Studijų pertrauka – stiprių nervų studentams

Pasinaudoti akademinėmis atostogomis ir kuriam laikui palikti studijas šiuo metu gali beveik kiekvienas besimokantis. Tačiau po pertraukos nedaugelis norėtų pakartotinai grįžti į naujas grupes ir sėdėti prie knygų.

Užsidirba mokslams

Kaip pasakojo Socialinių mokslo kolegijos direktorės pavaduotoja studijoms Erika Beriozkinienė, į akademinių atostogų prašančius studentus kolegijoje stengiamasi žiūrėti geranoriškai.

„Jei studentas prašo metų pertraukos, vadinasi, jis turi svarbių priežasčių. Tikrai nelendame žmogui į „dūšią”. Žinoma, nepažangių ir sesijos neišsilaikiusių studentų išleisti mes negalime”, – teigė E. Beriozkinienė.

Moteris pastebėjo, kad studentų, norinčių pasiimti akademines atostogas, skaičius metams bėgant lieka panašus, tačiau pripažįsta, jog šiuo metu daugiau jų grįžta toliau tęsti mokslų nei anksčiau.

Dažniausiai studentai savo prašymuose nurodo finansines priežastis, šeimynines aplinkybes ar ligą. Buvo atvejų, kad neakivaizdinio skyriaus jaunuolius paima į armiją ar išsiunčia į komandiruotę.

„Nedaugelis nori pasiimti paskolą Lietuvoje. Žinoma, ją reikia grąžinti. Užsidirbti mokslams studentai stengiasi patys – dažniausiai važiuoja į užsienį”, – teigė pašnekovė.

Pratęsia atostogas

Socialinių mokslų kolegijoje akademinės atostogos suteikiamos metams, tačiau išskirtiniams atvejams leidimą galima prasitęsti.

„Būna išimčių. Pasitaiko ligos atvejų ar šeimyninių aplinkybių, kurioms esant studentui galime suteikti dar vienų metų pertrauką, tačiau terminui pasibaigus jis privalo grįžti į studijas”, – pasakojo E.Beriozkinienė.

Klaipėdos verslo kolegijoje besimokantys studentai gali jaustis saugūs. Pasiėmę metų ar dvejų akademines atostogas jie gali į studijas prisistatyti ir šiek tiek pavėlavę.

„Atėjus naujiems mokslo metams mes studentų laukiame dar vieną mėnesį”, – teigė Klaipėdos verslo kolegijos studijų skyriaus vedėja Silva Blažulionienė.

Gelbsti nuo skolų

Tokiomis ilgomis akademinėmis atostogomis negali pasigirti Klaipėdos universiteto studentai. Po metų jie privalo grįžti atgal į studijas.

„Tačiau po kurso baigimo šia galimybe galima pasinaudoti vėl. Nesimokydamas ilgiau nei metus studentas tikrai atitrūktų nuo universiteto ir grįžti būtų labai sunku”, – sprendimą komentavo Klaipėdos universiteto studijų prorektorius Vaidutis Laurėnas.

Kaip teigė pašnekovas, pasitaiko studentų, kurie akademinėmis atostogomis stengiasi išvengti skolų perlaikymo ar greitai laukiančių nemalonumų.

„Dažniausiai prašymas lieka atmestas nepažangiems studentams, kurie jau kartą naudojosi galimybe. Jei po kelių silpnai išlaikytų egzaminų studentas prašo akademinių atostogų mes jo tikrai nelaikome, o jo vietą lengvai gali užimti kitas studentas”, – sakė V. Laurėnas.

Grįžta pas svetimus

Kaip prisimena Klaipėdos universiteto ketvirtakursė Violeta, grįžimas po akademinių atostogų reikalauja didelių pastangų.

„Grįžus po pertraukos buvo tikrai sunku: nauja grupė, nauji veidai ir vėl tas pats tempas. Visa grupė jau buvo susigyvenusi anksčiau. Laimei, pažinojau kelias paneles, tad su joms labiausiai bendravau ir bendrauju iki šiol”, – pasakoja hidrologiją ir okeanografiją studijuojanti mergina.

Klaipėdos psichikos sveikatos centro medicinos psichologė Ina Viršilienė pritarė, kad grįžus studijuoti nėra lengva vėl stoti į savo vėžes.

„Iš tikrųjų sunku grįžti ten, kur kažkada buvai sustojęs, nes įgūdžiai tai veiklai jau susilpnėję. Tokiu atveju gali kilti ir adaptacinių problemų – per kelis metus grupė yra susigyvenusi ir naują žmogų pradžioje gali priimti gynybiškai”, – teigė I. Viršilienė.

Anot psichologės, tokioje situacijoje pasitaiko lengvų epizodinių nuotaikos sutrikimų ar prislėgtos savijautos, tačiau dažniausiai šios problemos – trumpalaikės. Jas kiekvienas įveikia individualiai.

„Tai priklauso nuo daugelio faktorių – nuo bendravimo įgūdžių, paspirties ar palaikymo. Svarbiausia nesiblaškyti ir kuo labiau susikoncentruoti ties svarbiausiu grįžimo motyvu – mokslais”, – teigė I.Viršilienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.