Laukiniai vaisiai ir uogos

Rudenį akį traukia rubinais tviskantys šermukšniai, raudoni gudobelių obuoliukai, raugerškių saldainėliai… laukiniuose vaisiuose ir uogose yra daug veikliųjų medžiagų, kurios teigiamai veikia organizmą, gydo. Be to, jie mažai kaloringi, labai vitaminingi. Tai dietinis maistas ir vaistas nuo visokių negalavimų.

Paprastasis raugerškis

Uogos rūgščios, būdingo skonio, gerai malšina troškulį. Jose yra cukraus, organinių rūgščių, pektino, daug vitamino C bei kitų vitaminų ir mineralinių druskų.

Kadangi uogos labai rūgščios, šviežios beveik nevalgomos. Iš jų verdamos uogienės, drebučiai, marmeladas, gaminamas sirupas, sultys, gėrimai. Išvirus jas su raudonaisiais pipirais, gaunamas aštrus mėsos patiekalų pagardas. Raugerškio uogų arbata gerina apetitą, virškinamojo trakto veiklą.

Dygliuotasis šaltalankis

Į uogas panašiuose mažuose, ovaliuose ryškiai geltonuose arba oranžiniuose ištisai šakeles aplipusiuose kaulavaisiuose labai daug vitaminų, ypač C, riebiųjų ir organinių rūgščių, aliejaus, raugų, eterinų aliejų bei mineralinių medžiagų. Visa bėda, kad uogas sunku nuskinti – jos lengvai sproginėja ir tepa drabužius, o šaltalankio dėmės sunkiai išvalomos.

Šaltalankio uogos vartojamos ir šviežios, ir perdirbtos. Iš jų verdamos uogienės, spaudžiamos sultys, gaminami drebučiai, kisieliai, įvairiausi gėrimai. Visi iš šių uogų pagaminti produktai turi švelnų ir malonų ananaso aromatą.

Prieinamiausias uogų konservavimo būdas – sumalti jas mėsmale ir sumaišyti su cukrumi santykiu 1:2.

Šaltalankio kremas

Reikės: 250 g šaltalankio uogų, 100 g miško aviečių, 3 šaukštelių želatinos, pusės stiklinės pieno, 2 pakelių vanilinio cukraus, 3 trynių, 3 šaukštų cukraus, stiklinės grietinės.

Želatiną užpilti 4 šaukštais šalto vandens ir palikti 10 min., kad išbrinktų. Pieną užvirinti su vaniliniu cukrumi. Trynius ištrinti su cukrumi ir užpilti truputį atvėsintu pienu.

Prikaistuvį su pienu užplikytais tryniais statyti į puodą su verdančiu vandeniu ir nuolat maišant pakaitinti. Kai masė sutirštės, nukelti nuo ugnies ir atšaldyti.

Šaltalankio uogas sutrinti virtuvės kombainu ir per marlę išspausti sultis. Avietes (kelias palikti kremui) pertrinti per sietelį.

Želatiną ištirpyti, supilti į išplaktą grietinėlę. Į kiaušinių masę supilti šaltalankio sultis, sutrintas avietes, sudėti plaktą grietinėlę ir išmaišyti.

Kremą sudėti į taures arba didesnį stiklinį indą. Papuošti avietėmis ir plakta grietinėle.

Paprastasis šermukšnis

Šermukšnio uogose yra organinių rūgščių, cukraus, daug vitamino C, provitamino A, kitų vitaminų, pektinų, raugų, mineralinių druskų.

Uogos vartojamos šviežios arba džiovintos. Kadangi šviežios jos yra karčios, jas reikia supilti į polietileno maišelius ir kelias dienas palaikyti šaldiklyje arba šaldymo kameroje – šaltis ištraukia kartumą.

Iš šermukšnio uogų verdami kompotai, sirupai, džemai (dažnai su obuoliais arba kriaušėmis), uogienės, gaminami vynai, likeriai, antpilai. Iš džiovintų uogų ruošiamos arbatos. Jos šiek tiek skatina šlapimo išsiskyrimą, mažina kraujospūdį.

Paprastųjų šermukšnių uogienė

Reikės: 1 kg šermukšnių, 1,5 kg cukraus, 2 stiklinių vandens.

Šermukšnius perrinkti, nuplauti, nuskabyti vaiskočius. Kad būtų ne tokie kartūs, pamerkti į verdantį 2,5-3 proc. valgomosios druskos tirpalą, paskui perplauti šaltu vandeniu.

Paruoštus šermukšnius užpilti karštu cukraus sirupu ir palaikyti 6-8 valandas. Paskui virti 30-40 min., 4-5 kartus nukeliant nuo ugnies ir palaikant 10-15 min., kad atvėstų ir būtų galima nugraibyti putas.

Išvirusiai uogienei leisti pastovėti 12 val., paskui vėl užvirinti, karštą išpilstyti į paruoštus stiklainius ir sandariai uždaryti.

Gudobelė

Jos vaisiuose yra organinių rūgščių, vitaminų B, C, karotino, raugų, pektinų, mineralinių medžiagų, ypač geležies ir fosforo.

Vaisiai valgomi pašalę švieži arba džiovinti. Iš jų galima virti uogienes, marmeladus, džemus, kompotus, kisielius. Iš džiovintų gudobelės vaisių ir žiedų kartu su žemuogių bei juodųjų serbentų lapais verdama vitamininė arbata.

Gudobelės vaisiai teigiamai veikia širdį, mažina kraujospūdį, turi raminamųjų savybių.

Gudobelių gėrimas

Reikės: 10 stiklinių gudobelės vaisių, 2,5 kg cukraus, 20 g kepimo mielių, stiklinės medaus.

Vaisius nuplauti, nuvarvinti, suberti į 10 l siaurakaklį butelį. 5 l vandens užvirinti su 5 stiklinėmis cukraus, atšaldyti, supilti ant uogų. Butelį užkimšti kamščiu ir palikti 4 savaitėms.

Praėjus tam laikui skystį nupilti, uogas užpilti šviežiu sirupu (5 l vandens – 5 stiklinės cukraus). Po 4 savaičių procedūrą pakartoti, tik butelyje likusias uogas užpilti 2 l drungno virinto vandens, supilti pusėje stiklinės vandens išleistas mieles ir įberti šaukštelį cukraus. Palikti 24 valandoms.

Kai uogos pradės rūgti, supilti nupiltąjį skystį (1 l skysčio pašildyti ir jame ištirpyti 2,5 stiklinės cukraus bei medų). Pasibaigus fermentacijai, gėrimą supilstyti į butelius ir sandariai užkimšti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.