė, marmeladui, užpilams, trauktinėms ruošti ir įvairiems kitokiems gėrimams aromatizuoti ir pagardinti. Pakanka turėti kelis butelius šaltalankio sulčių, ir namai bus aprūpinti puikiu vitaminų ir įvairių naudingų medžiagų šaltiniu. Tiesiog būtina šiuo metu turėti natūralių vitaminų, nes priversti esame maitintis visiškai nuskurdintu „pramoniniu” maistu.

Slopina uždegimus

Šaltalankio sultys yra ir geros skrandžio tvarkdarės. (Žinoma, jei rūgštingumas nėra padidėjęs.) Porą savaičių pasivaišinus saldžia šaltalankio sulčių tyre, skrandžiui tiesiog sugrąžinama jaunystė.

Dar naudingesnis yra šaltalankių uogų aliejus. Jis slopina uždegimus, gydo nedideles burnos opas, o kartais ir skrandžio opaligę. Gerti po šaukštelį prieš valgį tris savaites. Šaltalankio gydomųjų savybių „neatmeta” ir kepenys. Tinka praguloms gydyti, nuo slogos pažeistoms šnervėms patepti. Jis rekomenduojamas net akių ligų profilaktikai.

Tačiau šio aliejaus negalima vartoti nesaikingai. O sergant kai kuriomis kasos ir tulžies pūslės ligomis, šaltalankis gali net pakenkti. Visada ne pro šalį pasitarti su gydytoju, nes liaudiškos priemonės yra tik „slaugės”, bet ne „gydytojos”.

Pasigaminkime aliejaus

Kaip patiems pasidaryti šaltalankio aliejaus? Darbas nesudėtingas, tačiau negreitas.

Kai iš šaltalankio uogų išsunkiame sultis (supilstytos į butelius jos puikiai laikosi šaldytuve), lieka išspaudos. Iš jų ir daromas aliejaus. Išspaudas plonai paskleisti ir gerai išdžiovinti. Paskui sumalti, užpilti geru rafinuotu aliejumi. Stiklinei maltų išspaudų reikia dviejų stiklinių aliejaus. Laikyti tris savaites tamsoje kambario temperatūroje, retkarčiais supurtyti. Paskui aliejų nukošti, supilstyti į tamsius švarius iškaitintus buteliukus, užsukti ir toliau laikyti tamsoje.

Kad būtų daugiau veikliųjų medžiagų, nukoštą aliejų galima pilti ant naujo išspaudų ruošinio, vėl laikyti tris savaites, vėl nukošti antrą ar net trečią kartą. Išdžiovinti šaltalankių kauliukai gali laukti kad ir kelis mėnesius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.