Kapitonas dėl sidabro net neabejoja

Atstovauti Lietuvai – garbė

„Ekrano” futbolo komandos kapitonui Mantui Savėnui ir gynėjui Gediminui Paulauskui sezono pabaiga ypač įtempta. Jie dabar privalo ne tik labai pasistengti, kad klubas šalies pirmenybėse iškovotų sidabro medalius, bet ir atstovauja Lietuvai 2008 metų Europos čempionato atrankos turnyre.

Sugrįžusius po rungtynių su škotais M.Savėną ir G.Paulauską „Panevėžio rytas” pasikvietė aptarti rungtynių, tačiau atsitiko taip, kad pokalbį teko pradėti ne nuo futbolo, o nuo krepšinio.

Iki šiol Lietuvoje nerimsta aistros dėl kai kurių krepšininkų atsisakymo atstovauti savo šaliai rinktinėje. Pasaulio krepšinio čempionato finale žaidusiems ispanams ir graikams tokių problemų niekada nekyla.

Kaip į Lietuvos nacionalinę rinktinę pakviesti panevėžiečiai futbolininkai vertina tokį krepšininkų poelgį?

Ar jie patys mielai važiuoja į rinktinę, nors rungtyniauti joje gauna nedaug?

Gediminas Paulauskas: Man apie krepšininkus tikrai sunku ką nors pasakyti. Aš pats galiu patvirtinti, kad man visada malonu važiuoti į rinktinę. Net jeigu nepatenku į pagrindinę komandos sudėtį. Manau, kad kiekvienos sporto šakos atstovą turi apimti geras jausmas, jei jis gali atstovauti Lietuvai.

Mantas Savėnas: Sunku komentuoti tuos jų sprendimus, nes nežinome tikrųjų atsisakymo priežasčių. Gal tikrai vyrai prastai jaučiasi?

Be to, Lietuvoje yra trys su puse milijono krepšinio ekspertų. Kiekvienas iš jų galėjo krepšininkus įžeisti, kažką ne taip pasakyti. Manau, jie atsisako atstovauti šaliai ne iš blogos valios. Aš nelinkęs jų smerkti. Gal ten yra kokių pykčių su federacijos atstovais ar treneriais? Tikrąsias priežastis žino tik jie patys.

– Futbolininkams žaisti rinktinėje yra garbė ar prievolė?

G.P.: Pirmiausia tai yra malonumas. Be abejo, ir garbė, bet tikrai ne prievolė.

M.S.: Man atrodo, kad visi futbolininkai į rinktinę važiuoja ne kaip į lažą. Tikrai malonu susitikti su senais draugais, drauge pasitreniruoti, įgyti daugiau patirties ir žaisti už Lietuvą. Man tikrai garbė atstovauti Lietuvai.

– Ar teko girdėti, kad ir kai kurie futbolininkai atsisako tos garbės?

M.S.: Jei futbolininkas atsisako, vadinasi, jis tikrai traumuotas arba yra rimtų nesutarimų su treneriu. Kažkokių problemų su treneriu yra turėjęs Edgaras Česnauskis. Dabar jis diskvalifikuotas, bet praeis kiek laiko ir, mano nuomone, jis vėl bus kviečiamas į rinktinę.

Trenerio sprendimo nesupranta

– Kokie Lietuvos futbolo rinktinės tikslai Europos čempionato atrankos B grupės turnyre?

G.P.: Treneris Algimantas Liubinskas sakė, kad konkrečių tikslų nekelia. Kiekvienose rungtynėse reikia kovoti dėl taškų. Mūsų grupėje yra labai pajėgūs varžovai. Manau, niekas nedrįstų pasakyti, kad turime užimti kažkokią konkrečią aukštą vietą. Tiesiog privalome garbingai atstovauti Lietuvai. Tokia ir yra užduotis.

– Kaip manote, kodėl Gediminui antrose iš eilės oficialiose rungtynėse išvis neleidžiama žaisti, o Mantas antrame kėlinyje keičiamas?

G.P.: Praėjusiais metais žaidžiau. Gal pastaruoju metu truputį suprastėjusi mano sportinė forma, gal šiuo metu yra stipresnių žaidėjų? Viską sprendžia treneris. Gal jis dabar labiau pasitiki kitu žaidėju? Tiesiog tenka laukti ir būti pasiruošusiam bet kuriuo momentu išeiti į aikštę.

M.S.: Atvykus į rinktinės stovyklą, testais buvo patikrintas mūsų fizinis pasirengimas. Treneris įvardino mano pasirengimą kaip nulinį.

Kodėl buvau pakeistas Italijoje, aš suprantu. Ten teko atidirbti juodą darbą ir jaučiau, kad išsisėmiau. Tokiu atveju tikrai geriau įleisti šviežią žaidėją, kad ir jis galėtų atiduoti visas jėgas.

Tačiau rungtynėms su škotais buvau pasiruošęs dvigubai geriau. Norėjau ne tik sau, bet ir kitiems įrodyti, kad galiu žaisti ne tik vieną kėlinį. Gal viską aukštyn kojom apvertė tas praleistas įvartis? Ko gero, A.Liubinskas norėjo įleisti naujų jėgų.

Bet aš esu kuriantis žaidėjas, todėl, manau, reikėjo rizikuoti, pakeisti kurį nors iš gynėjų ir įleisti dar vieną kuriantį žaidėją. Iki šiol man sunku paaiškinti, kodėl taip įvyko. Treneris bent jau galėjo paklausti, kaip aš jaučiuosi. To nebuvo.

