Naujas uostamiesčio politikos sezonas ramybės nežada

Po visą rugpjūtį trukusių atostogų susirinkę uostamiesčio politikai jau ima rikiuoti svarbiausius darbus.

Pasispausti verčia ir tai, kad iki 2007-ųjų vasario 25-ąją vyksiančių savivaldybių tarybų rinkimų liko vos pusmetis.

Praėjusią savaitę pradėjo darbą dauguma komitetų, o rytoj, rugsėjo 14-ąją, jau vyks pirmas šį rudenį miesto Tarybos posėdis.

Apie naują politinį sezoną „Vakarų ekspresas” diskutavo su valdančiųjų ir opozicijos atstovais.

Optimistas

Didžiausios – liberalcentristų – frakcijos Klaipėdos miesto savivaldybės taryboje seniūnas, Strateginės plėtros komiteto pirmininkas Povilas Vasiliauskas nusiteikęs gan optimistiškai.

Anot P. Vasiliausko, jau rugsėjo 14 dieną miesto politikams teks priimti itin svarbų, didžiąją dalį miestiečių paliesiantį sprendimą dėl didesnių šilumos tarifų nustatymo. „Visiškai išvengti brangimo tikrai nepavyks, tačiau Savivaldybės Taryba pagal savo galimybes bandys šį kainų augimą bent kiek amortizuoti šilumos tiekėjo – „Klaipėdos energijos” – būsimo pelno sąskaita. Galimybių tam esama, nes būtent miesto Taryba valdo didžiąją šios bendrovės akcijų paketo dalį ir yra pajėgi daryti tam tikrą įtaką. Kad ir koks būtų priimtas sprendimas, manau, šilumos kaina, palyginti su kitais Lietuvos miestais, ir toliau išliks viena iš mažiausių” – įsitikinęs P. Vasiliauskas.

Anot jo, visiems iki vieno gyventojams turėtų būti svarbus klausimas dėl Klaipėdos miesto bendrojo plano. „Planas jau parengtas, visuomenė gali su juo susipažinti. Dokumente paliestos visos svarbiausios miesto gyvenimo sritys. Kada miesto Taryba šį klausimą svarstys, priklausys nuo daugelio aplinkybių, tačiau tikiuosi, kad miesto bendrąją planą patvirtins dar šios kadencijos miesto Taryba. Nuo to, kaip miestas bus suskirstytas į rajonus, kokios bus gyvenamosios ir pramoninės statybos proporcijos, kaip bus plėtojama ir tobulinama transporto sistema, kokiomis gatvėmis važinėsime, priklausys kiekvieno iš mūsų gerovė”, – sakė P. Vasiliauskas.

Kaip ir kiekvienais, taip ir šiais metais, pasak politiko, Taryba turės svarstyti ir patvirtinti Savivaldybės strateginės veiklos planą. „Apsibrėžus svarbiausius tikslus, formuojamas miesto biudžetas, rikiuojami svarbiausi metų darbai. Bėdos visiems puikiai žinomos. Svarbiausia Savivaldybės administracijos funkcija – tinkamai organizuoti miesto tvarkymą, optimizuoti transporto srautus, pasirūpinti, kad būtų parengta pakankamai teritorijų gyvenamajai, komercinės paskirties bei pramonės objektų statybai. Šis darbas turėtų būti nuveiktas dar gruodžio mėnesį, koreguojant trejų metų Savivaldybės strateginės veiklos darbo planą. Kaip vieną iš prioritetų įvardyčiau miesto kelius ir gatves. Šiuo metu kaip tik rengiama ketverių metų gatvių ir kelių programa. Ją patvirtinti turėtų dar šios kadencijos miesto Taryba”, – prognozavo Strateginės plėtros komiteto pirmininkas.

Nuo praėjusių metų tebevyksta diskusijos, kaip reikėtų išspręsti automobilių stovėjimo vietų problemą. „Tikiuosi, kad Savivaldybės administracija dar šiais metais suspės parengti visus reikiamus dokumentus automobilių statymo aikštelių bei apmokestinimo sistemai sukurti, tačiau sprendimus įgyvendinti vėlgi teks jau kitos kadencijos miesto Tarybai”, – samprotavo P. Vasiliauskas.

