Parlamentarai grįžo į kovų lauką

Seimo rudens sesija prasidėjo valdančiosios mažumos ir konservatorių derybomis dėl postų. Be jų siekiama palikti vis dar didžiausią parlamente Darbo partijos frakciją.

Konstitucijos „priversti” dirbti sekmadienį Seimo nariai rudens sesiją pradėjo nuo dalybų. Prieš vakarykštį plenarinį posėdį valdančiosios mažumos ir jai Gedimino Kirkilo Vyriausybę patvirtinti padėjusios Tėvynės sąjungos (TS, konservatorių) atstovai ėmė derėtis dėl postų.

Nors jėgų pasiskirstymas aritmetinę daugumą turinčioje opozicijoje kol kas yra neaiškus, socialdemokratų ir konservatorių tandemas rengiasi tuščiomis palikti didžiausią parlamentinę Darbo partijos (DP) frakciją.

Gaus daugiau

Vakar prieš vidurdienį prie derybų stalo susėdo du Seimo Statuto žinovai – parlamento vicepirmininkas socialdemokratas Česlovas Juršėnas ir konservatorius Jurgis Razma.

Preliminariai sutarta, kad konservatoriai gaus Europos reikalų, Sveikatos reikalų ir Audito komitetų pirmininkų postus. Razma mano, kad į opozicijos rankas derėtų atiduoti ir Žmogaus teisių komitetą. Jo pirmininku TS parlamentarai norėtų matyti savo partnerių – Liberalų sąjūdžio – atstovą.

Dar prieš tvirtinant Vyriausybę konservatoriai išsiderėjo, kad opozicijai bus skirti vadinamųjų parlamentinės kontrolės padalinių – Audito komiteto, Etikos ir procedūrų bei Antikorupcijos komisijų – pirmininkų postai.

Pirmą kartą per Seimo 16 metų praktiką tiek svarbių kėdžių opozicijai lengva ranka atiduodama todėl, kad ji vienija daugiau parlamentarų nei valdančioji koalicija. Centro kairės bloką sudarę

socialdemokratai, „pilietininkai”, valstiečiai liaudininkai ir liberalcentristai Seime teturi 55 vietas iš 141.

„Darbiečiai” – už borto

Konservatoriai perša idėją likusią kadenciją apsieiti be opozicijos lyderio, mat ši yra labai marga ir susiskaldžiusi. Iki šiol opozicijos lyderio regalijos priklauso konservatorių vadovui Andriui Kubiliui.

Nežinia dėl dominavimo opozicijoje kilo, kai prie neišsipildžiusio „Proveržio” bloko neprisidėjusi Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai) netrukus ėmė flirtuoti su DP ir prabilo apie galimybę burti centro bloką.

Seimo vicepirmininkas Juršėnas vakar aiškino, kad pasikeitus situacijai ir valdančiojoje koalicijoje, ir opozicijoje, būtina iš esmės keisti parlamentinių komitetų bei komisijų sudėtį.

Jis teigė su visų frakcijų atstovais aptarsiąs, kaip sutvarkyti Seimo darbą. Šiandien Juršėnas ketina susitikti su DP frakcijos seniūnu Jonu Pinskumi. Tiesa, socialdemokratas neneigė, kad kalbėtis su „darbiečiais” apie vadovaujamas pozicijas greičiausiai neteks.

Juršėnas paaiškino, kad ankstesni politiniai veiksmai ir įvairūs susitarimai gali lemti, jog vis dar didžiausia parlamentinė frakcija gali likti be vadovaujamų postų. Iki šiol „darbiečiai” turėjo septynis tokius postus. „Jie neparėmė mūsų Vyriausybės”, – priminė Seimo pirmininko pavaduotojas.

„Tai dar kartą įrodo, kad de facto yra valdančioji komunistų ir konservatorių dauguma, – LŽ sakė Pinskus. – Situacijos nedramatizuojame. Net malonu, kad jie parodė savo tikrąjį veidą”.

„Darbiečių” seniūnas leido suprasti, kad jų ankstesnes ambicingas viltis gauti opozicijos lyderio ir daug kitų postų daužo politinė vaivorykštė. Tačiau DP atstovai deklaruoja nenuleidžiantys rankų ir artimiausiu metu žada apsvarstyti savo įtakos išlaikymo planus, į kuriuos įtrauktas ir buvusio bendražygio „pilietininko” Seimo pirmininko Viktoro Muntiano atstatydinimas.

Nesiklausė kalbų

Parlamentarus iš tribūnos vakar sveikinęs Muntianas prašė apsieiti be destrukcijos. „Seimas turi dirbti konstruktyviai, paprasčiau sakant, statyti, o ne griauti”, – kalbėjo dėl savo kėdės nerimaujantis Seimo pirmininkas.

Tačiau jo kalba didelio parlamentarų susidomėjimo nesulaukė. Kirkilo ir Juršėno pasakytus žodžius dauguma Seimo narių taip pat praleido pro ausis. Buvo akivaizdu, kad plenarinių posėdžių salėje susirinkusiems politikams labiau rūpėjo pabendrauti su „suolo draugu”, pasisveikinti su arčiau ar tolėliau sėdinčiais kaimynais.

Posėdžio pradžioje giedant himną salė buvo beveik pilna, o prasidėjus oficialioms kalboms vis daugiau kėdžių liko tuščių. Kiek daugiau nei dvi valandas trukusio posėdžio pabaigos sulaukė palyginti negausus tautos išrinktųjų būrys. Vėliau dauguma valdančiosios koalicijos atstovų ir keli politikai iš opozicijos susirinko prie vyno taurės Seimo restorane.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.