Aktoriai neatskleidžia žudiko vardo

J.Miltinio dramos teatras, ilgai ignoravęs detektyvo žanrą, pagaliau suprato, kad tai geras masalas žiūrovams. Juo labiau jei kūrinio autorius – pripažintas šio žanro meistras.

Šį sekmadienį žiūrovai kviečiami į premjerą – Agatos Kristi „Trys šūviai”. Spektaklį pastatė bulgarų režisierė Nevena Miteva.

N.Miteva Panevėžyje spektaklį stato jau antrąkart. J.Miltinio dramos teatre yra režisuotas jos spektaklis „Nesijuok savo artimo žmonos įkandin”.

Šiomis dienomis J.Miltinio dramos teatre tvyro paslaptinga atmosfera. Visi aktoriai, vaidinantys spektaklyje „Trys šūviai”, vaikšto tarsi burnas užsisiuvę, nes davė įžadą niekam, net savo namiškiams ir artimiausiems draugams, neišduoti, kaip baigiasi veiksmas.

Pasak aktorių, jei iš anksto žiūrovai žinos, kas yra žudikas, nebeliks jokios intrigos ir spektaklis taps nebeįdomus.

„Turėjom raštiškai pasižadėti, kad niekam nesakysime, kas žudikas”, – juokauja „Trijuose šūviuose” vaidinantis Enrikas Kačinskas.

Loros Vernė vaidmenį spektaklyje sukūrusi Ligita Kondrotaitė tikino, kad net savo vyrui, teatro vadovui, nepasakojusi, kaip baigsis spektaklis.

„Prieiname iki tam tikros vietos ir režisierė nebeleidžia toliau vaidinti”, – šmaikštavo Albinas Keleris, spektaklyje vaidinantis Mišelį Starą.

Laimutis Sėdžius, vaidinantis Žiuljeną Feroną, iškėlė versiją, kad būtų įdomiausia, jei kiekviename spektaklyje žudikas būtų vis kitas asmuo.

Režisierė pasakojo specialiai iš anksto neatsiuntusi pjesės į teatrą, nes norėjo, kad aktoriai garsiai ją perskaitytų jos akyse ir pabandytų įspėti, kas yra žudikas. Teatralai prisipažino, jog atspėti nepavyko nė vienam ir variantai buvę labai skirtingi.

Režisierę vilioja kriminalai

Savo spektaklio žanrą režisierė apibūdina kaip trilerį, sukurtą A.Kristi kūrinių motyvais.

N.Miteva teigia mėgstanti kriminalinę dramaturgiją, duodančią daug peno režisieriui ir visam kūrybiniam kolektyvui. Anksčiau ji jau yra pastačiusi penkis detektyvus įvairiuose teatruose.

N.Mitevą detektyvo žanras traukė nuo pat jos karjeros teatre pradžios. Dar būdama studentė ji patį pirmąjį spektaklį pastatė pagal A.Kristi.

Detektyvo karalienė A.Kristi pelnė šlovę, kokią pasiekia labai retas dramaturgas. Jos spektaklis „Pelėkautai” Londone vaidinamas jau 54 metus ir jį pamatė 12 milijonų žiūrovų.

Beje, Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II savo valdymo 50-mečio sukakties proga iš milžiniškos pasiūlos spektaklių pasirinko A.Kristi „Pelėkautus”.

Darbas kartu atnešė sėkmę

Su režisiere N.Miteva iš Bulgarijos atvyko dailininkė Elena Ivanova, žymiausia šios šalies scenografė. Šis tandemas jau ne pirmus metus dirba kartu ir yra labai sėkmingas.

Už savo bendrus darbus N.Miteva ir E.Ivanova yra pelniusios ne vieną apdovanojimą. Jos kartu statė ir spektaklį „Nesijuok savo artimo žmonos įkandin” Panevėžyje.

E.Ivanova aštuonerius metus dirbo vyriausiąja dailininke Sofijos nacionaliniame dramos teatre, dabar yra kviečiama į įvairius savo šalies ir užsienio teatrus.

E.Ivanova už scenografiją ir kostiumus Bulgarijoje yra pelniusi visus aukščiausius apdovanojimus. Šiuo metu ji dėsto kostiumo istoriją Sofijos naujajame universitete.

