Žiema įkaitins kauniečių pinigines

Kauno šilumos tiekėjui nepavyko susitarti su bankais, kad jie papildomai neapmokestintų vartotojų aptarnavimo mokesčiu

Šiemet vieninteliame Kaune nedidinamas centralizuoto šildymo tarifas, bet miestiečiai vis dėlto gali gauti didesnes sąskaitas. Šilumos tiekėjas „Kauno energija” šiemet iš tikrųjų nekeičia tarifo, bet komunalinių paslaugų sąskaitas gali gerokai pakoreguoti prie seniūnijų priskirti pastatų administratoriai. Mokesčius už šildymą be papildomos aptarnavimo rinkliavos bus galima susimokėti tik „Lietuvos pašto” skyriuose.

Šildymui parengta per 60 proc. pastatų

Vakar Kauno miesto mero Arvydo Garbaravičiaus kabinete surengtoje spaudos konferencijoje miesto valdžia, šilumos tiekėjos „Kauno energijos” ir pastatus administruojančių bendrovių atstovai tikino, kad šiais metais tik Kaune nebrangs šildymas. Gyventojams ir toliau bus taikomas 11,97 lito už šildymą tarifas.

„Tarifas nedidės, o dėl pabrangusių dujų ir mazuto atsiradusius nuostolius įmonė padengs iš savo rezervų”, – kalbėjo AB „Kauno energija” generalinis direktorius Sigitas Aleksandras Matelionis. Pasak jo, Kaune išlaikyti nepadidėjusį šildymo tarifą bendrovei nebuvo lengva. „Lėšoms sutaupyti reorganizavome du departamentus, vasarą atleidome 203 darbuotojus”, – sakė S.A.Matelionis.

Tačiau kalbėdamas apie pabrangusias dujas S.A.Matelionis nutylėjo, kad Kauno termofikacinei elektrinei, iš kurios šilumą ima „Kauno energija”, pagrindinis akcininkas „Gazprom” gamtines dujas tiekia gerokai mažesne kaina nei kitiems vartotojams. Neaišku, kodėl konferencijoje „Kauno energijos” atstovai akcentavo šiemet 5,7 mln. litų padidėjusias kuro sąnaudas. „Pabrango dujų pristatymas”, – teisinosi S.A.Matelionis.

Įsiskolinę trečdalis kauniečių

„Kauno energija” centralizuotą šildymą tiekia apie 4700 objektų. Iš jų 3600 yra gyvenamieji namai. Pasak „Kauno energijos” technikos direktoriaus Stanislovo Karčiausko, šiuo metu šildymo sezonui jau parengta daugiau nei 60 proc. pastatų.

„Prasčiausia situacija yra su individualių namų savininkais, kurių pasirengimas šildymo sezonui siekia tik 6 proc.”, – sakė S.Karčiauskas.

„Kauno energijos” vadovas S.A.Matelionis tikino, kad gyventojų įsiskolinimą bendrovei pavyko stabilizuoti. „Praėjusiais metais kauniečiai buvo skolingi apie 29 mln. litų, o šiemet jau tik 26 mln. litų, – kalbėjo S.A.Matelionis. – Skoloms išieškoti samdome dvi privačias bendroves”. Įmonei skolingi apie trečdalis kauniečių.

Pridėjus ir juridinių asmenų skolas, miesto įsiskolinimai „Kauno energijai” šiuo metu siekia apie 32 mln. litų. Pasak „Kauno energijos” technikos direktoriaus S.Karčiausko, atsiskaityti už šildymą be papildomo aptarnavimo mokesčio gyventojai galės „Lietuvos pašto” skyriuose. „Tačiau bankai ir toliau ims papildomas rinkliavas”, – įspėjo S.Karčiauskas. Jo teigimu, už 2 litų rinkliavą mokesčius už šildymą priims „Snoro” bankas. Vienu litu didesnį mokestį užsiprašė „Hansabankas”, o dviem litais – DnB Nord” bankas.

Klimatas šyla, sąskaitos didėja

„Kauno energijos” kontrolinį akcijų paketą valdančiai Kauno miesto savivaldybei šilumos tiekėjas įsipareigojo nedidinti šildymo tarifo iki 2007 metų kovo 31 d., ir planuoja esamą centralizuotai tiekiamos šilumos kainą pratęsti iki 2008 m. kovo 31 d. Tačiau vakar „Kauno energijos” vadovas S.A.Matelionis ir Savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjas Algirdas Vaitiekūnas pasėjo abejonių, kad tarifas gali didėti jau 2007 metų pabaigoje.

„Tai priklausys nuo infliacijos. Jei ji didės, Kauno miesto tarybai siūlysime didinti šildymo kainą”, – sakė S.A.Matelionis.

„Šildymo tarifą sudaro kintama ir pastovi dedamosios, todėl kaina gali pasikeisti, tarifas skaičiuojamas pagal specialią formulę”, – sakė A.Vaitiekūnas.

Atsakingiems tarnautojams vakar sunkiai sekėsi paaiškinti, kodėl ypač praėjusią žiemą gyventojai gaudavo gerokai didesnes sąskaitas už šildymą. „Tai lėmė šaltesnė nei įprastai žiema”, – tikino „Kauno energijos” technikos direktorius Stanislovas Karčiauskas. Tačiau Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, nuo 1997 metų klimatas Lietuvoje šilo nuo 0,5 iki 2 laipsnių. Meras A.Garbaravičius išsakė mintį, kad „gyvenimas, matyt, gerėja ir žmonės naudoja daugiau šilumos”.

Žada mažesnius mokesčius

Nuo liepos 1 d. Dainavos ir Centro seniūnijoje daugiabučius namus administruojančios ir prižiūrinčios bendrovės „City Service” Kauno padalinio vadovas Tomas Augutavičius sakė, kad minėtuose mikrorajonuose visiškai pasirengta šildymo sezonui.

„Daugiau už šildymą teks mokėti Senamiesčio gyventojams, kur dauguma pastatų yra seni, – sakė T.Augutavičius. – Sandariname palėpes, tvarkome laiptines, bet gyventojai turėtų būti atsakingesni, nes tai jų turtas”.

Administratoriai mieste paskirti reorganizavus miesto butų ūkį. Tačiau Kauno valdžios atstovai neatsakė į klausimą, ar permainos sumažins ar padidins miestiečiams mokesčius už komunalinius patarnavimus. „Pastatų maksimalius priežiūros tarifus patvirtino Kauno miesto taryba ir apie sąskaitų padidėjimą arba sumažėjimą bus galima kalbėti po trijų mėnesių”, – tikino A.Vaitiekūnas. „Dainavos mikrorajone mokesčiai bus mažesni nei Centre”, – sakė „City Service” Kauno padalinio vadovas T.Augutavičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.