Gamtinės dujos į Kazlų Rūdą keliavo 20 metų

Savaitgalį Kazlų Rūdoje buvo iškilmingai uždegtas gamtinių dujų fakelas, simbolizuojantis, kad jos pagaliau pasiekė ir šį miestą

Kazlų Rūdos įmonės ir gyventojai gamtinių dujų laukė net 20 metų. Anot Kazlų Rūdos savivaldybės mero Aido Vaišnoro, miesto dujotiekio projektas buvo parengtas dar 1986 metais, bet ilgą laiką taip ir liko tik popieriuje.

Atgimimo laikotarpiu Kazlų Rūdoje prasidėjus pramonės nuosmukiui, didelio gamtinių dujų poreikio nebuvo. Tačiau atsigaunant tradiciniam medienos perdirbimo verslui, kur kas mažiau už kitas kuro rūšis gamtą teršiančios gamtinės dujos tapo gyvybiškai būtinos.

Stabdė plėtrą

Meras tikino, jog tai, kad iki šiol į Kazlų Rūdą nebuvo nutiestas gamtinių dujų dujotiekis, stabdė kai kurių miesto įmonių plėtrą. Anot Vaišnoro, nors aplink Kazlų Rūdą plyti ištisi miškų masyvai ir iki šiol populiariausia kuro rūšis buvo malkos bei medienos atliekos, pastaruoju metu šis kuras jau tapo kone prabanga. „Iš medienos atliekų mūsų mieste gaminama paklausi produkcija – medienos plokštės, o iš jų – baldai. Todėl medienos sunaudojama labai daug. Artimiausiu metu mieste įsikūrusios medžio plokščių gamybos įmonės pajėgumas turėtų padidėti tris kartus, tad medienos kurui aplinkui tikrai neliks”, – prognozavo savivaldybės vadovas.

Ne pagal kišenę

Šiuo metu Kazlų Rūdos mieste gamtinių dujų tinklai kol kas išsiraizgę tik 4 kilometrus. Prie dujotiekio prijungtos trys didelės įmonės – „Girių bizonas”, „Laminga” ir „Baltijos elektrinių investicijos”. Gamtinės dujos atvestos ir į miesto centrą, o artimiausiu metu jos pasieks ir vienuolikos daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalą prie Miškų urėdijos. Iki šiol šie namai šilumą gauna iš Miškų urėdijos katilinės. Vaišnoras neprognozavo, kiek prireiks laiko dujofikuoti visą miestą.

LŽ kalbinti kai kurie Kazlų Rūdos gyventojai sutiktų savo namus šildyti gamtinėmis dujomis. Tačiau nuo šios minties žmones atgraso būtinos investicijos. „Jei norėtume, kad į mūsų namą būtų atvestos dujos ir jomis galėtume šildytis, mums tai kainuotų apie 10 tūkst. litų. Deja, tokie pinigai – ne „mūsų kišenei”, – tikino viena pagyvenusių sutuoktinių pora.

Žada investuoti

Bendrovės „Lietuvos dujos” generalinis direktorius Viktoras Valentukevičius per fakelo uždegimo šventę pabrėžė, kad įmonė į Kazlų Rūdos dujofikavimą jau investavo apie 10 mln. litų. Jis gyventojams žadėjo dar daugiau investicijų, kad gamtinės dujos būtų prieinamos daugeliui miestiečių. Ir ne tik jiems.

Numatyta, kad prie gamtinių dujų trasos tarp Marijampolės ir Kazlų Rūdos taip pat bus prijungtos Sasnavos ir Puskelnių gyvenvietės, šalia trasos esančios pavienių ūkininkų sodybos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.