Spektaklio režisierė ir dailininkė ne tik bendradarbės, bet ir labai geros draugės. Neseniai jos nusprendė nusipirkti namą ir jame kartu apsigyventi.

Spektaklis – per mėnesį

Režisierė N.Miteva yra įpratusi dirbti labai intensyviai. Per mėnesį ar du ji pastato spektaklį, nesvarbu, ar tai būtų Bulgarijoje, ar užsienio šalyje, kur tenka dirbti su nauju kolektyvu.

Baigusi Teatro akademiją Sofijoje, N.Miteva spektaklius režisavo įvairiuose Bulgarijos teatruose. Vėliau buvo pakviesta į Gabrovą, į Račo Stojanovo dramos teatrą. Čia ji dirba jau 24 metus ir yra šio teatro vadovė.

Gabrovo miestas garsėja humoru. N.Miteva yra tarptautinio Gabrovo komedijų festivalio direktorė.

Spektaklius režisierė yra stačiusi Baltarusijoje, Rumunijoje, Vokietijoje, o Panevėžyje dirbdama jau antrąkart jaučiasi kaip namie.

„Negaliu dirbti, kai šalia manęs įtampa, juoda energija, o Panevėžio dramos teatre mums pasisekė: čia tokia kūrybinga teatrinė atmosfera. Pasisekė ir su žmonėmis. Dirbame mes greitai. Aš taip įpratusi. Kai aktoriai dirba lėtai, jie gali prarasti savo energiją”, – kalbėjo režisierė N.Miteva.

„Myliu Lietuvą, ypač jos žmones. Turiu čia daug draugų ir man patinka čia dirbti. Teatre labai gera atmosfera: šypsenos, ramybė, ir man smagu, kad aš čia”, – sakė scenografė E.Ivanova.

Ji teigė, kad J.Miltinio teatre dirbantys meistrai turi auksines rankas – puikiai įgyvendina visus jos sumanymus.

Spektaklis „Trys šūviai” buvo statomas labai intensyviai.

Tačiau toks tempas pasirodė besąs pernelyg greitas net prie tokio kūrybinio proceso įpratusioms N.Mitevai ir E.Ivanovai.

„Mes čia taip pavargome, o manėme, kad esame nemirtingos”, – šmaikštavo režisierė, spektaklį Panevėžyje pastačiusi per ne visą mėnesį.

Įžvelgia politinį atspalvį

Be jau paminėtų aktorių, spektaklyje vaidmenis kūrė Gražina Urbonavičiūtė, Justina Jukonytė, Donatas Kalkauskas, Petras Kežys.

G.Urbonavičiūtė sakė, kad jai motinos vaidmuo yra tarsi dovana jubiliejaus proga. Teatre nebedirbanti aktorė sakė dar vaidinsianti, kai jai bus pasiūlyti vaidmenys, ir džiaugėsi, jog dirbdama nejautė jokios įtampos, tik abipusę pagarbą.

Aktoriai tikino, kad dirbdami su Bulgarijos režisiere jau beveik išmoko bulgarų kalbą.

L.Sėdžius šmaikštavo, jog šis pastatymas turi politinę reikšmę. Mat Gabrovas ir Panevėžys yra miestai partneriai, N.Miteva yra Gabrovo deputatė, Kultūros komiteto pirmininkė, o L.Sėdžius – Panevėžio tarybos narys, Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas.

„Tik todėl mane į spektaklį ir priėmė”, – juokėsi L.Sėdžius.

„Ir kaip sunku mums, paprastiems mirtingiesiems”, – teatrališkai atsiduso E.Kačinskas.

Detektyvų meistrė nemėgo kraujo

„Trys šūviai” – šiek tiek neįprastas detektyvas A.Kristi kūryboje.

Rašytoja tvirtino nemėgstanti kraujo, smurto, o nusikaltimas turintis būti toks pat gražus kaip ir gyvenimas.

Detektyvuose A.Kristi prioritetą atiduodavo nuodams, apie juos gerai išmanė. Pasak jos, šūviai nėra pats geriausias būdas pribaigti auką.

N.Mitevos režisuoto spektaklio „Trys šūviai” premjera pasirodys tik keliomis dienomis anksčiau nei rugsėjo 15 dieną švenčiamas detektyvų karalienės gimtadienis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.