Ne mažiau svarbi, anot P. Vasiliausko, daugiabučių gyvenamųjų namų kiemų ir įvažiavimo į juos kelių problema. Finansiniu požiūriu šie metai miestui buvo gana sėkmingi. Tai leido šiai programai įgyvendinti skirti papildomų lėšų. Jei orai bus palankūs, visos jos bus panaudotos ir užsibrėžtas tikslas pasiektas. Šiuo klausimu, pasak Tarybos nario, buvo priimtas politinis sprendimas, ir jį privalu vykdyti.

Kitas pavyzdys – senamiesčio namų fasadų tvarkymas. Tai būtų lyg ir šių namų savininkų priedermė, tačiau jei Savivaldybė turi tam lėšų, gali prisidėti prie miesto veido gražinimo. Žinia, darbai šioje srityje jau vyksta, ir tai tik pradžia.

Miesto Taryba kol kas nepatvirtino naujų Klaipėdos miesto tvarkymo, sanitarijos ir viešosios tvarkos taisyklių. Jos jau buvo pateiktos politikų teismui, tačiau šie nusprendė, kad šį dokumentą dar būtina tobulinti. „Mano nuomone, taisyklės buvo pernelyg smulkmeniškos, jomis užsimota reglamentuoti absoliučiai viską, o tai vargu ar yra įmanoma. Esu įsitikinęs, kad tokios taisyklės privalo būti labai konkrečios, realiai įvykdomos ir, svarbiausia, kad būtų įmanoma kontroliuoti, ar jų išties laikomasi. Taisyklės veiks tik tada, jei pažeidėjas žinos, kad už jų nepaisymą jis tikrai bus nubaustas. Priešingu atveju jos taip ir liks tuščia deklaracija. Ar ši Taryba suspės jas patvirtinti, priklausys nuo to, kaip sparčiai dirbs Savivaldybės administracija”, – sakė P. Vasiliauskas.

Vienas opiausių klausimų – buvusių Lypkių ir Švepelių kaimų gyventojų iškeldinimas. Savivaldybė šioje srityje jau yra nemažai nuveikusi, tačiau stringa procedūriniai dalykai. Liežuvis neapsiverčia kaltinti gyventojus, kad būtent jie stabdo tas procedūras – jie turi savų tikslų neskubėti. Paspartinti procesą – ne Savivaldybės valioj, nes žemės paėmimas visuomenės reikmėms yra labai griežtai reglamentuotas teisės aktų, o ir gyventojų nepaspausi, ypač jei jie mano, kad siūlomas variantas jiems nenaudingas. „Nuojauta sako, kad šios kadencijos miesto Taryba minėtosios problemos iki galo neišspręs, ypač jei prasidės teisminiai ginčai”, – prognozavo P. Vasiliauskas.

Pesimistas

Opozicijos lyderio socialdemokrato Valdemaro Anužio „Vakarų ekspresui” išdėstyti pamąstymai apie miesto Tarybos nuveiktus ir būsimus darbus bei esminius jos darbo principus optimizmu nė nedvelkia.

Kaip vieną iš svarbiausių problemų V. Anužis taip pat įvardijo naujuosius šilumos tarifus, tačiau pateikė visiškai kitą jos sprendimo būdą. „Esu kategoriškai prieš tokius populistinius dalykus, neva kainų kilimą gyventojams esą galima ir būtina kažkokiu būdu atlyginti”, – sakė politikas. Tai, V. Anužio įsitikinimu, ne kas kita, kaip įmonės žlugdymas: „Savivaldybė ir taip dividendų pavidalu paima pelną iš įmonės, o išleidžia kitoms funkcijoms. Dar prieš dešimt metų buvo kalbama, kad tai yra dvigubas apmokestinimas”. V. Anužio įsitikinimu, visas įmonės pelnas turi būti skirtas investicijoms ir įmonėms patiriamiems nuostoliams mažinti – trasoms atnaujinti, gyvenamųjų namų šilumos centrams renovuoti. „Grąžinkim tuos pinigus įmonei, tada gal ir tarifų nereikės taip smarkiai didinti. Visiems aišku, kad kuro kaina ir toliau neišvengiamai didės, tad vienintelis būdas stabiliam šilumos tarifui išlaikyti – mažinti jos suvartojimą. Kito būdo nėra ir nebus, o siūlyti sumažinti tarifą gali tik aferistai”.

