Sporto rūmų trileriu susidomėjo premjeras

Paprašiusi suteikti planuojamai statyti arenai nacionalinį statusą Kauno valdžia net nesugebėjo pateikti Vyriausybei tam reikalingų dokumentų

Rytoj Kaune viešėsiantis Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas su miesto vadovais žada aptarti ir Nemuno saloje planuojamų statyti sporto rūmų reikalus. Rugpjūčio pradžioje Kauno meras Arvydas Garbaravičius pakartotinai kreipėsi į Vyriausybę, kad šiam objektui būtų suteiktas nacionalinis statusas. Tačiau iki šiol net nesugebėta pateikti tam reikalingų dokumentų.

„Mums buvo pažadėta, kad visa reikalinga dokumentacija bus pateikta penktadienį. Tikimės, kad premjerui bus pristatyti ir Nemuno salos, ir aplinkinių teritorijų projektai. Jeigu ir po šio susitikimo neišgirsime konkrečių dalykų, būtų labai blogai”, – sakė Ministro Pirmininko patarėja Jūratė Juozaitienė.

Arenai reikia ir ES lėšų?

Dar praėjusį mėnesį premjero vyriausiasis patarėjas Juozas Bernatonis užsiminė, kad Kaunas iki šiol nepateikė dokumentų, kurie reikalingi, kad Nemuno saloje planuojamiems statyti sporto rūmams būtų suteiktas nacionalinis statusas. Miesto vadovai tai žadėjo padaryti iki rugsėjo vidurio.

„Kol kas to nepadarėme. Dar mąstome, kokius dokumentus pateikti. Gavę statusą, galėtume gauti finansinę paramą infrastruktūrai ir sporto rūmams. Dabar norime išsiaiškinti, ar su koncesininku galėtume panaudoti šiuos pinigus sporto rūmų statybai”, – sakė A.Balutis.

Vėliau vicemeras patikslino, kad ES fondų pinigus skyrus sporto rūmų statybai, būtų galima sumažinti koncesijos mokestį. Paklaustas, kodėl meras pakartotinai kreipėsi į Vyriausybę, jeigu iki šiol dvejojama dėl kai kurių esminių dalykų, A.Balutis nuo tiesaus atsakymo išsisuko.

„Mes norime statuso ir nesvarbu, kuriam objektui vėliau sieksime europinės paramos. Iš premjero lūpų norime išgirsti, kad Nemuno saloje planuojama statyti arena verta nacionalinio statuso. Vėliau sutvarkysime ir dokumentus”, – tikino mero pirmasis pavaduotojas, vadovaujantis derybų grupei su Prancūzijos kompanija.

Iki šiol miesto vadovai kalbėjo, kad sporto rūmai bus statomi už koncesininko pinigus, o ES parama bus panaudota Nemuno salos infrastruktūrai. Tačiau paaiškėjo, kad tai neįmanoma padaryti. „Šaligatviams šalia sporto rūmų ES paramos tikrai negausite”, – neoficialiame pokalbyje užsiminė vienas Vyriausybės atstovas.

Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas patvirtino, kad Prancūzijos atstovai žadėjo pateikti argumentus, kaip jie galėtų pretenduoti į ES paramą. „Tam tikrų abejonių kilo, nes koncesijos metu objektas tampa privatus. Tuomet ES pinigai tarsi ir negalėtų būti skiriami. Tai turėtų išaiškinti teisininkai”, – sakė jis.

Pasigenda konkretumo

Premjero patarėja J.Juozaitienė teigė, kad užsitęsusios diskusijos kelia nerimą. „Pasigendame konkretumo. Nacionalinio objekto statusas gali būti suteiktas tik sporto rūmams, o ne infrastruktūrai. Tam turėtų būti naudojama ir ES parama. Baigėsi tie laikai, kai lėšos buvo naudojamos ir kitoms reikmėms”, – teigė J.Juozaitienė.

Ji pripažino, kad dabar tarsi atsikirai pristatomi arenos ir infrastruktūros projektai turėtų būti sujungti į bendrą kompleksą. Tačiau tuomet iškiltų papildomų niuansų dėl santykių su koncesininku. Mero pirmasis pavaduotojas A.Balutis pripažino, kad dabar tenka nagrinėti visus variantus.

