Festivalyje „Sirenos” – naujos teatro erdvės

Rugsėjo 21 – spalio 1 d. Vilniuje vyksiantis trečiasis tarptautinis teatro festivalis „Sirenos” kvies praplėšti tradicinės scenos uždangą ir ryžtis teatro intervencijai į kitas teritorijas.

Šių metų festivalio tema – teatras ir erdvė. Pirmą kartą festivalis išeis į atvirą erdvę ir statys didelius šviesos rūmus – britų menininkų instaliaciją, liuminariumą „Sobieski uogos: Oro architektai”.

Festivalyje „Sirenos” šiemet laukiama apie 120-ies dalyvių iš 29-ių šalių. Įvyks trys tarptautinės premjeros. Iš viso 15 pavadinimų spektakliai bus suvaidinti 20 kartų.

Kartu su Lietuvos teatro ir kino informacijos bei edukacijos centru „Sirenos” pristatys suomių režisieriaus Kristiano Smedso spektaklio „Liūdnos dainos iš Europos širdies” tarptautinę premjerą.

Šio kūrinio idėja gimė iš Dostojevskio „Nusikaltimo ir bausmės”. Veiksmas prasideda pasibaigus romano įvykiams, kai Sonia sugrįžta mintimis į praeitį, kad papasakotų savo artimiausių žmonių istorijas. Pagrindinį ir vienintelį vaidmenį „Liūdnose dainose” atliks aktorė Aldona Bendoriūtė.

„Sirenos” imasi rizikos pristatyti spektaklį, kurio premjera įvyks festivalio išvakarėse. „Prižiūrėtojų galerija: Europos isorijos” – tai įvairių pripažintų menininkų kuriamas Europos XX a. istorijos portretas.

Veiksmas vyksta scenoje įkurdintoje galerijoje, po kurią vedami žiūrovai klausosi penkių aktorių iš Slovėnijos, Laplandijos, Portugalijos, Rumunijos ir Airijos pasakojimų apie savo šalių, šeimų, gatvių istorijas.

Kelis pasaulio kontinentus išmaišę „Station House Opera” aktoriai iš Jungtinės Karalystės pirmą kartą lankosi Rytų Europoje, kad per savaitę vieno Vilniaus teatro erdvei adaptuotų spektaklį „Nesu si kalbėjimas”.

Jo veikėjai – vyras ir moteris – varžosi dėl išlikimo su savo pačių natūralaus dydžio videoprojekcijomis sienoje, ieškodami dėmesio ir tikrumo bei sukeldami prieštaringus jausmus.

Du kartus didelėje scenoje „Sirenos” parodys garsaus kompozitoriaus ir režisieriaus, Europos naujosios teatro realybės prizo laureato ir „Grammy” nominanto Heinerio Goebbelso magiškos sintezės spektaklį „Haširigaki”, sukurtą Šveicarijos teatre Vidy-Lausanne E.T.E. Spalvų, muzikos ir balsų turtingas reginys yra improvizacija Gertrudos Stein romano „The Making of Americans” tema.

Pirmą kartą su Belgijos teatru „Victoria” „Sirenos” rengia bendrą meninį projektą „Monologai”. Trys flamandų ir trys lietuvių autoriai parašė po monologą meilės tema – Pam Emmerik „I love you krūmuose”, Bart Koubaa „Dzuffa” ir Christophe Vekeman „Kalba”, Sigito Parulskio „Meilės monologas”, Lauros Sintijos Černiauskaitės „Iniciacija” ir Mariaus Ivaškevičiaus „Opel Electra”. Dvi „Victoria” režisierės su lietuvių aktoriais gyvai juos režisuos festivalio metu.

„Sirenų” metu vyks Tarptautinės teatro kritikų asociacijos jaunų teatro kritikų seminaras ir Šiaurės šalių simpoziumas „Erdvės išplėtimas”. Vėl rengiama Lietuvos teatro programa, pristatanti įdomiausius Lietuvos teatro reiškinius. Joje festivalio žiūrovai pirmieji išvys šiuo metu Klaipėdos dramos teatre O. Koršunovo režisuojamo spektaklio „Damaskas” pagal A. Strindbergą eskizą ir Beno Šarkos alternatyvaus teatro spektaklį „A-Gu-Gu”.

Į programą taip pat įtraukta Menų spaustuvėje sukurta „Bestuburiada”, praėjusį sezoną sėkmingiausiai dirbusių Lietuvos režisierių – A. Giniočio, I. Jonyno, O. Koršunovo, G. Varno, J. Vaitkaus – naujausi spektakliai.

Po spektaklių visi norintys kviečiami vakaroti „Skalvijos” kino centre, kur įsikurs Menų faktūros salonas. Čia bus galima pamatyti įdomią teatro ekrane programą, sutikti spektaklių autorius ir kūrėjus, išsakyti nuomones ir protestus, užduoti kylančius klausimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.