Vardui keisti – svarūs motyvai

Tėvų išrinkti vardai ar paveldėtos pavardės uostamiesčio gyventojų gyvenimo itin nekartina.

Nuo metų pradžios Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos skyrius sulaukė 105 norinčiųjų pasikeisti vardą ar pavardę pareiškimų.

Nedaugelis klaipėdiečių pasinaudoja ir galimybe rinktis neutralią moterišką pavardę. „Tokius prašymus galima suskaičiuoti ant rankų pirštų – iki 10 per metus”, – teigė Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Zita Dapšienė.

Tarp dažniausiai pasitaikančių atvejų – išsituokusių moterų prašymai susigrąžinti savo ikisantuokinę pavardę ar, priešingai, pageidavimai turėti vienodą pavardę su sutuoktiniu.

Norintieji pasikeisti vardą kitu neretai turi pasitelkti įtikinamų motyvų, nes tai įmanoma padaryti tik tuo atveju, jei vardas negražiai skamba arba jį sunku ištarti. Dėl tų pačių priežasčių keičiama ir pavardė. Tačiau, kaip pripažino Z.Dapšienė, „negražus skambėjimas” – subjektyvus kriterijus, todėl daug kas priklauso nuo paties žmogaus sugebėjimo tai įrodyti. Vis dėlto „Klaipėdos” pašnekovė prisiminė atvejį, kai viena mergina vardą sugebėjo pakeisti net du kartus.

Pasikeisti pavardę ar vardą galima ir tada, kai žmogus nori, kad vardas ar pavardė būtų rašomi pagal tarimą ir nesugramatinti (be lietuviškų galūnių) arba pagal tarimą ir gramatinami (su lietuviškomis galūnėmis).

Taip pat, kai norima dvigubą vardą ar pavardę pakeisti į vieną iš jų ar priešingai arba kai pavardė keičiama siekiant išsaugoti senolių pavardę. Anot Z.Dapšienės, nė karto nėra pasitaikę atvejų, jog vardą, pavardę tektų keisti dėl liudininkų apsaugos programos.

Pakeisti vardo, pavardės neleidžiama tais atvejais, kai pareiškėjui iškelta baudžiamoji byla, kol atliekama bausmė arba neišnykęs teistumas. Tokios galimybės neturi ir asmenys, jaunesni nei 18 metų.

Vardo, pavardės keitimo procedūra gali užtrukti iki trijų mėnesių. Valstybės rinkliava už vardo, pavardės keitimą nustatyta 30 litų, o kiekvienas išduodamas naujas metrikinis liudijimas atsieis po 6 litus.

Z.Dapšienė taip pat minėjo, jog šiais metais buvo užtrukęs vardo, pavardės keitimų liudijimų išdavimas, nes Teisingumo ministerija nepasirūpino jų leidimu – dokumentai į uostamiestį atkeliavo tik rugsėjo pradžioje.

Norintiems vardą ar pavardę pasikeisti gyventojams „Klaipėdos” pašnekovė patarė užsukti į Civilinės metrikacijos skyrių. Pasak Z.Dapšienės, kiekvienu konkrečiu atveju yra aptariamas pageidaujančiojo prašymas, tad neretai konsultacijos telefonu nepakanka.

Civilinės metrikacijos skyriaus atmintinių galima gauti ir uostamiesčio savivaldybėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.