„eDonkey” taip pat kapituliavo

Vieno didžiausių tiesioginio keitimosi rinkmenomis tinklo programos „eDonkey” autoriai nusprendė pasiduoti patys – jie nutraukė visus darbus ir išjungė tarnybines stotis.

Paieškos sistemos vis dar „randa” „eDonkey” svetainės turinį ir nuorodas į diskusijų forumus, tačiau atversti jų nepavyksta. Pabandžius atversti http://www.edonkey.com gaunamas perspėjimas, kad „eDonkey 2000” tinklas neveikia, o garso bei vaizdo įrašų vagys gali būti paduoti į teismą. Kitas adresas http://www.edonkey2000.com neatsako visai.

Apie galimą „MetaMachine” kompanijos, kuriai priklauso „eDonkey”, kapituliaciją prezidentas Samas Yaganas buvo prasitaręs dar 2005 metų rugsėjo pabaigoje. Tuo metu JAV Senate buvo svarstoma, kaip apsaugoti autorių teises ir inovacijas „postGrokster” pasaulyje („Protecting Copyright and Innovation in a Post-Grokster World „). „Grokster” buvo pirmoji tiesioginio keitimosi rinkmenomis (P2P) programinė įranga, kurios autorius JAV teismas pripažino atsakingais už neteisėtą kūrinių platinimą, pasitelkus jų sukurtą programinę įrangą.

Senate duodamas parodymus S. Yaganas pareiškė, kad svarstymuose jis dalyvauja kaip asmuo, planuojantis pasitraukti iš P2P sistemų kūrimo proceso. Jo teigimu, tokių sistemų kūrimas – prašymas būti paduotam į teismą. Tačiau dabartiniams teismo procesams jis, kaip ir daugelis kitų naujų kompanijų, paprasčiausiai neturi pakankamai lėšų. Dėl šios priežasties vienintelis tinkamas sprendimas – nutraukti kompanijos veiklą, nes įrodyti, kad „eDonkey” nepažeidė ir neskatino pažeisti autorių teisių, kompanijai yra paprasčiausiai per brangu.

Praėjus beveik metams po šių parodymų, „eDonkey” galutinai nutraukė savo veiklą. Tiesa, tai dar nereiškia, kad visas „eDonkey” tinklas nustos veikti, nes pastaruoju metu originaliajai „eDonkey” programai priklausė tik apie 10 proc. tinklo. Tarp daugiau nei 4 mln. tinklo vartotojų šiuo metu populiariausia yra atvirojo kodo „eMule” klientinė programa.

Keisčiausia tai, kad visiškai negirdėti RIAA ir MPAA atstovų fanfarų, skelbiančių apie dar vieną pergalę kovojant su piratavimu. Juolab kad iš negausių internete pasklidusių duomenų nuotrupų aišku, kad šis pasitraukimas iš žaidimo „MetaMachine” kompanijai kainavo 30 mln. JAV dolerių. Šią sumą „MetaMachine” vadovai sulygo su pramogų verslo atstovais.

Stebint, kaip RIAA, MPAA ir kiti pramogų verslo atstovai šalina keitimosi rinkmenomis programas, kyla klausimas – kas taps kita auka? „eDonkey” buvo viena paskutinių populiarių komercinių keitimosi rinkmenomis programų. Visai tikėtina, kad toliau pramogų pramonės atstovai imsis atvirojo kodo alternatyvų.

Viskas, ką jiems reikia padaryti, tai išsiųsti programų autoriams ir (arba) jų projektą saugančios kompanijos (pvz., „SourceForge”) atstovams laiškus, kuriuose būtų reikalaujama nutraukti veiklą („Cease and Desist”). Kadangi atvirojo kodo programų kūrėjai neturi tiek pinigų, kad galėtų bylinėtis su pramogų verslu, jiems liks tik sutikti su reikalavimais. Geras to pavyzdys – „PlayFair” projektas, leidęs atkurti „Apple iTunes” parduotuvėje įsigytus kūrinius ne „Apple” grotuvuose. Motyvuodama DMCA akto pažeidimais, „Apple” pareikalavo, kad „SourceForge” pašalintų „PlayFair” projektą iš savo tarnybinių stočių. „PlayFair” neišgelbėjo ir tai, kad jis buvo iškeltas iš JAV tarnybinių stočių į Indiją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.