Mokslininkai išsiaiškino, kaip žudo paukščių gripas

Oksfordo universiteto specialistai ir jų kolegos iš Vietname esančios tropinių susirgimų ligoninės palygino paprastojo ir paukščių gripo poveikį žmogui. Mokslininkams pavyko nustatyti, kad H5N1 štamas sukelia uždegiminę reakciją, kuri dažnai tampa mirties priežastimi.

Vienas britų ekspertas, dalyvavęs šiame tyrime, mano, kad eksperimentų rezultatai padės geriau suprasti, kaip reikia gydyti paukščių gripu užsikrėtusius žmones.

Mokslininkai tyrė atitinkamo viruso koncentraciją žmogaus kraujyje ir imuninės sistemos reakciją į jį. Buvo nustatyta, kad paukščių gripas sukelia viruso koncentraciją gerklės srityje. Be to, H5N1 štamo pėdsakai buvo rasti ir kraujyje – daugiausia pas tuos, kurie mirė nuo šios ligos.

Taip pat buvo nustatyta, kad dėl viruso padidėja citokinų, ypatingų imuninės sistemos veikloje dalyvaujančių proteinų, ir sumažėja limfocitų, dalyvaujančių imuniteto vystymesi bei išsaugojime, kiekis. Tyrinėtojų manymu, būtent šie veiksniai ir sukelia plaučių veiklos sutrikimus, o vėliau – ir mirtį.

Profesorius Džonas Oksfordas pabrėžia, kad mirtinu H5N1 štamu užsikrėtusius žmones reikia gydyti tokiomis priešvirusinėmis priemonėmis kaip Tamiflu arba Relenza. Jis taip pat mano, kad tyrimų metu gauta informacija bus itin naudinga tuo atveju, jei paukščių gripo virusas mutuos ir galės persiduoti nuo vieno žmogaus kitam.

„Mums labai pasisekė, kad virusas pradėjo plisti tik dabar, – teigia Džonas Oksfordas. – Jei tai būtų nutikę keliais dešimtmečiais anksčiau, mes paprasčiausiai nebūtume turėję visų tų priešvirusinių priemonių, kuriomis galime pasinaudoti šiandien”.

Paukščių gripo virusui pradėjus plisti 2003 metais, juo užsikrėtė 241 žmogus. Dauguma jų – Pietryčių Azijos gyventojai. Daugiau nei pusė užsikrėtusiųjų šiuo virusu – mirė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.