Klastingi nuodai slypi miško gėrybėse

Sveikatos sutrikimų gali sukelti ne tik nuodingi, bet ir valgomieji grybai

Per grybavimo sezoną kasmet pasitaiko žmonių, apsinuodijusių grybais.

Suvalgę nuodingų grybų žmonės suserga inkstų arba kepenų nepakankamumu, o kartais tokios vaišės kainuoja gyvybę.

Nors šiemet grybų miškuose gausu kaip reta, uostamiesčio medikams dar neteko gelbėti itin sunkiai grybais apsinuodijusių žmonių.

Apsinuodijo viena

Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis, 2004 m. šalyje grybais apsinuodijo 201 žmogus. Vienas iš jų mirė.

Pernai grybais apsinuodijo 130 žmonių, bet nė vienas apsinuodijimas nesibaigė mirtimi.

Kiek žmonių nuodingų grybų suvalgė šiemet, dar nesuskaičiuota. Žinoma tik, kad kol kas nuodingi grybai nenusinešė nė vienos gyvybės.

Paprastai sunkiai apsinuodiję grybais žmonės vežami į ligoninių reanimacijos skyrius. Klaipėdos ligoninės medikai džiaugėsi, kad šiemet dar neteko gelbėti nė vieno grybais apsinuodijusio klaipėdiečio. Tačiau Apskrities ligoninėje tokios pacientės būta.

„Laimei, apsinuodijimas buvo palyginti lengvo laipsnio”, – džiaugėsi Klaipėdos apskrities ligoninės Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėjas Egidijus Guogis.

Medikas sakė, kad į jų ligoninę retai patenka grybų užvalgę klaipėdiečiai. Dažniausiai šios ligoninės medikai gelbėja apsinuodijusius apskrities gyventojus.

Pasekmės – liūdnos

E.Guogis pasakojo, kad dažniausiai medikai taip ir nesužino, koks grybas sukėlė apsinuodijimą. Tačiau įspėjo, kad apsinuodijimai grybais būna itin sunkūs. Ypač pavojinga žmonėms žalioji musmirė, kurią grybautojai painioja su ūmėde.

„Užtenka vienos žaliosios musmirės, kad būtų sugadinti trys litrai valgomų grybų. Apsinuodijimai grybiena būna itin sunkūs. Žmogų, apsinuodijusį grybais, gali ištikti nervų paralyžius, sutrikti jo smegenų funkcijos, prasidėti haliucinacijos, atsirasti inkstų ar kepenų nepakankamumas. Jeigu dėl apsinuodijimo laiku nesikreipiama į medikus, gali baigtis mirtimi”, – įspėjo pašnekovas.

Pasak mediko, apsinuodijimų grybais pasekmės dažniausiai būna ilgalaikės ir smarkiai sutrikdo organizmo veiklą. Dėl apsinuodijimų grybais žmogui gali prireikti netgi transplantuoti inkstus.

Grybai – kaip prieskoniai

Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės Ūmių apsinuodijimų skyriaus gydytoja toksikologė Irina Mironova patarė grybus vartoti tik kaip prieskonį, o ne kaip pagrindinį patiekalą.

„Grybai yra kaip prieskonis, tad jų patartina valgyti po nedaug. Juk ir kitų prieskonių, pavyzdžiui, pipirų, mes nevalgome daug”, – sakė gydytoja.

Medikė pasakojo, kad grybai gali paūminti įvairias virškinamojo trakto ligas, pavyzdžiui, opaligę arba tulžies pūslės akmenligę. Tad sergantiems šiomis ligomis grybų patartina vengti.

„Nerekomenduojama grybų duoti vaikams. Jeigu jie netyčia suvalgytų nuodingų grybų, net ir nedidelė dozė vaikams gali būti mirtina”, – patarė I.Mironova.

Patartina vimdyti

E.Guogis sakė, kad dažniausiai užvalgęs nuodingų grybų žmogus tampa vangus ar net praranda sąmonę. Pagalbos būtina ieškoti skubiai.

„Jeigu žmogus sąmoningas, reikia kuo skubiau sugirdyti šilto vandens, į kurį galima įdėti garstyčių miltelių. Apsinuodijusiam žmogui patartina sukelti vėmimą, kad išsivalytų skrandis, ir kuo skubiau vežti į gydymo įstaigą. Tačiau jeigu žmogus jau yra vangus, patiems geriau vėmimo nesistengti sukelti, nes skrandžio turinys gali patekti į plaučius, ir viskas baigsis mirtimi. Praradusius sąmonę reikia kuo skubiau vežti pas gydytojus”, – aiškino gydytojas.

Apsinuodijus vienam, E.Guogis patarė į medikus kreiptis visiems kartu su juo valgiusiems grybų ir pasitikrinti, ar į organizmą nepateko nuodų.

Klaipėdos medikams jau yra tekę gelbėti visą grybais apsinuodijusią šeimą – tėvus ir du jų vaikus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.