„Mums buvo sakyta ir žadėta, kad Kaunas jau baigia derinti visus koncesijos sutarties niuansus ir artimiausiu metu ji bus pateikta svarstyti. Pažadai gražūs, tačiau norime įsitikinti, kas realiai padaryta”, – tvirtino premjero patarėja.

Žada apžiūrėti ir Sporto halę

Oficialiai premjero programoje vizitas Kauno sporto halėje nėra numatytas. Tačiau iš Vyriausybės pasigirdo kalbų, kad stringanti naujų sporto rūmų statyba Kaune verčia pamąstyti ir apie neva galimą senosios salės rekonstrukciją.

J.Juozaitienė patvirtino, kad premjerui buvo priminta prieš keletą metų sklandžiusi mintis rekonstruoti senąją Sporto halę. „Premjerui papasakojau, kad šis objektas įtrauktas į kultūros paveldo sąrašą, todėl rekonstrukcija neįmanoma. Jeigu liks laiko, penktadienį žadame apsilankyti ir Sporto halėje. Tuomet premjeras pats galės įsitikinti, kad rekonstrukcijos projektas neturi perspektyvų”, – sakė Ministro Pirmininko patarėja.

Prieš dvejus metus Kauno miesto taryba nusprendė naujuosius sporto rūmus statyti Nemuno saloje. Tačiau Vyriausybė šiam objektui nacionalinio statuso nesuteikė. Būta kalbų, kad taip ignoruojami kauniečių interesai. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad, skirtingai nei kitų miestų vadovai, Kauno valdžia Vyriausybei laiku nepateikė prašymo dėl nacionalinio statuso suteikimo.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad dabartinė Vyriausybė nusiteikusi geranoriškai. Važiuojame ne išklausyti, o spręsti su sporto rūmais susijusius klausimus. Jeigu Kauno valdžia tuo nepasinaudos, kito šanso gali ir nebūti”, – tvirtino J.Juozaitienė.

Apie pinigus kalbėti nelinkęs

Savivaldybės derybų grupės su Prancūzijos kompanijos „Bouygues Batiment International” atstovais vadovas A.Balutis teigė, kad jau gautas preliminarus koncesijos sutarties projektas, taip pat intensyviai dirba ir architektai.

Buvo žadėta, kad naujasis sporto rūmų projektas visuomenei bus pristatytas rugsėjį. Vakar Kauno mero pirmasis pavaduotojas tikino, kad taip ir bus padaryta, tačiau konkrečios datos neįvardijo.

Pastaruoju metu pasigirdo kalbų, kad sporto arenos koncesijos sutartis miestui kainuos 59 milijonus eurų, iš jų – 45 milijonai bus statybos kaštai. Negana to, Savivaldybė pati turės parengti aikštelę statyboms.

„Ta suma, kaip čia pasakius? Manau, kad visi orientuojasi į tai, kad nereiktų prašyti papildomo leidimo iš Vyriausybės (pagal įstatymą, koncesijos suma negali viršyti 200 milijonų litų – aut. past). Sklinda tokios kalbos, tačiau negaliu pasakyti nieko konkretaus”, – išsisukinėjo A.Balutis.

Projektas baigiamas rengti

„Žalgirio” klubo viceprezidentas Gediminas Navikauskas vakar patvirtino, kad penktadienį vyksiančiame susitikime su premjeru G.Kirkilu žada dalyvauti ir klubo prezidentas Arvydas Sabonis.

„Šiuo metu tęsiasi projektavimo darbai. Į Lietuvą buvo atvykusios net kelios Prancūzijos specialistų grupės. Projektas tikrai pasistūmėjo į priekį”, – tikino G.Navikauskas.

Pasak Urbanistikos skyriaus vedėjo Nerijaus Valatkevičiaus, šiandien prancūzai žadėjo pateikti tą projekto dalį, kuri penktadienį bus pristatyta premjerui.

„Per derybų grupės posėdį prancūzai pažadėjo, kad Architektų sąjungai ir visuomenei projektas bus pristatytas rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje. Iš tiesų darbas vyksta labai intensyviai”, – sakė vedėjas.

Už parengiamųjų projektavimo darbų sutartį Savivaldybė Prancūzijos kompanijai įsipareigojo sumokėti 1,2 milijono litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.