Apšvietimas – svarbiausias namų akcentas

Tinkamai parinktos šviesos skatina žmonių bendravimą.

Daugelis žmonių jau pradeda skirti didesnį dėmesį buto šviesai. Gerai suderintos šviesos ne tik patenkina matomumo poreikį, bet ir kuria nuotaiką bei atmosferą.

Nuspręsti – iš anksto

Namų dizaino specialistai įsitikinę, kad, planuojant kambario interjerą, iš karto reikia pasirinkti ir apšvietimą, o ne „prilipdyti” lempas remonto pabaigoje.

Projektuojančios interjerą įmonės „Gaudrė” Klaipėdos padalinio vadovė Diana Būdvytienė tvirtino, kad, planuojant apšvietimą, pirmiausia būtina atsakyti į klausimą „ką ketinu veikti šiame kambaryje?”.

Tada pagal kambario paskirtį bus galima nuspręsti, kokio apšvietimo reikės: dekoratyvinio ar funkcinio.

D.Būdvytienės teigimu, ne visuose kambariuose yra būtinas ryškus apšvietimas. „Miegamajame kambaryje reikia tik tokios šviesos, kad žmogus rastų daiktus”, – aiškino vadovė.

Be abejo, jeigu lovoje ketinama skaityti ar megzti, papildomos ryškesnės lempos yra būtinos.

Taisyklės paprastos

Vienas prancūzų dizaineris, kurio koncepcijomis remiasi ir lietuvių interjero specialistai, nustatė paprastas taisykles, į kurias reikėtų atsižvelgti.

Pirmiausia reikia remtis bendru įspūdžiu – patinka ar nepatinka apšvietimo detalės. Tada jau galima vertinti, ar lempos neakina, ar kambarys iš visur gerai matomas.

Svarbu projektuoti taip, kad apšvietimo detalės įsikomponuotų į bendrą kambario vaizdą ir atliktų tikrąją savo funkciją – šviesti. Specialistai pastebėjo, kad dabar daugėja žmonių, norinčių šviesos, o ne matyti jį skleidžiantį šaltinį.

Vaikams – dėmesys

Įrengiant vaiko ir paauglio kambarį, pirmiausiai reikėtų atsižvelgti į jo gyvenimo būdą ir poreikius.

Vaikai ir paaugliai kambaryje laiką leidžia po pietų ir vakarais, todėl šviestuvai turėtų būti įkomponuoti vakarinėje kambario pusėje.

Pasak D.Būdvytienės, vaikams reikia minkštos, šiltos šviesos, todėl tiks šviestuvai su reguliuojamu lempų šviesos srautu.

Darbo vieta, kur mokinys ruošia pamokas, turėtų būti ypač gerai apšviesta. Šiuo atveju geriausiai tinka pakabinami netiesioginės šviesos šaltiniai.

Suteikia energijos

Dizaino specialistai neabejojo, kad tinkamas apšvietimas veikia ne tik fizinę, bet ir dvasinę savijautą.

D.Būdvytienė pasakojo, kad kai kurie darbdaviai, norėdami išlaikyti darbuotojus žvalius, kuria šaltą mėlyną atspalvį turintį apšvietimą, o poilsio kambariuose, atvirkščiai – šiltą ir minkštą šviesą.

Tą patį galima pritaikyti ir namuose. Tik reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad kitos interjero detalės padeda apšvietimui atlikti savo funkcijas.

Pavyzdžiui, norint sumažinti akinimą nuo langų, reikia pasirūpinti tinkamomis žaliuzėmis ir deramai jas pritaikyti.

8 gero apšvietimo dizaino taisyklės pagal dr. Heinrichą Kramerį, Kelno universiteto profesorių, 1995-1999 m. ELDA (European lighting design association) prezidentą

1. Šviesa turi padėti žmonėms orientuotis aplinkoje ir tiksliai apibrėžti savo vietą erdvės ir laiko požiūriu.

2. Apšvietimas turi būti vientisa architektūros ir interjero dizaino dalis, t.y. apgalvotas nuo pradžių, o ne „prilipdytas” pabaigoje.

3. Apšvietimas turi palaikyti architektūros ir interjero dizaino tikslus, renkantis formas, medžiagas ir spalvas.

4. Šviesa turi kurti patalpose nuotaiką ir atmosferą, atitinkančią žmonių poreikius ir lūkesčius (šventišką, ramią, intymią, oficialią, dalykišką, pigią, prestižinę, ryškią, prislopintą, buitinę, neryžtingą, kviečiančią, draugišką ir taip toliau).

5. Apšvietimas leidžia ir skatina žmonių bendravimą.

6. Apšvietimui privalu būti iškalbingam ir išreikšti žinią. Ryškumas, spalva ir judesys savaime nereiškia žinios ar teiginio. Tik jausminis ryšys ar asociacija su patirtimi yra reikšmingi.

7. Savo esmine išraiškos forma šviesa turi būti originali. Gerai žinomų motyvų naudojimas turės tik nuobodumo ir nudėvėjimo poveikį.

8. Šviesa turi užtikrinti mums galimybę matyti ir atpažinti aplinką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.