Ispanija prieš Gibraltarą

Sporto arbitražo teismas (CAS) nurodė, kad Gibraltaro pageidavimas įstoti į UEFA ir FIFA yra pagrįstas, nors tam labai priešinasi Ispanija

27 tūkst. gyventojų turinčiame Gibraltare yra 500 oficialiai registruotų futbolininkų ir 160 laisvėje gyvenančių beuodegių beždžionių makakų (vieninteliai laukiniai primatai visoje Europoje). Jau kitą sezoną Gibraltaras gali turėti savo komandą UEFA taurės turnyre, o nacionalinė komanda tarptautinėse varžybose gali debiutuoti per 2012 metų Europos čempionato atrankos varžybas. Tokios galimybės atsivėrė, kai CAS nusprendė, kad Gibraltaro noras tapti 53-iąja UEFA nare yra teisėtas. 1949 metais Gibraltaro rinktinė sužaidė lygiosiomis 2:2 su Madrido „Real”. CAS sprendimas yra antras skambus Gibraltaro futbolo laimėjimas nuo to istorinio mačo.

Gibraltaras yra viena seniausių futbolo šalių pasaulyje. Rinktinė čia buvo suformuota prieš 105 metus, o federacija yra šešta tarp seniausiųjų planetoje. Gibraltaras nuo 1713 metų priklauso Didžiajai Britanijai, tačiau Ispanijos konstitucijoje laikomas šios šalies dalimi. Todėl ispanai iš paskutiniųjų priešinasi tam, kad Gibraltaras stotų į tarptautines futbolo organizacijas. Tačiau Uolos, kaip dar vadinamas Gibraltaras, norus remia britai.

Kartą UEFA jau atmetė Gibraltaro prašymą tapti šios organizacijos nare, bet CAS palaikė Uolos futbolininkų norą. CAS pareiškė, kad UEFA funkcionieriai, priimdami sprendimą, rėmėsi tik politiniais motyvais, ir nurodė iš naujo svarstyti Gibraltaro narystės klausimą per UEFA vykdomojo komiteto posėdį spalio 4-5 dienomis. Galutinis sprendimas dėl Gibraltaro privalo būti priimtas sausio mėnesį Diuseldorfe per UEFA kongresą. Gibraltaro futbolo asociacijos prezidentas Joey Nunezas pagrasino, kad vėl kreipsis į CAS, jeigu UEFA sprendimas bus neigiamas.

Tad jau kitą sezoną kuris nors Gibraltaro klubų – „Prince of Wales”, „Europa”, „Britannia” ar „Gibraltar United” – gali debiutuoti UEFA taurės varžybose.

„Farerų salos gali žaisti tarptautinėse varžybose, o mes – ne? – retoriškai klausė Nunezas. – Ispanai futbolo klausimą pavertė politiniu. Mes tik norime galimybės vystyti futbolą būdami Europos futbolo šeimos dalimi”.

Gibraltaro sėkmė nepaskatins kitų salų siekti narystės UEFA, mat joms kelią užkirto 2004 metais priimta taisyklė, kad organizacijos narėmis gali būti tik Jungtinių Tautų nepriklausomomis pripažintos šalys. Gibraltaras norą stoti į UEFA buvo pareiškęs dar prieš 2004-uosius, todėl šiai salai taisyklė nėra taikoma.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.