– Gediminas buvo traumuotas. Rungtynėse su Italija vietoje jo žaidė R.Džiaukštas. Lygiosios su italais Lietuvoje buvo įvertintos kaip pergalė, o ją iškovojusios komandos sudėtis nekeičiama. Toks yra paprotys futbolo pasaulyje. Škotams pralaimėjote. Gal kitose rungtynėse Gediminas jau žais?

G.P.: Sunku pasakyti, kaip bus ateityje. R.Džiaukštas mano pozicijoje jau žaidė ir Moldovoje. Rungtynės su Farerų salų rinktine bus tik po mėnesio. Rinktinės treneris, be abejo, stebės Lietuvos A lygos čempionatą ir galės įvertinti mano sportinę formą. Manau, tik nuo manęs priklausys, ar žaisiu rinktinėje.

Kapitonas žada antrąją vietą

– Jau aišku, kad čempiono titulo „Ekranui” šiais metais nepavyks apginti. Kas lėmė, kad „Kaunas” po metų pertraukos vėl aiškus lyderis?

G.P.: Visi sako, kad čempiono titulą išsaugoti daug sunkiau, nei jį iškovoti. Priežasčių yra ne viena. Silpnokai pradėjome čempionatą. Iššvaistėme daug taškų. Kol pradėjome juos rinkti, „Kaunas” jau buvo pabėgęs. Jie ir dabar taškų nedalija. Mums jau nebepakanka laimėti, reikia, kad pralaimėtų „Kaunas”.

M.S.: Sakyčiau, „Kaunas” pasinaudojo pernykščiu mūsų pavyzdžiu. Pernai pačioje sezono pradžioje radome optimalią sudėtį. Praktiškai tos pačios sudėties (12-13 žaidėjų) žaidėme iki čempionato pabaigos. Šiemet taip žaidė mūsų pagrindiniai varžovai.

Mes šiais metais bandėme keisti vieną, kitą žaidėją, bet tos optimalios sudėties paieškos užsitęsė. Iš pradžių neradome savo žaidimo, barstėme taškus, o „Kaunas” mūsų nelaukė.

– Jau reikia rimtai pakovoti net dėl antrosios vietos, nes, be „Ekrano”, į ją nusitaikė dar kokios dvi ar trys komandos…

G.P.: Dabar mūsų pagrindinis tikslas čempionate yra iškovoti antrąją vietą. Tai tikrai įmanoma. Tik finišo tiesiojoje reikia susikaupti ir kovoti iki galo. Dabar tarpusavyje kaip tik ir susitiks pretendentai į sidabrą. Šiose rungtynėse paaiškės, kas yra kas.

M.S.: Aš gal per drąsiai pasakysiu. Kaip komandos kapitonas, šimtu procentų garantuoju, kad užimsime antrąją vietą. Mes tiesiog negalime nukristi žemiau, nors konkurentų yra tikrai daug.

Lietuvos futbolas atsigauna

– Kaip atrodo, ar Lietuvos čempionato lygis išaugo, palyginti su praėjusiu sezonu?

G.P.: Aš manau, kad lygis po truputį kyla kiekvienais metais. Čempionatas darosi vis įdomesnis. Blogai, kad „Kaunas” šiemet pabėgo, bet dėl antrosios ir trečiosios vietų kovoja pusė lygos komandų. Dėl to ir žiūrovams įdomiau.

M.S.: Pritariu Gedui. Lietuvos futbolas atsigauna, iš užsienio grįžta žaidėjai, kurie suprato, kad geriau žaisti čia, o ne sėdėti ant kitos šalies komandos atsarginių suolelio.

Augant futbolo lygiui, po truputį į mus pradeda atsigręžti rėmėjai. Tik labai reikėtų išspręsti aikščių problemas. Gerai įrengus stadionus, žiūrovams maloniau bus stebėti rungtynes. Jie galės ateiti kaip į kokį spektaklį.

– Kurios čempionate dalyvaujančios komandos nuvylė, kurios pranoko lūkesčius?

G.P.: Prieš sezoną daug kas skeptiškai atsiliepė apie „Žalgirį”, bet komanda aiškiai atsigauna.

M.S.: Gal sirgalius nuvylėme mes, kad taip toli paleidome „Kauną”. Buvo daug tikimasi iš „Vilniaus”, bet dar kartą įsitikinome, kad geriau grūdinti savo jaunus žaidėjus, o ne ieškoti kažkokių brazilų pagalbos. Aišku, jie šiokio tokio žavumo įnešė, bet rezultatais komanda nedžiugina.

Sezono pradžioje daug buvo laukta iš „Vėtros”, bet ji startavo neįspūdingai. Teko kalbėti su šios komandos žaidėjais, jie sakė, kad buvęs treneris nuvargino futbolininkus. Dabar, atėjus naujam treneriui, „Vėtros” rezultatai iškart pagerėjo.

Iš pradžių tikrai gerai atrodė „Šiauliai”, bet galutinėje lentelėje jie bus ten, kur ir turėtų būti. Didelių staigmenų nebus.

– „Ekranas” į rinktinę delegavo daugiausiai žaidėjų. Ar tai reiškia, kad geriausi futbolininkai yra „Ekrane”, o „Kaunas” laimi žaisdamas geresnį komandinį futbolą?

G.P.: Į šį klausimą sunku atsakyti. Žaidžia komanda prieš komandą, o ne žaidėjai vienas prieš vieną. Šių metų rezultatai rodo, kad jų komanda šiandien pranašesnė.

M.S.: Į rinktinę treneriai kviečia tuos žaidėjus, kurie gali įgyvendinti jų taktinius planus. Negaliu sakyti, kad mes stipresni individualiai, o „Kaunas” – kaip komanda.

Be to, daug „Kauno” futbolininkų išvažiavo žaisti į Škotiją. Matyt, iš likusių Lietuvoje rinktinės treneriai negali nieko pasirinkti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.