Gero gėrimo pakanka ir 20 gramų

Prieš savaitę Vilniuje, „Verkių restorano” Baltojoje salėje, vyko konjako „Hennessy” degustacija

Nors šis išskirtinis konjakas kainuoja nemažai, tauraus gėrimo per vakarą pakanka ir 20 gramų. „Su konjaku geriau nejuokauti ir jo nepadauginti”, – sakė degustacijai vadovavęs šio gėrimo žinovas, kolekcininkas, konjako parduotuvės Vilniuje įkūrėjas Juozas Kabašinskas. Konjakas laikomas visų gėrimų karaliumi ir bet kur pasaulyje jo paprašius, pasak J.Kabašinsko, jums atneš būtent „Hennessy”, nes tai – konjakų karalius.

Per degustaciją vakaro svečiams buvo pristatytas trijų rūšių konjakas: „Hennessy V.S.O.P”, „Hennessy X.O”, „Hennessy Paradis”. „Hennessy” konjako namus įkūrė airių kilmės prancūzų karaliaus Liudviko XV karininkas Richardas Hennessy. Konjako regione gydydamasis mūšių žaizdas jis atsidėjo taikiam darbui ir 1765 metais įkūrė konjako įmonę. Greitai ji tapo rinkos lydere. Dabar, pasak J.Kabašinsko, „Hennessy” konjako pardavimas sudaro 40 proc. viso pasaulyje parduodamo konjako kiekio. Lietuva pagal jo suvartojimą nėra paskutinėje vietoje.

Per degustaciją visi ragavusieji iš pradžių pagyrė vyrišką konjako „Hennessy V.S.O.P” skonį. Jis gaminamas iš 60-ies rūšių konjako spirito, gauto iš 4 rūšių aukščiausios kategorijos vyno. Dar 1817 metais Anglijos princas, būsimas karalius George IV, užsakydamas „Hennessy” konjako taip suformulavo savo pageidavimą: „Išskirtinės kokybės seno, šviesaus atspalvio gėrimo” (sutrumpintai V.S.O.P). Taip atsirado klasifikacija, šiandien tapusi kokybės etalonu.

Kai vakaro svečiai, paragavę kito – „Hennessy X.O” – konjako, buvo paprašyti pakomentuoti šio skonį, jie sakė pasijutę taip, tarsi nuo taburetės būtų persėdę į minkštą krėslą. Be to, „Hennessy X.O”, pasižymintis švelnesniu skoniu, labiau tinkamas ir moterims. Šis gėrimas yra maišomas iš daugiau kaip 100 rūšių konjako spirito, gauto iš 4 rūšių aukščiausios kategorijos vyno, gaminamo Konjako regione. „Hennessy X.O” Morisas Hennessy savo artimiesiems ir draugams iš namuose esančių ypač senų konjako spirito atsargų sukūrė 1870 metais. Raidės X.O virto kokybės klasės pavadinimu. Pasak J.Kabašinsko, nuo 2016-ųjų X.O konjakas turės būti brandinamas ne mažiau kaip 10 metų.

„Hennessy” konjako namų steigėjas R.Hennessy 1774 metais pastatė „Įkūrėjo vyno rūsį”, kuriame laikė patį rečiausią konjako spiritą. Vėliau aštuonios Hennessy kartos surinko jame didžiausias pasaulyje seniausio konjako spirito atsargas. Būtent iš to spirito ir gaminamas konjakas „Hennessy Paradis”. Šį taurų gėrimą degustavę vakaro svečiai gyrė jo elegantišką, subtilų kvapą, pasižymintį svaiginančiu gėlių aromatu.

Pasidomėjus, kokio stiprumo yra visas ragautas konjakas, vakaro vedėjas J.Kabašinskas sakė: „Ne mažesnio nei 40 laipsnių stiprumo. Jei gėrimas 39,9 laipsnio – tai jau ne konjakas, o brendis”.

Svečiams buvo pristatyta ir elitinė retenybė, viso pasaulio konjako žinovų svajonė – „Hennessy Ellipse” konjakas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , .

4 atsiliepimai į "Gero gėrimo pakanka ir 20 gramų"

  1. henrikas

    pirma kart paragavus hennessy konjako net nekilo abejoniu kad tai vienas is geriausiu konjako skoniu.nuo tada apie hennessy pradejau dometis vis labiau.tik labai keista kad tik dabar isgirdau „hennessy ellipse” pavadinima. iki siol viskas ka teko ragauti ir matyti tai buvo paprastas hennessy V.S „H.V.S.O.P” „H.XO” „Hennessy Paradis Extra” ir vienas is tauriausiu „Hennessy Richard Hennessy” ar „Hennessy Elipse” tai dar brangesnis ir didesnes kokybes konjakas ar tai tiesiog „Hennessy Richard Hennessy” kitas pavadinimas??? labai butu idomu suzinoti… galiu tik pridurti tai tikrai pats skaniausias ir labai ypatingo skonio konjakas koki esu ragaves…

  2. kristina

    As vakar irgi buvau konjako prezentacijoj, bet „Hennessy Ellipse” negirdejau… 🙁 Ar buna dar geriau uz „Hennessy X.O” ? 😀

  3. doggydogg(Arnas)

    na ka, Hennessy yra hennessy ir nieko cia nepridursi, kiek teko ragaut tai tikrai negaila nei cento ishleisto ant X.O.
    kaip su Hennessy Richard….Hmm neteko ragaut, bet ir nemanau kad kadanors teks, nes pats gywenu airijoje, tai X.O galima nusipirkt uzh apie 120euru, kai tuo tarpu Hennessy Richard kaina 1800euru 😥
    o apie Hennessy Elipse tai girdzhiu pirma kart…. 🙄

  4. Jonas

    Gal yra norinciu pirkti hennesey xo konjaka ?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.