AXX kino festivalis Lietuvai dovanos gėrį

Pernai startavęs lietuviško kino festivalis – konkursas AXX ir šiemet kviečia kino mėgėjus ir profesionalus išbandyti savo jėgas kino kovos ringe. Spalio 6 dieną kino teatruose jau bus galima išvysti pirmuosius menininkų bandymus sužavėti festivalio komisiją ir žiūrovus.

Kol kas Lietuva negali pasigirti klestinčiu kinu. Tačiau jauni kinomanai ar patyrę kino profesionalai nuolat galvoja, kaip sugrąžinti lietuviškus filmus į kino sales. Praeitą rudenį Lietuvos kino mėgėjams buvo parodyti pirmieji festivalio AXX filmai, kurių kūrėjai buvo ir jaunoji menininkų karta, ir kino profesionalai. AXX festivalio įkūrėjas ir koordinatorius Mindaugas Vosylius sakė, kad pagrindinis renginio tikslas – atgaivinti šiuolaikinį lietuvišką kiną. „Mums nesvarbu, kokį kiną atgaivinti – profesionalų ar mėgėjų. Svarbu, kad jis gyvuotų, – kalbėjo jis. – Iš pat pradžių planavome, kad festivalis bus tęstinis. O prie to prisidėjo ir geri praeitų metų rezultatai. Sulaukėme šios idėjos palaikymo, rėmėjų susidomėjimo. Todėl ir judame toliau”.

To trūksta Lietuvoje

2005 metų festivalio dalyviai turėjo kurti filmus tema „Geismas ir grožis”. Šių metų konkurse iššūkio tema – „Gėris”. Gana abstrakčios temos verčia konkurso dalyvius gerai pasukti galvas. „Temas parenkame patys, tardamiesi su režisieriais ir kitais su kinu susijusiais asmenimis. Šių metų tema tokia parinkta, nes Lietuvoje tikrai trūksta gėrio. Tema „Geismas ir grožis” irgi buvo aktuali lietuviams. Viso to mūsų šalyje stinga”, – teigė M.Vosylius.

Šiemet, paskelbus atranką į AXX festivalį, sulaukta didesnio menininkų susidomėjimo. Pernai norinčiųjų sukurti savo filmus buvo per 60, o šiemet sulaukta daugiau nei 80 paraiškų dalyvauti konkurse. Iš visų norinčiųjų buvo atrinkta 10 laimingųjų, kurių scenarijai

sužavėjo festivalio komisiją. Jiem turės antrajam konkurso etapui sukurti 10 minučių trukmės filmus. „Šiame renginyje neužtenka vien gero scenarijaus. Žmogus turi turėti gerą komandą, žinoti, kaip kuriamas kinas, suprasti, kas yra montažas, kaip vyksta filmavimas. Dauguma atrinktųjų jau yra kūrę filmus. Tačiau rizikuojame pasikvietę maždaug keturis žmones, kuriems ši virtuvė bus visiškai nauja”, – pasakojo M.Vosylius. Pasak jo, yra šiokia tokia baimė, ar nepatyrę dalyviai susitvarkys su jiems iškelta užduotimi. Tačiau jų kūrybingumas turėtų nugalėti. Tarp antrojo konkurso etapo dalyvių yra ir žinomų vardų, ir kino pasaulio naujokų: Vilniaus dailės akademijos studentų, diplomuotų režisierių, taip pat televizijos veidas Algis Greitai. Pastarasis pernai festivalyje tik vaidino, o po to taip susirgo kinu, kad šįmet ir pats nusprendė režisuoti.

Lėšos filmams juokingos

Finansavimą 10 minučių filmams skiria AXX festivalio organizatoriai. Kiekvienam dalyviui atitenka po 5000 litų. Tačiau konkurso organizatorius M.Vosylius sakė, kad ši suma padengia tik smulkias išlaidas. „Juokinga net kalbėti apie tokius mažus pinigus. Tačiau sulaukus aplinkinių pagalbos galima ir išsiversti. Aktoriai sutinka filmuotis nemokamai, studijos padeda montuoti. Lietuvoje daug kas nori, kad lietuviškas kinas gyvuotų. Todėl ir sulaukiame pagalbos”, – šnekėjo festivalio įkūrėjas. Žinoma, geras kinas reikalauja kur kas didesnių išlaidų. Kol užsienio prodiuseriai Lietuvoje kuria kelių milijonų litų biudžeto filmus, lietuviams reikia tenkintis triženklėmis pinigų sumomis.

Šių metų festivalyje etapai bus tokie pat kaip ir pernai. Tačiau apie finalo sąlygas festivalio organizatorius dar nenori kalbėti. „Į trečiąjį etapą patekę dalyviai turės sukurti 20 minučių trukmės filmus. O kaip bus finale – dar neaišku. Pernai manėme, kad finale bus trys atlikėjai – pavyko sudalyvauti dviem. Planavome sukurti vieną bendrą filmą, o sukurti du atskiri”, – kalbėjo M.Vosylius.

2005 metų festivalio nugalėtojai buvo paskelbti trys: Emilis Vėlyvis su filmu „Mazgas”, Kęstutis Gudavičius – „Normali pora” ir Arūnas Rutkus – „Gimimo diena”. Nugalėtojams buvo padalytas 120 000 litų prizų fondas. Filmų kūrėjai įsipareigojo iki šių metų festivalio pradžios sukurti galutinius filmus tema „Grožis ir geismas”. Kino teatruose jau galima išvysti E.Vėlyvio „Zero” ir K.Gudavičiaus „Keturios susikertančios tiesės”. Pasak AXX festivalio sumanytojo M.Vosyliaus, trečiasis praeitų metų nugalėtojas A.Rutkus sukurti paskutinio filmo varianto negalėjo dėl sveikatos problemų. Festivalio įkūrėjas sakė, kad net ir 40 tūkst. litų neužteko šiems filmams sukurti. „Režisieriai paaukojo filmams ir savo asmeninių lėšų. Tačiau jų noras sukurti šiuos filmus buvo toks stiprus, kad jie negailėjo savo pinigų”, – sakė pašnekovas.

Nuo šių metų AXX festivalis išsiplėtė ir tarptautiniu mastu. Toks konkursas jau organizuojamas ir Latvijoje. „Festivalis kaimyninėje šalyje vyks taip pat. Tiksliau, jis dar tik žengia pirmus žingsnius”, – kalbėjo M.Vosylius. Ar Lietuvos žiūrovams pavyks išvysti latvių sukurtus filmus, festivalio įkūrėjas dar negalėjo pažadėti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "AXX kino festivalis Lietuvai dovanos gėrį"

  1. egle

    laba diena, man 11m as is vilniaus turiu didziuli troskima vaidinti ir negaliu jo suvaldyt, vaidinu seneliam, tevam, draugam…didziulis noras vaidint ant scenos ar kur kitur ir parodyt zmone savo graziausius jausmus…egle 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.