Dopingo atvejis sunkiojoje atletikoje

Rugsėjo pabaigoje per Tarptautinės sunkiosios atletikos federacijos (IWF) kongresą turėtų būti paskelbta, kuris Lietuvos sportininkas vartojo dopingą

Sunkiosios atletikos pasaulį vienas po kito drebina dopingo skandalai. IWF šiais metais atskleidė 31 draudžiamų preparatų vartojimo atvejį. 21 sunkiaatletis jau diskvalifikuotas, dar 10 laukia sprendimo. Deja, pastarajame sąraše minimas ir Lietuvos atstovas.

Grėsmė Rusijai

Įtakingas Prancūzijos dienraštis „L’Equipe”, nuolat rašantis apie dopingą ir turintis dopingo laboratorijose patikimų šaltinių, vakar paskelbė šalių, kurių atstovai netrukus sužinos savo likimą, sąrašą. Jame yra Rusija (3 sportininkai), Azerbaidžanas, Rumunija, Baltarusija, Moldova, Armėnija, Ukraina ir Lietuva. Prancūzijos leidinys tvirtina, kad visi dopingo vartojimo atvejai buvo užfiksuoti per Europos čempionatą, kuris balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje vyko Lenkijos mieste Vladislavove. Lietuvą tarp įtariamų valstybių mini ir šaltiniai Lenkijoje.

Jau anksčiau buvo žinoma, kad per Europos čempionatą draudžiamus preparatus vartojo čempionu tapęs azerbaidžanietis Nizami Pašajevas. Jis prarado svorio kategorijos iki 94 kg nugalėtojo titulą ir buvo 2 metams diskvalifikuotas. Toks pat likimas neseniai ištiko ir 5-ąją vietą Lenkijoje užėmusį rumuną Ninelą Miculescu (69 kg).

Kitų prasikaltusiųjų vardai turėtų būti paskelbti per IWF kongresą, kuris rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje vyks Dominikoje (tuo pat metu kaip ir pasaulio čempionatas). Pasak „L’Equipe”, šių sportininkų mėginiai neseniai buvo ištirti Kelno laboratorijoje naudojant naujausią techniką. Prancūzai teigia, jog atletams gresia 2 metų diskvalifikacija. Itin grėsminga ji Rusijai. Mat IWF galioja taisyklė, kad šalies, kurios sportininkai per metus įkliūva 3 kartus, nacionalinė federacija gali būti išbraukta iš tarptautinių varžybų vieneriems metams. Toks likimas jau buvo ištikęs Turkiją ir Vengriją, dabar sunkiosios atletikos turnyruose neleidžiama dalyvauti Indijos ir Nigerijos atstovams. Du rusai šiemet jau buvo diskvalifikuoti, trys yra įtariamųjų sąraše.

Įtaria merginą

Europos čempionate Vladyslavove dalyvavo 9 Lietuvos sportininkai: Konstantinas Gerasimovas (77 kg), Jonas Stonys (85 kg), Andrius Vaitkus (85 kg), Donatas Anuškevičius (94 kg), Mantas Žvirblys (94 kg), Ramūnas Vyšniauskas (105 kg), Gytis Grikinas (iki 105 kg), Modestas Šimkus (per 105 kg) ir Dovilė Blažiūnaitė (per 75 kg). Dopingo testai buvo atlikti keturiems mūsiškiams – Gerasimovui, Žvirbliui, Vyšniauskui ir Blažiūnaitei. Kurio iš jų tyrimo rezultatas teigiamas, kol kas neaišku. Tikslus atsakymas bus gautas Dominikoje.

Žinia apie Lietuvos atstovą, patekusį į įtariamųjų sąrašą, šalies Sunkiosios atletikos federacijos viceprezidentui ir rinktinės vyriausiajam treneriui Bronislovui Vyšniauskui nebuvo netikėta.

„Girdėjau apie tai, buvo kalbama, jog tarp įtariamų sportininkų yra ir mūsų sportininkas, – vakar LŽ sakė Vyšniauskas. – Tačiau konkrečių žinių dar neturime. Lyg ir nėra įtariamas nė vienas iš vyrų, bet tvirtinti, kad tikrai kalbama apie Blažiūnaitę, negaliu. Gali būti ir klaida įsivėlusi. Iš pradžių sąraše buvo minima ir Bulgarija, Graikija, o vėliau šių šalių pavadinimų neliko”.

Nieko apie mūsiškių atvejį vakar negalėjo pasakyti ir Lietuvos antidopingo komisijos atsakingoji sekretorė Ieva Lukošiūtė. „Pirmą kartą apie tai girdžiu. Esu užsienyje, kol kas neturiu jokių žinių. Šią vasarą tikrinome 8 sunkiaatlečius, visi jie buvo švarūs”, – kalbėjo Lukošiūtė.

Vyšniauskas tvirtino, kad dopingo į organizmą tradiciškai gali patekti ir dėl nežinojimo – vartojant maisto papildus. „Sportininkai perka įvairius nežinomų firmų pagamintus maisto papildus. Bet kuriuose jų gali būti draudžiamų preparatų. Kategoriškai reikalaujame, kad be trenerių žinios jie nieko nevartotų. Tačiau sportininkai visada nori būti greitesni, stipresni, tad niekada nežinai, kas gali nutikti”, – aiškino treneris.

Ne tokią griežtą poziciją dėl maisto papildų išdėstė Blažiūnaitės treneris, Gargždų „Samsono” klubo vadovas Edvardas Šauklys: „Vartojame maisto papildus, o kadangi lėšų trūksta, perkame pigiausius. Dėl jų sudėties niekas mums nieko nepataria. Ar įtariama Dovilė, negaliu pasakyti. Pirmą kartą apie tai girdžiu”.

Jo 20-metė auklėtinė Europos čempionate tarp 11 sportininkių užėmė 10-ąją vietą. Lietuvė rovimo veiksmu iškėlė 75 kg ir išstūmė 93 kg.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.