Pučas Tailande lietuvių neišgąsdino

Po karinio perversmo Pietryčių Azijos šalyje devyni ten esantys mūsų tautiečiai kol kas nesikreipė jokios pagalbos

Tailande įvykęs karinis perversmas kol kas nekelia rūpesčių Lietuvos kelionių agentūroms. Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, devyni šioje Azijos šalyje esantys lietuviai taip pat neieško būdų, kaip greičiau grįžti į tėvynę.

Tailando diplomatinė atstovybė Lietuvoje tvirtina, kad politiniai įvykiai Tailande neturi jokios įtakos kasdieniniam valstybės gyvenimui.

Kelionių neatšaukia

Skrydžius į Tailandą kelionių agentūroms organizuojančios bendrovės „Tez Tour” rinkodaros vadovė Aušra Girdžiojauskaitė teigė, kad turistinis sezonas į Tailandą prasideda spalio 20 dieną ir trunka iki pavasario. „Planuojantys atostogas ar keliones į Tailandą žmonės bilietų kelionių agentūroms negrąžina”, – teigė ji.

Pasak A.Girdžiojauskaitės, „Tez Tour” partneriai, austrų aviakompanija „Austrian Airlines” atsiuntė oficialų pranešimą, kad lėktuvų skrydžiai į Tailando sostinę Bankoką nenutrūkę, ten dirba oro uosto tarnybos ir pasienio punktai. „Austrų teigimu, Tailande šiuo metu neveikia daugelis valstybinių institucijų, tačiau turistai yra laukiami”, – sakė rinkodaros vadovė.

Tailando karalystės konsulato garbės konsulo padėjėja Jurgita Semenauskienė teigė, kad po įvykusio perversmo sulaukė kelių kelionių agentūrų klausimų, ar turistai gali būti saugūs ir ar po perversmo tebeveikia oro uostai. „Tailando karalystės ambasada Danijoje šiuos įvykius traktuoja kaip politinę reformą, ir vykstantiems į jų šalį nėra pagrindo nerimauti, nes nėra jokių riaušių”, – sakė J.Semenauskienė.

Tailando konsulato duomenimis, per metus šią šalį aplanko ne mažiau kaip tūkstantis lietuvių. „Tiek prašoma vizų per mūsų konsulatą, tačiau kai kurie leidimus patekti į šalį įsigyja jau nuskridę į Bankoko oro uostą”, – sakė J.Semenauskienė.

Apie lietuvius – jokių žinių

Užsienio reikalų ministerijos (URM) duomenimis, Tailande šiuo metu gali būti mažiausiai devyni keliautojai iš Lietuvos. Apie tai ministerijai pranešė jų artimieji. Du iš jų išskrido per kelionių agentūrą „West Express”, kiti į šią šalį pateko savarankiškai nusipirkę bilietus iš įvairių avialinijų.

URM Konsulinio departamento pareigūnai pranešė, kad Bankoke esantis Lietuvos garbės konsulas Vongkulpatas Snidvongsas pranešė nesulaukęs nė vieno Tailande viešinčio lietuvio.

Kelionių agentūros „West Express” Turizmo skyriaus vadovės pavaduotoja Nira Koltun sakė, kad nė vienas per jų agentūrą aviabilietus įsigijęs lietuvis kol kas nesikreipė į bendrovę dėl kelionės namo paankstinimo. „Mūsų žiniomis, jie nėra turistai, mes jiems tik nupirkome bilietus”, – sakė N.Koltun.

Demokratiją žada atkurti po metų

Tailando vyriausybės rūmus užvakar užėmęs atleistasis Tailando kariuomenės vadas generolas leitenantas Sontis Bunjaratglinas žada per kelias savaites perleisti valdžią naujam premjerui, paskirti Nacionalinę asamblėją, karinė vadovybė teigė studijuojanti kandidatų į šalies premjerus sąrašus. „Norime tokio žmogaus, kuriam patinka demokratija ir konstitucinė monarchija”, – sakė S.Bunjaratglinas.

Generolas tikino, kad nušalintasis premjeras, kuris buvo Niujorke, kai kariai perėmė valdžią, gali grįžti į tėvynę.

Tailande, kuris yra JAV sąjungininkas, politinė sumaištis trunka jau ne vieną mėnesį. Metų pradžioje, atsakydamas į masines opozicijos akcijas, kurių dalyviai kaltino premjerą korupcija, piktnaudžiavimu valdžia ir giminių protegavimu, Tailando ministras pirmininkas Taksinas Šinavatra sušaukė pirmalaikius rinkimus ir balandžio 2-ąją juos laimėjo.

Tačiau opozicija boikotavo balsavimą ir sukėlė naują protestų bangą. Nauji rinkimai buvo ne kartą atidėti, ir, pasak S.Bunjaratglino, generolai nusprendė, kad atėjo metas veikti.

Pasaulio šalių lyderiai smerkė šį perversmą, kuris sutrikdė Azijos vertybinių popierių biržas ir užtemdė metinės Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijos Niujorke pradžią.

Kol kas nėra pranešimų apie smurtą ar neramumus Tailande, kur gyvena 64 mln. žmonių. Per pastaruosius septynis dešimtmečius šioje valstybėje buvo įvykdyta 18 perversmų, 17 iš jų – po Antrojo pasaulinio karo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.