Naujasis čempionatas – be BBL globos

Stipriausios šalies krepšinio komandos 2006-2007 metų LKL sezoną pradėjo parodomosiomis rungtynėmis Trakuose

Naujasis 2006-2007 metų Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionatas startavo netradiciškai. Vakar Trakuose buvo sužaistos parodomosios rungtynės tarp elitinių šalies komandų sugrįžusios Marijampolės „Sūduvos” ir klubų rinktinės „LKL United”. Iš septynių ekipų suburta komanda mačą laimėjo 74:54.

14-asis LKL čempionatas vėl vyks savarankiškai – jo rezultatai nebus įskaitomi į SEB Baltijos krepšinio lygos (BBL) pirmenybių įskaitą.

Kaune čempionatas prasidės šeštadienį

Naujojo LKL čempionato išvakarėse buvo paskelbtas naujas lygos pavadinimas – LKL „Mažeikių naftos” čempionatas. 14-ąjį sezoną stipriausia šalies krepšinio lyga pasitiks ir su šūkiu: „LKL – krepšinio tradicija”. Pasak LKL generalinio direktoriaus Lino Gylio, Trakuose buvo atgaivinta pirmoji tradicija – surengti sezono atidarymo rungtynes.

LKL mecenatė „Mažeikių nafta” šį sezoną lygai skirs 600 tūkstančių litų – du trečdaliai šios sumos atiteks prizų fondui, likusi dalis – LKL reikmėms. 2006-2007 metų sezono LKL „Mažeikių naftos” čempionui bus skirta 160 tūkstančių litų, vicečempionui – 120 tūkstančių. Trečiąją vietą LKL pirmenybėse užėmusi komanda tenkinsis 80 tūkstančių, o ketvirtąją – 40 tūkstančių litų premijomis.

Lygos vadovai didžiavosi, kad LKL išsaugojo ir kitus rėmėjus.

Čempionatas startuos rytoj Panevėžyje, kur varžysis „Panevėžio” ir „Šiaulių” ekipos. Šeštadienį LKL kovos jau pasieks ir Kauną – Sporto halėje rungtyniaus gerokai sustiprėjusi antroji miesto komanda „Atletas” ir Kėdainių „Nevėžis”.

Į LKL po kelerių metų pertraukos sugrįžo Marijampolės klubas. „Sūduva” šį sezoną taps devintąja elitinės šalies krepšinio lygos komanda.

Nepasitvirtinus praėjusio sezono eksperimentui, kai LKL čempionatas buvo įtrauktas į BBL programą, šįmet, visų klubų sprendimu, abu čempionatai vyks savarankiškai. Kad nebūtų painiavos, jie vyks kas antrą savaitgalį – vieną komandos varžysis LKL, kitą – BBL pirmenybėse. LKL reguliarusis sezonas vyks dviem ratais, po to – atkrintamosios varžybos.

E.Žukauskas pažįstamų beveik nesutiko

Nedidelėje Trakų nacionalinio sporto ir sveikatingumo centro salėje kiek nejaukiai žvalgėsi į Lietuvą po ilgos pertraukos rungtyniauti sugrįžęs 217 cm ūgio Eurelijus Žukauskas. Jis atstovavo „LKL United” komandai.

„Senokai nėra tekę tokioje salėje žaisti, – šypsojosi naujasis Vilniaus „Lietuvos ryto” vidurio puolėjas. – Reikia pradėti apsiprasti, todėl žvalgausi, kaip čia viskas atrodo. LKL varžybas jau buvau primiršęs, nebepažįstu ir žaidėjų. Teks susipažinti”.

Atidžiau apsidairęs E.Žukauskas pasakė, kad pažįstami tik du krepšininkai – Rolandas Matulis ir taip pat po ilgos pertraukos į Lietuvą sugrįžęs Singaras Tribė.

E.Žukauskas, baigiantis gydytis pernai rudenį Graikijoje patirtą peties traumą, šiuo metu sportuoja individualiai, todėl neišvyko kartu su Vilniaus ekipa į Ispaniją.

„Kol kas dar vengiu kontakto, pasisaugau. Šiose rungtynėse turiu tik pakovoti dėl ginčo kamuolio ir mano darbas bus atliktas. Kai grįš komanda, jau pradėsiu treniruotis visa jėga ir, manau, galėsiu žaisti”, – „Kauno dienai” sakė E.Žukauskas.

