Rusija neteikia žinių apie Uspaskichą

Iš Maskvos grįžęs Viktoro Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis LŽ patvirtino, kad garsusis bėglys Rusijos migracijos tarnyboms yra pateikęs prašymą suteikti jam pabėgėlio statusą

Praėjus keturioms dienoms po Viktoro Uspaskicho sulaikymo Maskvoje Lietuvos teisėsaugos institucijos kol kas nėra gavusios jokių oficialių žinių nei apie skandalingojo politiko sulaikymą, nei apie jo paleidimą. Iš Maskvos grįžęs Kėdainių milijonieriaus advokatas Vytautas Sviderskis tvirtino, esą Uspaskichą Rusijos generalinė prokuratūra paleido, nes šis yra pareiškęs pageidavimą gauti pabėgėlio statusą. „Jie kitaip nė negalėjo pasielgti, – teigė advokatas. – Jokia kardomoji priemonė buvusiam Lietuvos politikui nėra paskirta”.

„Iš Rusijos dar negavome jokių žinių, tačiau tikimės, kad netrukus informacija mus turėtų pasiekti”, – vakar vylėsi Generalinės prokuratūros Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausioji prokurorė Laima Čekelienė. Interpolo Lietuvos nacionalinio biuro pareigūnai paragino kolegas Rusijoje kuo greičiau atsiųsti pranešimą, kad Lietuva galėtų Rusijos generalinei prokuratūrai pateikti dokumentus dėl Uspaskicho ekstradicijos. Šį pranešimą rusai buvo žadėję atsiųsti dar penktadienį.

Kaip buvo skelbta, Uspaskichą Rusijos pareigūnai sulaikė naktį iš ketvirtadienio į penktadienį automobilyje šalia namų. Sviderskis tikino, kad per sulaikymą tarp Uspaskicho ir milicininkų nebuvo kilę jokių incidentų.

Pasak Čekelienės, jeigu iš tikrųjų Uspaskichas paprašė prieglobsčio, jo ekstradicija gali užtrukti, nes ši procedūra Lietuvoje trunka mažiausiai tris mėnesius. Šis terminas dar gali būti pratęstas. Vėliau sprendimą galima skųsti teismams. Todėl neatmetama versija, kad garsiojo bėglio sugrįžimas į Lietuvą gali trukti iki metų ar ilgiau.

Finansiniais nusikaltimais įtariamas Uspaskichas nesutinka būti išduotas baudžiamajam persekiojimui į Lietuvą, tačiau, pasak Sviderskio, savo ateitį sieja tik su šia šalimi. „Jeigu jam bus suteiktas pabėgėlio statusas, Uspaskichas jo galės bet kada atsisakyti”, – sakė advokatas. Vakar Uspaskichas dar kartą Maskvoje susitiko su Rusijoje jį ginančiu advokatu ir aptarė tolesnius gynybos klausimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.