Pieno perdirbimo įmonių pajamos pernai išaugo 9 proc. iki 1,62 mlrd. litų

Lietuvos pieno perdirbimo įmonių pajamos už parduotus pieno produktus pernai, palyginti su 2004 metais, išaugo 9 proc. (131 mln. litų) – iki 1,617 mlrd. litų.

Iš jų 757 mln. litų (47 proc. visų pajamų) gauta už gaminių pardavimą vidaus rinkoje, o 860 mln. litų (53 proc.) – už eksportą, skelbiama SEB Vilniaus banko parengtoje bendrovės „Pieno žvaigždės” veiklos apžvalgoje.

Daugiausia lietuviškos produkcijos eksportuojama į Italiją ir Rusiją, o išvežamos produkcijos kiekis ir vertė pastaraisiais metais didėja. Lietuvai tapus ES nare, eksporto į ES šalis plėtrą paskatino išnykę prekybos barjerai, o į trečiąsias šalis – eksporto subsidijos.

Lietuvos pieno sektoriaus apžvalgoje teigiama, kad šalies pieno sektoriui būdingi nedideli pieno tiekėjų ūkiai ir gamybos koncentracija didžiosiose pieno perdirbimo bendrovėse.

2006 metų pradžioje Lietuvoje buvo 164,6 tūkst. ūkių, kuriuose vidutiniškai buvo laikoma 2,7 melžiamos karvės. Nepaisant to, kad Lietuvos pieno ūkiai per metus padidėjo, jie tebėra vieni mažiausių tarp ES šalių. Didelį lyginamąjį svorį pieno gamintojų struktūroje turintys smulkieji ūkiai, kuriems už superkamą pieną mokama mažiau negu stambiesiems, lemia, palyginti su kitomis ES šalimis, žemą vidutinę pieno supirkimo kainą ir aukštas pieno surinkimo bei pristatymo kainas.

2005 metais vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina Lietuvoje buvo 676 litai už toaną – 15 proc. didesnė nei užpernai. Tuo tarpu 15-oje senųjų ES šalių už 1 toną natūralaus pieno vidutiniškai mokėta 985 litai, arba 2,4 proc. mažiau negu 2004 metais.

Analitikų teigimu, artimiausiu metu žaliavinio pieno stygius šalyje ir ūkių stambėjimas turėtų lemti žaliavinio pieno brangimą, tačiau pieno supirkimo kainų augimą stabdys kainų mažėjimas ES senbuvėse ir galimybė importuoti pieną iš kaimyninių šalių, daugiausia Latvijos. Šiuo metu Lietuvoje iš Latvijos importuojamas pienas sudaro apie 7 proc. Lietuvos pieninėse perdirbamos žaliavos.

2005 metais Lietuvoje buvo pagaminta 1,896 mln. tonų pieno – 47 tūkst. tonų daugiau negu užpernai.

Didesnį primelžto pieno kiekį, mažėjant laikomų šalyje galvijų skaičiui, lemia didėjantis karvių produktyvumas. Pernai vidutiniškai iš karvės buvo primelžta po 5,4 tonų pieno. Palyginti su ankstesniais kontrolės metais, primilžis padidėjo 165 kilogramais. ES vidutinis karvių produktyvumas yra apie 6,2 tonos pieno per metus, todėl, anot SEB Vilniaus banko analitikų, galima tikėtis, kad jau artimiausioje ateityje Lietuvos melžiamų karvių produktyvumas toliau didės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.