Užsieniečiai studentai jaučiasi izoliuoti

Pagal mainų programas atvykusiems studentams gyvenimas uostamiestyje nėra saldus.

Kasmet Klaipėdos universitetas, sudaręs sutartis su kitų šalių universitetais, vykdo studentų mainų programas. Nors ir gaudami kur kas mažesnę stipendiją arba visai jos negaudami, užsieniečiai studentai plūsta mokytis į Klaipėdą.

Mokysis lietuviškai

KU Tarptautinių ryšių skyriuje šiemet užregistruota 12 užsieniečių studentų. Tarp jų – turkas, čekė, vokietė, trys latvės, lenkas, italė, ispanas, suomė, rusas.

Pasak Socrates/Erasmus programos koordinatorės atvykstantiems studentams Dalios Želvytės-Mockuvienės, visi jie skirtingi ir studijuoja skirtingus dalykus.

Turkas yra dainininkas, latvės mokysis choreografijos, italė – filologė, lenkas ruošiasi pasisemti istorijos žinių, o ispanas įsilies į rekreacijos ir turizmo studentų gretas.

D.Želvytė-Mockuvienė pasakojo, kad iš atvykusių vienuolikos studentų lietuvių kalbą pasirinko mokytis šeši žmonės.

„Rusas jau ir taip puikiai kalba lietuviškai, o latvės sakėsi, kad joms lietuvių kalba nereikalinga”, – apie nepasirinkusiuosius lietuvių kalbos studijų pasakojo koordinatorė.

Stipendijos nedžiugina

Užsieniečiams prisitaikyti prie aplinkos padeda mūsų studentai, vadinami „tutoriais”.

Dažniausiai jie patys kažkada yra studijavę užsienyje, todėl, suprasdami, kaip yra sunku orientuotis, savanoriškai supažindina su miestu, padeda susitvarkyti dokumentus.

D.Želvytė-Mockuvienė patikino, kad užsieniečiams studentams nėra suteikiamos tokios geros piniginės garantijos, kaip mūsiškiams. Išvažiuojantys pagal Socrates/Erasmus programą Klaipėdos universiteto studentai gauna apie 400 eurų stipendijos, o užsieniečiai tik 120 -140 eurų.

Šiais metais yra du studentai, atvažiavę ne pagal šią programą. Rusas yra gavęs Švietimo ir mokslo ministerijos paramą, o italė gyvens ir mokysis savo lėšomis.

Bendrabutis – išskirtinis

Universitetas taip pat garantuoja, kad atvykęs studentas gaus bendrabutį.

Statybininkų prospekto studentų bendrabutyje yra įrengtas specialus korpusas užsieniečiams studentams.

Skirtingai nei vietiniai studentai užsieniečiai gali dairytis pro plastikinius langus, miegoti suremontuotuose kambariuose.

Dėl saugumo korpuso durys yra rakinamos keliaženkliu kodu.

Atvykę studentai gali pasirinkti – vienviečiame ar dviviečiame kambaryje norėtų gyventi. Vienviečio kambario kaina parai yra 10 litų, o dviviečio – 7 litai.

Jaučiasi izoliuotas

D.Želvytė-Mockuvienė kaip labiausiai išsiskiriantį studentą paminėjo rusą Olegą Jeršovą, kurio entuziazmu stebisi ne vienas dėstytojas.

Pats Olegas atvyko iš Sankt Peterburgo universiteto.

Ten jis studijuoja lenkų filologiją, savarankiškai mokosi suomių kalbos. Dvejus metus lankęs paskaitas ir laisvu laiku studijavęs, išmoko kalbėti lietuviškai.

23-ejų metų Olegas dar nespėjo gerai susipažinti su aplinka, tačiau pastebėjo, kad bendrabutyje yra netvarkos.

„Vieno dušo dvylikai studentų tikrai neužtenka, o be to, teko rašyti prašymą, kad jį sutvarkytų, nes radome sulūžusį”, – dalinosi potyriais Olegas.

Jis pastebėjo, kad vietinių studentų dušai taip pat sulūžę, tačiau niekas nesiruošia jų tvarkyti.

„Be to, už tų koduotų durų jaučiamės izoliuoti. Kam tas kodas reikalingas, jeigu visi bendrabučio gyventojai jį mintinai žino”, – stebėjosi studentas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.