Svarbiausia – ne patiekalo įmantrumas, o geras skonis

Neseniai Druskininkuose, sveikatos ir poilsio centre „SPA Vilnius”, lankėsi ir viešbučio restorano virėjus konsultavo garsus šveicaras, Lenkijos vyriausiųjų virėjų ir konditerių organizacijos steigėjas, pasaulinio lygio profesionalas virėjas Kurtas Schelleris

Pristatydamas savo kurtus receptus Kurtas Schelleris sakė, kad svarbiausia norint, jog patiekalas būtų skanus, gaminant nuolat ragauti ir vis pridėti trūkstamų prieskonių. Be to, priminė jis, visi skanūs patiekalai yra kaloringi. „Tačiau kur matote tas kalorijas? – linksmai nusiteikęs klausė virėjas, pildamas į troškinamus grybus nemažą 30 proc. grietinės dubenėlį. – Aš jų nematau!”

Viešbučio restorano direktorius Stanislovas Kizenevičius pridūrė, kad jau šiemet jų restoranas savo meniu papildys K.Schellerio rekomenduotais ir jo kurtais patiekalais. „Prie patiekalų rašysime ir kalorijas. Jei kas jas skaičiuoja, tegul žino rinkdamiesi valgius”, – sakė jis.

K.Schelleris – pasaulinės virtuvės pradininko Auguste’o Escoffier ir žinomo profesionalaus kulinaro Antoine’o Careme’o sekėjas, virėjų organizacijų „Gordon Noir Gourmet Club”, „Cercle des Chefs de Cuisine Bern Swizterland”, „Tougues Blanches International” narys. Šis šveicaras po studijų Liucernos gastronomijos mokykloje stažavosi ir savo įgūdžius lavino Anglijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Ekvadore, Kuveite, Egipte, Rusijoje, Bahreine, Jamaikoje. Savo profesionalumą tobulino dirbdamas su kitais kulinarijos meistrais garsių viešbučių „Fortis”, SAS, „Hotel Intercontinental”, „Hilton”, „Penta” ir „Sheraton” restoranuose.

Nuo 1991 metų K.Chelleris gyvena Lenkijoje. Varšuvoje jis yra atidaręs vyriausiųjų virėjų ir konditerių akademiją, į kurią visi norintys gali atvykti semtis kulinarinių paslapčių. Šios akademijos kursuose mokymas gaminti siejamas su mąstymu, filosofiniu proceso pagrindimu. K.Schelleris – sumanus mokytojas, mat savo mokiniams liepia iškart suvalgyti tiek druskos, kiek jos trūksta jo pagamintame patiekale. Po tokių pamokų mokiniai greit išmoksta klaidų nekartoti. Šiuo metu jis vadovauja prabangaus Varšuvos penkių žvaigždučių „Rialto” viešbučio restorano virtuvei.

Žurnalistams demonstruodamas savo virtuvės paslaptis šmaikštusis virėjas išdavė paslaptį, kaip nepravirkti pjaustant svogūną – reikia įsikąsti šaukštą. Mat tokį darbą dirbant reikia kvėpuoti pro burną, o kad to daryti nepamirštume, įsikandę šaukštą juk ir būsime prasižioję.

Žurnalistams negirdėta naujiena buvo ir tai, kad žuvį reikia kepti ne aukštesnėje kaip 70 laipsnių temperatūroje, nes kitaip ima bėgti baltos sultys ir žuvis praranda gerą skonį. „Tad kaip iškepti žuvį keptuvėje, kai temperatūros nežinai?” – klausėme jo. – „Neįmanoma. Žuvį reikia kepti elektrinėje orkaitėje, – sakė virtuvės meistras. – Patikrinti, ar iškepusi, labai paprasta: jei pelekai lengvai išsitraukia, vadinasi, ji iškepusi”.

K.Schellerio patiekalai nepasižymi įmantrumu. Svarbiausia, kaip jis sakė, pagaminti skanų ir geros kokybės patiekalą. „Nepatingėkite gamindami paragauti net ir dešimt kartų”, – patarė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.