Raudondvaryje gaivinama dvarų kultūra

Paprastai tuščia ir šalta Raudondvario pilis praėjusį šeštadienį atgijo. Čia visą dieną kūrė ir improvizavo įvairių sričių menininkai, dalyvavę pirmą kartą surengtame festivalyje „Raudondvario pilies akordai”.

Idėja gimė besidairant užsienyje

Viešosios įstaigos „Teatro projektai” ir festivalio meno vadovas aktorius Petras Venslovas sakė, kad jau prieš daugelį metų, keliaujant po įvairius Europos festivalius, buvo kilę tokių renginių idėjų.

„Ten matėme, kaip parkai, dvarai, pilys įjungiami į šių dienų kultūrą. Taip randama sąsajų tarp praėjusio laiko ir šių dienų. Šiaip ar taip, šių dienų patirties mes sėmėmės per anų laikų dvarų, didikų kultūrą. Buvo labai įdomu, kaip šiais laikais menininkams seksis kurti tokioje vietoje”, – sakė P.Venslovas.

Jis mano, kad Raudondvario pilies ansamblis yra dėkinga ir dar neišnaudota vieta tokiems renginiams. „Kol kas Kaune tik Pažaislio vienuolynas daugiau naudojamas kultūros renginiams, bet yra ir daugiau tam tinkančių vietų kaip ir ši”, – mano aktorius.

Galimybė pasirodyti kameriniams menininkams

Šis festivalis – gana naujas kultūrinis reiškinys Lietuvoje, suteikiantis galimybę atsiskleisti pagrindinių meno šakų kamerines formas pristatantiems kūrėjams. Organizatoriai pastebi, kad Lietuvoje yra daug vertingų ir neįprasmintų meninių krypčių atstovų, tačiau jiems atsiskleisti nėra tinkamų erdvių.

„Šis renginys – grafų Tiškevičių pradėtos kultūrinės misijos tąsa. Mes taip pat ieškome naujų talentingų menininkų, norime suteikti galimybę festivalio lankytojams susipažinti su novatoriškomis meninės saviraiškos priemonėmis”, – sakė P.Venslovas. Raudondvario pilis priklauso Lietuvos žemės ūkio inžinerijos institutui.

Renginyje dalyvavo šokio, dailės, muzikos, teatro ir netradicines meno formas (elektronines technologijas, šviesos efektus) pristatantys menininkai.

Dieną skambėjo styginių kvarteto (Žaneta Petravičiūtė, Rasuolė Bartulytė, Liucija Mickevičiūtė, Asta Varslauskaitė) atliekami klasikiniai kūriniai.

Koncertų ir performansų metu susirinkusieji stebėjo skirtingų meno krypčių ir stilių sintezę. Taip pat vyko dailės pleneras, grojo įvairūs ansambliai, baigiamuoju akcentu pasirinktas įspūdingas vakaro koncertas Raudondvario dvaro kiemelyje.

Nuo muzikos iki kailinių

Dieninio vyksmo metu dvaro kiemelio teritorijoje kūrė ir savo darbus demonstravo žinomas floristas Modestas Vasiliauskas. Vakare buvo galima įvertinti jo sukurtą aprangos kolekciją. „Čia gera vieta panašiems renginiams, tik jiems reikia daugiau reklamos, kad daugiau žmonių ateitų”, – sakė jis. Floristui modelius rengė visažistė Agnė Macijauskaitė ir šukuosenų modeliuotoja Ala Volkova.

Dainavo bardas Algirdas Svidinskas, improvizavo dailininkas Gintautas Velykis, buvo demonstruojami Konstantino Žardalevičiaus tapybos darbai. Vakare skambėjo džiazo muzikanto, profesoriaus Prano Narušio poezija, programą atliko mimas Virgilijus Bortkevičius.

Vakarinio koncerto metu buvo pristatytas naujas kūrybinis projektas – jaunos kompozitorės Giedrės Pauliukevičiūtės vokalinis instrumentinis ciklas „Būsenos”, kurio pristatymą papildė šviesos efektai, lazeriai. Kūrinį atliko solistė Skaidra Jančaitė (sopranas), Daina Marcinkevičiūtė (fortepijonas), Ilona Klusaitė (smuikas) ir Valdas Andriuškevičius (klarnetas).

M.Vasiliauskas ir choreografė Deimantė Ūsienė pristatė grafų Tiškevičių stiliaus ir moderniosios mados kolekcijas. Vakaro programą papildė Gintauto Velykio ir Rolando Karaliaus audiovizualiniai žaidimai, pristatyta bendrovės „Vilko kailiniai” kolekcija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.