Meno terapija padeda įveikti ligą

Reabilituotis po krūties vėžio gydymo lengviau, kai psichologiškai palaiko likimo draugės

Lietuvoje kasmet diagnozuojama daugiau nei 1300 susirgimų krūties vėžiu. Tai dažniausia moterų onkologinė liga mūsų šalyje. Medikai tvirtina, kad laiku diagnozavus krūties vėžį, galima išgelbėti daugiau nei 90 procentų šia liga sergančių moterų. Po gydymo moterims reikia reabilitacijos, psichologinės pagalbos, kurią atranda bendrijose, į kurias susibūrusios sergančiosios krūties ligomis.

Reikia psichologinės pagalbos

Onkologinė liga neretai išmuša iš dvasinės pusiausvyros. Nemažai daliai moterų, kurioms diagnozuojamas krūties vėžys, reikia psichologinės pagalbos, o po gydymo reikia reabilitacijos, dvasinės pusiausvyros atstatymo.

Ką jaučia, su kokiais sunkumais susiduria moteris, kuriai diagnozuotas krūties vėžys, geriausiai žino tai jau patyrusios likimo draugės. Moterys, sergančios krūties ligomis, buriasi į bendrijas. Viena tokių – Kauno apskrities moterų sveikatos draugija „Alma”, vienijanti apie 80 moterų.

„Krūties vėžiu sergančioms moterims dar labai trūksta visuomenės supratimo ir palankaus požiūrio, – teigia „Almos” pirmininkė Regina Malžinskienė. – Moterys nejaukiai jaučiasi, nedrįsta nusirengti paplūdimyje, nes sulaukia smalsių, nustebusių žvilgsnių, kartais nemalonių pastabų apie krūtinę. Jei fiziškai pasveikstame po operacijų ir gydymo, tai morališkai dažnai liekame sužlugdytos”.

„Almos” narės bendrauja, palaiko viena kitą, užjaučia. Savo patarimais, šiltais žodžiais stengiasi padėti ir toms, kurių dar tik laukia operacija ir ilgas gydymas.

Stiprina pasitikėjimą

Vilniuje beveik dešimtmetį veikia bendrija „Viktorija”.

„Panašių problemų turinčios moterys tarpusavyje bendraudamos jaučia, kad nėra vienos, gali geriau pažinti save ir sustiprinti kiekvienos viduje esančią sveikimo galią. Skatinant sveiką gyvenimo būdą, kūrybiškumą, svarbu stiprinti pasitikėjimą savo jėgomis”, – „Kauno dienai” sakė „Viktorijos” pirmininkė Nijolė Verdingienė.

Ji pati krūties vėžiu susirgo prieš 16 metų. Liga pasikartojo prieš 8 metus, tačiau dabar Nijolė apie ligą kalba jau būtuoju laiku – ji sako: „Negaliu sakyti, kad sergu. Sirgau”.

Nijolė Verdingienė įsitikinusi, kad krūties vėžiu susirgusioms moterims reikalingas psichologinis palaikymas.

Į Nidą – stiprinti sveikatą

Bendrijos „Viktorija” narės, kurių yra per trisdešimt, susitinka kiekvieną šeštadienį.

„Mūsų bendrijos veikla – tai lyg ir savotiškas gydymas”, – mano Nijolė Verdingienė. Bendrija kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją ir gavo finansavimą projektui „Meno terapijos ir kitų priemonių taikymas moterų reabilitacijai po krūties vėžio gydymo”.

Įgyvendinant šį projektą, Nidoje organizuojama kūrybinė – psichoterapinė 10 dienų stovykla. Projekto koordinatorė Nijolė Verdingienė sakė, kad stovykloje dalyvauja 20 „Viktorijos” bendrijos narių.

Stovykloje vyksta dailės terapijos teoriniai ir praktiniai užsiėmimai. Taip pat kompleksiškai taikomos ir kitos fizinės bei dvasinės sveikatos stiprinimo priemonės: mankšta, meditacija. Skaitomos paskaitos, susitikimai su psichologais, medikais, patyrusiais daug sunkumų, bet nepraradusiais džiaugsmo žmonėmis. Planuojama surengti šios stovyklos metu sukurtų darbų parodą.

Reikia kreiptis laiku

Atsiradę pokyčiai krūtyse – skausmas, nelygumai, spenelio deformacija ir kt. dar nereiškia, kad tai jau krūties vėžys. Tai dažniausiai gėrybinė krūties liga – mastopatija, tačiau diagnozuoti tiksliai gali tik gydytojai specialistai. Didesnė tikimybė susirgti krūties vėžiu toms moterims, kurių šeimose šia liga sirgo motinos, seserys ar kitos giminaitės.

Pagrindiniai krūties navikų diagnostikos būdai – apžiūra, ultragarsinis tyrimas, mamografija, aspiracinė punkcija. Lietuvoje jau keletą metų vyksta krūties vėžio prevencijos projektas „Nedelsk”. Jis skatina moteris pasitikrinti, ar jos neserga vėžiu, informuoja apie šios ligos profilaktiką, sudaro galimybes nemokamai pasitikrinti.

Nustatoma daugiau ikivėžinių susirgimų

Onkologinių susirgimų prevencijai ir profilaktikai skirtos trys iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto finansuojamos prevencinės profilaktikos programos. Viena jų – atrankinės mamografinės patikros dėl krūties vėžio.

Kaip informavo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Ryšių su visuomene skyriaus specialistė Laura Šebekienė, ši programa skirta 50-69 metų amžiaus moterims. Numatoma, kad per 5 metus bus patikrinta daugiau kaip 60 proc. šio amžiaus Lietuvos moterų.

Programai įgyvendinti pernai buvo skirta 1,5 milijono litų, šiemet lėšų padidinta iki 2,5 milijono litų. Pagal programą mamografijos tyrimas jau atliktas daugiau kaip 23 tūkstančiams moterų.

Pradėjus intensyviai vykdyti profilaktines programas, pastebimi teigiami pokyčiai. Vėžio registro duomenimis, pernai pirmą kartą Lietuvoje ikivėžinių susirgimų nustatyta daugiau nei vėžinių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

4 atsiliepimai į "Meno terapija padeda įveikti ligą"

  1. Regina

    Kelioneje per vezi likimas mane suvede su bendrija „Viktorija”.Dekoju meno terapijos vadovei Laimutei uz ismokyma matyti gyvenime sviesias spalvas,uz grozi,kuri jinai skleidzia.Mano gyvenimas pasikeite i geraja puse.Ir uz tai dekinga „Viktorijos”naremsNijolei V.,Irenai L.,Aldonoms,Nijolei P.,Juratei ir visoms,kurios mane vel ismoke sypsotis.Mielosios likimo drauges,ateikite i sestadieninius „Viktorijos”susitikimus ir Jums kelione per vezi tikrai palengves.

  2. MIGLA

    Negali zinoti,kaip jauciasi zmogus,keliaujantis per vezi.Supras tik tas,kuris pats keliavo ar keliauja.Nebukite vienos-klubai,bendrijos tikrai psichologiskai padeda.

  3. nijole

    AS IR NORECIAU BUTI KOKIOJ BENDRIJOJ BET GYVENU MAZAM MIESTELYJE TEN NERA

  4. nijole

    Gal kas zinot ar Mazeikiuose yra kokia bendrija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.