Į grėsmingus simptomus nenumokite ranka

Nors ir vos ne kasdien girdime apie širdies ir kraujagyslių ligų pavojų, vis dar dažnai nekreipiame dėmesio į mums patiems „siunčiamus” pavojaus ženklus. Kažkodėl manome, kad mus tegali ištikti kas nors „paprastesnio”. Juk, kai, dirbus karštą dieną sode, ima skaudėti ranką, retas kuris pagalvojame, kad tai – infarkto požymis, manydami – tiesiog nuo darbo skauda raumenis. Ar kai tampa silpna, esame įsitikinę, kad tai nuo saulės, ir … pailsėjus praeis. O juk tai gali būti gyvybei pavojingų ligų – širdies infarkto ar smegenų insulto – požymiai.

Juos pajutus, reikia net ne „kada nors” eiti, o skubiai vykti pas gydytoją. Jei norite pagyti. Ir nereikia manyti, kad tik vyresnio amžiaus žmonėms. Tiek insultu, tiek infarktu paskutiniuoju metu suserga vis jaunesni.

„Jei jums staiga nusilpo, nutirpo viena kūno pusė, staiga sutriko regėjimas arba kalba, pusiausvyra, nepaaiškinamai stip­riai pradėjo skaudėti galvą, skubiai kreipkitės į gydytoją, – įspėja Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų neurologijos centro gydytojas neurologas Dalius JATUŽIS. Tai pagrindiniai galimo smegenų insulto požymiai. Negalima to pasakyti garantuotai, tačiau, jeigu pojūtis atsirado pirmą kartą gyvenime, – tai jau pavojaus signalas.”

Lygiai taip pat negalima numoti ranka į požymius, signalizuojančius apie širdies infarktą – krūtinės ląstos skausmą, skausmus už krūtinkaulio, kairės rankos. Atkreipkite ypatingą dėmesį į skrandžio srities skausmą, kartais plintantį net į žandikaulį! Atvejis, kai, pradėjus vystytis infarktui, žmogui atrodo, jog skauda skrandį, – labai dažnas. Beplaudamas jį ir begydydamas žmogus pas gydytojus atvyksta per vėlai. Skubiai kreipkitės į gydytoją. Nesigydykite patys.

Kodėl reikia taip skubėti

Todėl, kad tik tai suteikia šansą būti pagydytam. Pavyzdžiui, tik tuoj pat nustačius insulto pradžią yra galimybė ištirpdyti trombozę sukėlusius krešulius tirpdančiais vaistais. O jie veiksmingi pardėjus vartoti per pirmąsias 3 val. nuo insulto pradžios.

Kai dėl užsikimšusios kraujagyslės – infarkto – dalis širdies nebegauna mitybos ir atsiranda skausmai, širdies raumens funkcija tampa nepakankama. „Kuo anksčiau pavyksta pradėti gydyti, t.y. atkimšti tą kraujagyslę, tuo paprasčiau išgydyti ir tuo geresni tyrimų rezultatai,” – visus įspėja Vilniaus Santariškių klinikų docentė Birutė PETRAUSKIENĖ – Pradėjus gydyti vėliau, nors ir taikomas tas pats gydymo būdas, rezultatai yra blogesni: padidėja mirties tikimybė, kitiems išsivysto širdies nepakankamumas.”

Ligų išvengti galima

Pirmiausia reikėtų mesti rūkyti, jei rūkote, jei turite antsvorio, jį mažinti, būti fiziškai aktyvesniems.

Būtina gydyti padidėjusį kraujo spaudimą – sumažinus jį vos 5–6 mmHg, insulto rizika sumažėja 30–40 proc.

Jei reikia, profilaktikai gydytojas gali paskirti vaistų.

Kadangi tiek miokardo infarkto, tiek insulto priežastis yra krešulys, tai patys pagrindiniai vaistai, kuriais gydoma, yra veikiantys krešulį, jį tirpdantys ir neleidžiantys formuotis. Vienas iš tokių vaistų yra visų puikiai žinomas aspirinas. Tačiau šiais laikais yra naujesnių panašiai veikiančių, bet tobulesnių preparatų, pvz., klopidogrelis. Pastarasis krešumą sumažina tiksliai tiek, kiek reikia, neleidžia sulipti trombocitams ir susidaryti trombui.

Labai svarbu žinoti, kad, kai infarktas ar insultas pagydytas, dar maždaug 6 mėnesius išlieka ligos pavojus. Priežastis – krešėjimo sistema išlieka aktyvi, be to, didžiosios pacientų dalies cholesterolio kiekis padidėjęs. Todėl būtina dar ilgai tęsti gydymą ir išėjus iš ligoninės. Tam vartojami preparatai, skirti vartoti ilgą laiką, pvz., jau minėtasis klopidogrelis.

Taip pat tam skirtais preparatais mažinti ir cholesterolio kiekį kraujyje, vartoti vaistų, mažinančių kraujospūdį, gerai veikiančių širdies kraujagysles bei mažinančių aterosklerozės riziką.

Vaistai kasdien ar ligos pasikartojimas rytoj

Pasirinkimas – ligonio, t.y. jūsų paties, rankose. Jei bijote galimo nepageidaujamo vaistų poveikio ir nenorite gerti 4–5 tablečių per dieną, būkite pasiruošę naujam ligos atkryčiui. Juk būtent tos kasdien geriamos tabletės apsaugo jus nuo mirties.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.