Beveik po metų pertraukos į aikštę išbėgęs buvęs Lietuvos rinktinės ir Kauno „Žalgirio” žaidėjas jam skirtą užduotį – atkovoti ginčo kamuolį – įvykdė. Per tris minutes jis dar spėjo atkovoti kamuolį ir atlikti rezultatyvų perdavimą. Tačiau visi keturi baudos metimai skriejo pro šalį.

„LKL United” nugalėjo

Tačiau ir be E.Žukausko pagalbos „LKL United” komanda parodomosiose varžybose su „Sūduva” iškovojo nesunkią pergalę 74:54 (18:14, 26:8, 6:20, 24:12). Rungtynėse buvo žaidžiami 4 kėliniai po 8 minutes. LKL varžybų direktorius Tomas Rimkus komandas įspėjo, jog pergalės siekti bet kokia kaina šioje dvikovoje nebūtina.

Nugalėtojams 21 tašką pelnė Arvydas Čepulis („Šiauliai”), pataikęs visus 5 tritaškius, 18 įmetė Martynas Gecevičius (Vilniaus „Sakalai”), 12 – Paulius Počiuipa („Panevėžys”), 7 – Valdas Dabkus („Atletas”), 6 – Mindaugas Sakalauskas (Kėdainių „Nevėžis”), po 5 – Rolandas Matulis („Sakalai”) ir Tomas Gaidamavičius („Panevėžys”).

„Sūduvos” gretose pasižymėjo 14 taškų pelnęs Aurimas Birgelis bei 11 pridėjęs Mindaugas Tamušauskas.

„LKL United” komandoje buvo registruotas ir Kauno „Atleto” puolėjas bei žaidžiantysis treneris asistentas Singaras Tribė, tačiau dėl peršalimo jis nesiryžo parodomosiose rungtynėse išbėgti į aikštę.

„Šeštadienį mūsų laukia pirmosios čempionato rungtynės su „Nevėžiu”, todėl nenoriu rizikuoti. Labai norėtųsi gerai pradėti sezoną, nes tikimės, kad šįmet „Atletui” pavyks išbristi iš visų nesėkmių”, – sakė S.Tribė, kartu su buvusiu žinomu krepšininku Dariumi Sirtautu pradėję rengti Kauno komandą naujajam sezonui.

Per rungtynių pertrauką vykusį tritaškių metimų konkursą (po 5 bandymus iš trijų pasirinktų pozicijų) laimėjo „Sūduvos” puolėjas Vilius Gabšys, įmetęs 13 taškų. Finale nugalėtojas aplenkė A.Čepulį, surinkusį 9 taškus.

LKL atidarymo šventėje nebuvo „Žalgirio” krepšininkų, kurie šiuo metu stovyklauja Ispanijoje.

Sumažėjo legionierių

„Manau, krepšinio mėgėjų laukia įdomus sezonas, – kalbėjo LKL prezidentas Šarūnas Kliokys. – Nacionalinis čempionatas vėl vyks savarankiškai, be to, komandos kovos ir SEB BBL pirmenybėse, ir Lietuvos krepšinio federacijos taurės turnyre. Todėl ne kartą matysime mūsų stipriausių klubų – „Žalgirio” ir „Lietuvos ryto” – dvikovas. Smagu, kad tradiciškai stiprūs „Šiauliai” išsaugojo lietuvišką komandą. Apskritai šį sezoną LKL čempionate bus mažiau legionierių, jais daugiau remsis tik „Lietuvos rytas” ir „Žalgiris”.

Kol kas neaišku, ar paskutiniąją vietą LKL čempionate užėmusiai komandai reikės žaisti pereinamąsias rungtynes su Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) čempionais.

LKL generalinis direktorius L.Gilys teigė, kad peržaidimai nevyksta dėl abiejų čempionatų varžybų kalendoriaus skirtumų: „NKL sezoną baigia gerokai anksčiau nei mes, todėl jie nenori laukti mėnesį ar daugiau mūsų varžybų pabaigos. Atrodo, kad šiemet vėl bus panaši situacija. Mūsų įsitikinimu, šiuo atveju ne mes, bet NKL turėtų prisitaikyti prie LKL. Todėl šį klausimą paliksime
spręsti LKF vykdomajam komitetui”.

LKF prezidentas Vladas Garastas teigė, kad lygoms trūksta geranoriškumo, jeigu jos negali išspręsti čempionatų pabaigos klausimo.

Beje, šį rudenį startuosiantis LKF taurės turnyras bus skirtas Lietuvos krepšinio 85-mečiui pažymėti – ši sukaktis bus paminėta kitų metų pavasarį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.