Stebuklu prabilęs ruduo

Pernai Kaune sėkmingai prasidėjęs ir išskirtinio populiarumo sulaukęs projektas/dialogas „Žodis ir spalva” šį rudenį vėl sugrįžo į Šv. Mykolo Arkangelo (Įgulos) bažnyčią

Bene įspūdingiausias šiais metais projekto renginys praėjusį sekmadienį į Soborą sutraukė visą minią klausytojų. Čia lietuviškos scenos legenda, deja, senokai pasitraukusi iš aktyvios kūrybinės veiklos teatre, aktorė Rūta Staliliūnaitė pristatė žodžio valandą „Vabalėlis”, kurią neseniai turėjo progą išgirsti ir JAV lietuviai Bostone. „Vabalėlis” – išeivijos poeto Stasio Santvaro eilėraštis. „Tai susirūpinimas tuo, kuris šalia tavęs, kad ir pats mažiausias. Tai rūpinimasis ir savimi – kas esi, ką tau skauda, kodėl?!.. Ko nori, ko sieki ir dėl ko -/ Saulei šviečiant,/ Audrai šėlstant,/ Ar nubloškiant į tamsiausią slėnį?/ Aš ir pati jaučiuosi kaip tas mažas vabalėlis su savo skausmu ir džiaugsmu. Vienąkart jaučiu, kaip lipu į kalną, kitąkart – kaip krintu žemyn… Noriu tikėti, kad tas rūpestis ir yra Žmogaus misija šioje žemėje”, – sako mylima aktorė, Kauno miesto garbės pilietė. Staliliūnaitei nepaprasto susikaupimo ir minties skaidrumo valandą sukurti padėjo džiazo muzikantas Seržas ir dailininkė Irena Bagušytė-Kalėdienė, kurios tapybos darbuose ryški žmogaus skausmo, tikėjimo ir realybės konfrontacija.

Po šventovės stogu

Projekto sumanytojas ir vadovas Kauno valstybinio dramos teatro aktorius, žinomas skaitovas ir renginių vedėjas Egidijus Stancikas džiaugiasi radęs ne tik kūrybingą aplinką, bet ir savo idėjos rėmėjų. LŽ jis prisipažino, jog nesiliauja džiaugtis atradęs atgarsį kolegų širdyse. „Dialogo tarp menininkų nebuvimas ir paskatino suburti po šios šventovės stogu. Dievo samprata plati, o juk talentas – taip pat Dievo dovana. Taigi menininkas čia, sakralinėje erdvėje, skleisdamas savo kūrybą lyg ir pradeda dialogą su tuo, kuris paskatino jo talentą, jo meną”, – svarsto Stancikas.

Vilties spalvos

2005-aisiais Įgulos bažnyčia šventė 110-ąsias metines. Šventovės rektoriaus kunigo Tomo Karklio iniciatyva ir buvo sumanyta menininkų akcija. Per dešimt jos programų bendru pavadinimu „Dialogas” susitiko daug skirtingų sričių kūrėjų. Aktoriai skaitė rašytojų kūrybą, o dailininkai demonstravo sakralinio meno darbus. Didžiulis susidomėjimas „Dialogu” paskatino ir šiemet surengti Kaune tikrą poezijos rudenį. Po senojo Soboro skliautais poetinio žodžio, muzikinės improvizacijos ir jaunųjų dailininkų mintys susiliejo į naują šešių programų ciklą. Projektas/dialogas „Žodis ir spalva”, prasidėjęs rugsėjo pradžioje, nemokamais renginiais džiugins kauniečius iki lapkričio pabaigos.

„Kadaise, ankstyvoje vaikystėje, ŽODŽIO dėka pažinome ir prisijaukinome mus supantį margaspalvį pasaulį. Skubiame gyvenimo bėgsme stabtelėkime ir skambančiu poetiniu žodžiu savo būtį papuoškime VILTIES spalvomis”, – kalba projekto autorius Stancikas. Ciklas buvo pradėtas poezijos valanda „Karūnuok mane”. Per ją lietuvių poečių kūryba į moters likimą pažvelgė panevėžietė aktorė Asta Preidytė. Kartu buvo eksponuojami ir dailininko Vytauto Stasio Lagunavičiaus darbai.

Virtinė pasimatymų

Spalio 1 dieną ciklą tęs projekto sumanytojas Stancikas. Per renginį „Ilgesio saulė šviesi…” jis prabils lietuvių poetų Vytauto Mačernio, Algimanto Mackaus, Stasio Santvaro, Broniaus Krivicko, Vinco Mykolaičio-Putino lyrikos žodžiais. Kauniečiai taip pat susitiks su šiauliečiu aktoriumi Sigitu Jakubausku, režisieriumi ir rašytoju Vytautu V.Landsbergiu, aktoriumi ir kompozitoriumi Arnoldu Jalianiausku, dailininkais Dariumi Rakausku, Indre Šataite, Gvidu Lataku, Juliumi Varnausku.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.