Konkurencija Lietuvoje verčia gręžtis į užsienį

Lietuvos informacinių technologijų bendrovės baiminasi prarasti didelius užsakymus vietos rinkoje, todėl savo sprendimus pastaruoju metu gana sėkmingai parduoda didžiosioms užsienio bendrovėms ar organizacijoms

Rinkos ekspertų vertinimu, gaudamos užsienio bendrovių užsakymus Lietuvos įmonės taip užsitikrina rinkos dalį ne tik Lietuvoje. Anot jų, ją lietuviai gali prarasti dėl užsienio informacinių technologijų (IT) bendrovių susidomėjimo vykdyti valstybinius projektus, finansuojamus iš ES fondų.

Konsultacijų bendrovės „Ernst&Young Baltic” partneris Saulius Adomaitis sako, kad kol kas Lietuvoje IT produktų rinka vis dar didėja. ES parama IT sprendimams labai domina užsienio bendroves.

„Anksčiau užsieniečiams Lietuvos rinka buvo per maža ir neįdomi. Dabar jos taip pat nori uždirbti pinigus, kuriuos lietuviai turės investuoti į IT ūkį. Labiausiai domina valstybės sektorius. Konkurencija iš tiesų labai stipriai didėja, todėl Lietuvos IT įmonėms greitai gali pasidaryti ankšta Lietuvos rinkoje”, – aiškino Adomaitis.

Anot jo, Lietuvos IT bendrovės jau keletą metų žengia labai logiškus ir pasvertus žingsnius į užsienio rinkas ir gauna vis geresnius rezultatus. Taip jos ateityje iš dalies kompensuos prarastą rinkos dalį Lietuvoje.

„Įdiegusios sprendimą Lietuvos įmonėms, IT bendrovės gali sumažinti tokių sprendimų savikainą, diegdamos jį užsienyje. Draudimo, energetikos ir bankų srityse lietuviai tikrai yra sukūrę ir įdiegę nemažai sprendimų, – tai tik įrodo, kad juos gali siūlyti ir ES valstybėms”, – sako Adomaitis.

Dirba afrikiečiams

Praktika rodo, kad stambius užsakymus užsienyje Lietuvos IT įmonėms padeda surasti partneriai. Pavyzdžiui, bendrovė „Informacinės technologijos”, teikianti programinių sistemų kūrimo, diegimo, konsultavimo paslaugas vis daugiau projektų parduoda užsienio valstybėms. Ji atstovauja pasaulyje žinomiems programinės įrangos gamintojams „Oracle” (JAV), „TIA Technology” (Danija), „Quest Software” (JAV), „MapInfo” (JAV). Draudimo verslo valdymo sistemą Lietuvoje bendrovė yra įdiegusi „Lietuvos draudimui”. Danai lietuviams padėjo surasti gana stambų klientą Pietų Afrikoje. Sutartį su afrikiečių draudikais sudarė pirminė suomių kompanija „AffectoGenimap”, kuriai priklauso „Informacinių technologijų” įmonių grupė. Anot įmonės vadovų, sutartis su suomiais pasirašyta tik dėl įmonės „svorio”.

„Informacinės technologijos” per šiuos ir kitus metus įgyvendins apie 4 mln. eurų vertės sutartį ir pagal ją įdiegs draudimo verslo valdymo sistemą antroje pagal dydį Pietų Afrikos draudimo bendrovėje „Mutual & Federal”.

„Tai yra didžiausias mums kada nors patikėtas vykdyti projektas”, – sako „Informacinių technologijų” generalinis direktorius Kęstutis Užpalis.

Šiuo metu „Informacinės technologijos” teikia draudimo sistemų konsultavimo ir diegimo paslaugas klientams Baltijos valstybėse, Čekijoje, Rusijoje, Olandijoje, Slovėnijoje, Australijoje.

Rekomendavo švedai

Kita Lietuvos IT bendrovė „Bluebridge” savo sukurtą IT sprendimą pardavė Pasaulinės sveikatos organizacijai. Jį užsakė ir studijos metodologiją parengė Švedijos medicininių tyrimų kompanija „MedSciNet”, su kuria lietuviai bendradarbiauja jau šešetą metų. Pasaulinės sveikatos organizacijos atliekamo tyrimo apie kūdikių ir motinų sveikatą programinio sprendimo vertė didesnė nei 0,5 mln. litų.

„Blue Bridge” projektų direktorius Andrius Dienys prisimena, kad ieškant klientų Švedijoje teko pasitelkti ir išeivių iš Lietuvos ryšius. Anot jo, priversti skandinavus patikėti bendrovės galimybėmis ir darbų kokybe trunka ilgai, tačiau po to skandinavai sprendimo nebekeičia ir bendradarbiauja nuolat.

„2000 metais, kaip ir visoje Europoje, taip ir Švedijoje, trūko IT specialistų, todėl buvo ieškoma partnerių iš šalies. Kokių nors sėkmės formulių ar stebuklų patekti į užsienio rinkas nėra. Manau, kad Lietuvos IT bendrovės galėtų tai padaryti visai nesunkiai inovacijų srityje. Svarbiausia, atlikti pirmuosius darbus, vėliau viskas sprendžiasi kur kas paprasčiau”, – aiškina Dienys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.