Pasak V. Anužio, Taryba savo politiką įgyvendina per biudžetą: „Būtent jis ir yra viso jos darbo veidrodis. Koks Savivaldybės biudžetas, kokiais principais vadovaujantis jis formuojamas, tokia ir yra politika, – įsitikinęs opozicijos lyderis. – Mes visą šią kadenciją kiekvienais metais sakėme, kad biudžetas formuojamas ne taip. Akcentavome, kad pirmiausia reikia užtikrinti tų sričių, už kurias tiesiogiai atsako Savivaldybė, finansavimą, o ne prisiimti tiek funkcijų, kad po to reikėtų ieškoti papildomų asignavimų atsiradusioms skylėms lopyti”. Tam, pasak V. Anužio, naudojamos viršplaninės lėšos, nuolat dairomasi į privatizavimo fondą. Tai, politiko įsitikinimu, rodo, kad kasmet tvirtinamas biudžetas faktiškai yra deficitinis. „Negalima žiūrėti į privatizavimo lėšas kaip į pastovų ir nuolat būsiantį pajamų šaltinį. Privatizavus tai, kas dar liko, tie pinigų srautai išseks. Dėl to būsimosios kadencijos gali susidurti su didžiule problema – įsipareigojimai prisiimti, o jiems vykdyti lėšų nėra”, – prognozavo opozicijos lyderis.

„Savivaldoje niekada nebus nuveikti visi darbai. Bet mes kaip neturėjom Klaipėdoj baseino, taip ir neturim, neišspręsta ir moksleivių užimtumo problema. Kasmet papildomam ugdymui skiriama apie 10 mln. litų, tačiau jais naudojasi vos apie 10 proc. visų mokinių. Didelė klaida buvo panaikinti centralizuotą švietimo įstaigų buhalteriją – dėl to išlaidos tik išaugo”, – negeroves vardijo V. Anužis.

Labai gerai, pasak politiko, kad pagaliau prasidėjo daugiabučių gyvenamųjų namų kiemų perplanavimo procesas. Patvirtintas pirmas detalusis planas, tačiau jį dar reikia įgyvendinti ir rengti kitus. Siūlėme į šį procesą įtraukti ir gyventojus – sudaryti sąlygas tvarkytis savarankiškai. „Pagrindinė blogybė yra tai, kad mums taip ir nepavyko įtraukti miestiečių į miesto valdymą, todėl šie įprato, kad viską privalo išspręsti valdžia. Viena valdžia čia nieko nepadarys. Tikėtis, kad kas nors šioje srityje per likusius pusę metų ims ir pasikeis, būtų naivu”, – sakė V. Anužis.

Vieną problemą, anot politiko, miesto Taryba gali ir privalo išspręsti nedelsdama – tai peržiūrėti kai kuriuos švietimo reformos aspektus. „Visi matom, kur atvedė kieta pozicija neleisti dviem rusų mokykloms formuoti vienuoliktąsias klases, – į teismus. Teisminis procesas dar nesibaigė, tačiau kai kurios nutartys ir toliau nevykdomos. Manau, kad Savivaldybės administracija už tai bus nubausta. O kaip elgiamasi su mokyklų direktoriais, su jų bendruomenėmis? Tai – tikras pasityčiojimas. Antra vertus, tokie dalykai prasideda ne nuo administracijos, nes administracija yra tik instrumentas. Svertai – politikų rankose. O šiandien visus juos laiko liberalcentristai. Turim unikalią miesto Tarybą, kurioje visą valdžią faktiškai turi viena partija. To dar nebuvo ir tikiuosi, kad niekada nebebus. Vienos partijos valdžia – tai baisiausia, kas tik begali atsitikti”, – įsitikinęs V. Anužis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.