Miestiečius vilioja priemiesčiai

Nepagrįstai aukštos butų kainos skatina miestiečius kraustytis į priemiesčius.

Vieno kvadratinio metro namo kartu su žeme kaina čia yra mažesnė negu to paties ploto naujos statybos buto kaina.

Butas su apdaila kainuoja 6-7 tūkstančius litų už kvadratinį metrą. Namo kartu su žeme kaina siekia 5 tūkstančius už vieną kvadratinį metrą.

Į miestą negrįžtų

Šešerius metus Gindulių kaime gyvenanti Sigita Panavienė tikino, kad, pajutusi gyvenimo priemiestyje skonį, į daugiabutį nebegrįžtų.

„Jei atsitiktų kokia nelaimė ir negalėtume išlaikyti namo, sukrapštę paskutinius pinigus važiuotume toliau nuo Klaipėdos ir įsikurtume paprastoje bakūžėje”,- teigė ji.

S.Panavienė su šeima gyvena 15 arų sklype 145 kvadratinių metrų vieno aukšto name.

Už namo išlaikymą ji sakė mokanti tiek pat, kiek mieste mokėjo už 64 kvadratinių metrų butą prieš šešerius metus, kai ten dar gyveno.

Žiemą šildyti namą dujomis, anot S.Panavienės, per mėnesį kainuoja 150 litų. Mieste buto šildymas per mėnesį kainuoja apie 300 litų.

Individualių namų gyventojai dažniausiai daugiau moka už elektrą, nes turi daugiau įvairių pagalbinių prietaisų. S.Panavienė teigė už elektrą per mėnesį mokanti apie 100 litų.

Ginduliai – ne kaimas

Prieš šešerius metus S.Panavienės šeima buvo viena pirmųjų Gindulių naujakurių. Tada žemė priemiestyje ne itin vertinta.

„Aplink buvo javų laukai, ganėsi arkliai, karvės. Pakvipdavo mėšlu. Džiugindavo, kai kaimietis pravažiuodavo su traktoriumi. Dabar jau Gindulių nebepavadinsi kaimu. Tai liūdina. Dabar, kai pakilo žemės vertė, daugelis skaido ir parduoda sklypus”,- teigė S.Panavienė.

Šalia atsiranda ir piktžolėmis apžėlusių sklypų. Juos įsigiję miestiečiai laiko ateičiai. Tokie sklypai nedžiugina šalia įsikūrusių, tvarkingai aplinką prižiūrinčių gyventojų.

S.Panavienės vyras stato namus Ginduliuose. Pernai jis gavo 11 užsakymų. Šiais metais nuosavų namų statybos karštinė atslūgo – nebuvo nė vieno užsakymo.

Manoma, kad įtakos turėjo tai, jog neįvestas euras.

S.Panavienė pastebėjo, kad žmonės nenori mažų 150 kvadratinių metrų namų, o renkasi erdvesnius – bent jau 200 kvadratinių metrų.

Nepatogumų yra

Namą 15 arų sklype turinti Regina pastebėjo, kad Ginduliuose tiekiamas prastos kokybės vanduo.

Gyvenvietėje nėra apšvietimo, šaligatvių, parduotuvių, vaikų darželių, mokyklų, vaikų žaidimo aikštelių. Vaikai žaidžia gatvėje, kur važinėja mašinos.

Priemiesčių gyventojai į darbus keliauja duobėtu keliu.

Į užmiesčio gyvenvietes retai arba visai nevažiuoja miesto autobusai. Į Gindulius kursuoja vienintelis autobusas. Iš Klaipėdos paskutinis autobusas išvažiuoja 17.30 val.

Kraustosi į sodus

Nekilnojamojo turto agentūros „Vakarų piligrimas” savininkas Gediminas Puipa mano, kad sukilusios butų kainos lemia masišką kėlimąsi į sodus.

Pardavus butą galima nusipirkti sklypą ir statyti nedidelį namą.

Aukštesnę žemės sklypų kainą lemia asfaltuoti keliai, atvesti elektros, vandentiekio, kanalizacijos tinklai, apšvietimas.

Pigiausiai sklypą be patogumų galima įsigyti už arą mokant maždaug po 7 tūkst. litų.

Tačiau toliau nuo miesto yra sunkiau rasti namų statybai skirtus sklypus. Žemės ūkio paskirties sklypuose norint statyti namą reikia išsiimti ūkininko pažymėjimą.

Nekilnojamojo turto agentūros „Patikimos investicijos” direktorius Remigijus Butkus mano, kad netrukus ir ūkininkams bus leista pardavinėti sklypų dalis namams statyti.

Šie jau rengia detaliuosius planus, keičia sklypų paskirtis.

Kainos gali sumažėti

Jakuose namas 10 arų sklype kainuoja apie 700 tūkst. litų. Dituvos soduose 150 kvadratinių metrų naujos statybos namai su visiška apdaila parduodami už 350 tūkst. litų.

G.Puipos teigimu, statant namą, sutaupoma pinigų. Tačiau dauguma renkasi paprastesnį variantą – perka jau pastatytą namą.

Juos vis labiau perka ir jaunos šeimos. Imamos banko paskolos būstui, dažnai neturint net pradinės įmokos.

Brangiausiai sklypai kainuoja Ginduliuose, kur prašoma iki 16 tūkst. litų už arą. Kainų šuolį lėmė statomas viadukas. Kaimo gyventojai per jį, o ne per Palangos plentą, galės išvažiuoti tiesiai į Liepų gatvę. Slengiuose, Triušeliuose, Mozūriškėse už arą prašoma 14 tūkst. litų.

Jakų kaime žemės sklypų kainos yra kritusios dėl šalia statomos gamyklos.

Anot G.Puipos, neįvedus euro, nekilnojamojo turto kainos krito apie 30 proc.

Planuojamas įvesti visuotinis nekilnojamojo turto mokestis dar turėtų mažinti kainas.

Ima paskolas drąsiai

„Sampo” banko Klaipėdos filialo direktorius Mindaugas Žilinskas teigė nepastebėjęs, kad žmonės daugiau paskolų imtų būstui įsigyti priemiestyje.

Imamos paskolos būstui yra ne mažesnės nei 200 tūkst. litų.

Paskolų gavėjai yra vis jaunesni – netgi ką tik universitetus baigę ir pradėję dirbti žmonės. Tai daryti leidžia ir gana palankios nekilnojamojo turto kreditų palūkanos.

Klaipėdiečių kėlimąsi į užmiestį patvirtina ir statistika. Praėjusiais metais į Klaipėdą atvyko 3 064 gyventojai, išvyko – 4 200. Į Klaipėdos rajoną atvyko 1 746, o išvyko – 1 012 žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.