Trispalvė įžiebė šveicaro ir lietuvio nesantaiką

Lietuvos trispalvė įžiebė nesantaiką tarp Klaipėdos senamiestyje restoraną įkūrusio Šveicarijos piliečio bei uolaus patrioto klaipėdiečio.

Dizaineris Kęstutis Mickevičius teigia, kad prie savo restorano iš kairės pakabindamas Šveicarijos valstybės vėliavą ir tik po jos – Lietuvos trispalvę, šveicaras verslininkas demonstruoja nepagarbą mūsų šaliai bei pažeidžia įstatymą.

Tačiau prieš keletą metų klaipėdietę vedęs ir uostamiestyje verslą pradėjęs Maksas Hemerlis (Max Haemmerli) į griežtą nacionalistą visai nepanašus. Jis lyg koks gidas vedžioja turistus po miestą, parodydamas gražiausias Klaipėdos vietas, per žiemos šventes persirengęs Kalėdų Seneliu linksmina lietuvių vaikus ir ranką pridėjęs prie širdies tvirtina labai mylįs Lietuvą.

Įsikišo ir policija

K. Mickevičiui šalia nedidelio restoranėlio Vežėjų gatvėje plevėsuojančios Šveicarijos ir Lietuvos vėliavos ramybės neduoda jau keletą metų.

Tiek laiko klaipėdietis sako mėginantis įtikinti jo savininką, kad kairėje kabindamas savo šalies vėliavą jis parodo nepagarbą Lietuvai. Tačiau bergždžiai.

Anot K. Mickevičiaus, tai akivaizdus įstatymo pažeidimas. Juk įstatyme aiškiai parašyta, kad jei kartu keliamos kelios vėliavos, turi būti laikomasi eiliškumo – pirmesnė turi plevėsuoti Lietuvos valstybės vėliava.

Kartą neapsikentęs K. Mickevičius net policiją iškvietė. Pareigūnai atvažiavo, pasižiūrėjo ir… išvažiavo.

„Sostinėje į tokį akibrokštą būtų žaibiškai sureaguota, o pas mus tai toleruoja net teisėsauga. Ko norėti – provincija”, – stebėjosi K. Mickevičius.

Šveicaro argumentai, kodėl jis vėliavas kabina būtent tokia tvarka, klaipėdiečio neįtikina. Esą įstatymo bet kokiu atveju reikia laikytis.

Kliūva už durų

Restorane apsilankiusius „Vakarų ekspreso” žurnalistus pasitiko M. Hemerlio žmona, buvusi Klaipėdos savivaldybės tarybos narė ponia Svetlana. Sprendžiant iš moters reakcijos, K. Mickevičiaus priekabės jai ir jos vyrui yra gerokai apkartinusios gyvenimą.

„Jis ateina į restoraną neblaivus ir pradeda kelti triukšmą. Man atrodo, kad jis taip elgdamasis tikisi išvengti sąskaitų apmokėjimo”, – emocingai kalbėjo moteris.

Restorane prie baro dirbanti jauna mergina patvirtino šeimininkės žodžius. Esą kartais vyriškis ateinantis į restoraną net po keliskart per dieną ir vis moralizuojantis bei reikalaujantis to paties – sukeisti vėliavas vietomis.

„Mes čia problemos nematome, – tęsė ponia Svetlana. – Lietuvos vėliava turi kabėti kairėje? O kas taip pasakė? Įstatyme neparašyta. Lietuvos vėliava pakabinta garbingoje vietoje, viename lygyje su Šveicarijos, kaip ir nurodyta įstatyme. Sakykite, ar jus čia kas nors įžeidžia?” – nesuprasdama kilusio konflikto priežasties gūžčiojo pečiais pašnekovė.

Moteris teigia, kad jie tuojau pat galėtų sukeisti vėliavas vietomis. Tačiau ne viskas taip paprasta. „Šveicarijos vėliava yra kvadratinė, o Lietuvos – pailga. Jei mes Lietuvos trispalvę pakabiname kairėje, ji kliūva už durų. Taip audinys labai greitai būtų sudraskytas. Tai vienintelė priežastis, kodėl vėliava kabo dešinėje”, – paaiškino ponia Svetlana.

Nusižengimo neįžvelgia

„Tai netiesa. Aš labai myliu Lietuvą”, – paklaustas apie kaltinimus nepagarba mūsų šaliai, purtė galvą šveicaras M. Hemerlis.

Todėl verslininkų šeima neteko amo, kai vieną dieną savo restorane išvydo policijos pareigūnus. „Tas vyriškis atsivedė policiją, kai restorane buvo keturiolika svečių iš Norvegijos”, – nemalonią situaciją prisimena ponia Svetlana.

M. Hemerlis savo ruožtu pademonstravo turistams platinamą Klaipėdos žemėlapį, kuriame ligoninės pažymėtos baltu kryžiumi raudoname fone – jo šalies valstybės vėliavai identišku ženklu. „Bet man ir į galvą neateina pradėti kelti triukšmą”, – sakė restorano savininkas.

Tuo metu uostamiesčio teisėsaugininkai M. Hemerlio veiksmuose pažeidimo neįžvelgia.

„Formaliai pagal įstatymą gal ir ne taip turi būti, bet jei žmogus logiškai paaiškina, kad Lietuvos vėliavą dešinėje kabina todėl, kad ji kliūva už durų, nematau tame nieko bloga. To tikrai nepavadinsi tyčiojimusi iš Lietuvos valstybės. Todėl policininkai, išsiaiškinę situaciją, ir išvažiavo”, – komentavo Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Albinas Strumyla.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.