Diskusijose dėl branduolinio šiukšlyno – tarpinis finišas

Ekspertai parengė poveikio aplinkai studiją, kuri padės apsispręsti dėl radioaktyviųjų atliekų kapinyno vietos

Po beveik metus trukusio štilio diskusijose dėl Lietuvoje besikaupiančių trumpaamžių mažo ir vidutinio aktyvumo radioaktyviųjų atliekų laidojimo šią problemą

spręsti įpareigotos institucijos – Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūros (RATA) specialistai pažėrė peno apmąstymams. Šiandien Visagine jie pristato studiją ,,Paviršiniam radioaktyviųjų atliekų kapinynui tinkamų vietų parinkimas”. Tikimasi, kad šis dokumentas padės sumažinti kaimyninių šalių pasipriešinimą projektui, nes ekspertai geriausia radioaktyviųjų šiukšlių saugojimo vieta įvardija Stabatiškių aikštelę, esančią toliausiai nuo valstybinės sienos.

Neišvengiama prievolė

RATA vadovai ne kartą yra atkreipę dėmesį, kad radioaktyvių atliekų tvarkymas yra ne mažiau svarbus užsiėmimas nei branduolinės jėgainės eksploatavimas. ES direktyvose, reglamentuojančiose panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyvių atliekų tvarkymą, numatyta, kad visos Bendrijos šalys narės privalo užtikrinti žmonių bei aplinkos apsaugą nuo radiologinio pavojaus, skirti tam reikiamą finansavimą ir neužkrauti šio galvosūkio ateities kartoms.

Agentūros vadovas direktorius Dainius Janėnas, pristatydamas naują numatomo radioaktyvaus kapinyno poveikio aplinkai studiją pabrėžė, jog šis objektas atpigintų Ignalinos atominės elektrinės (AE) eksploatavimo nutraukimą ir efektyviai padidintų žmonių ir aplinkos apsaugą nuo žalingo radioaktyviųjų medžiagų poveikio, o ateities kartos nepaveldėtų nepelnytos radioaktyviųjų atliekų tvarkymo naštos.

RATA teigimu, Ignalinos AE regionas yra viena iš geriausiai Lietuvoje paviršiniam radioaktyviųjų atliekų kapinynui tinkančių vietovių. Šio regiono pasirinkimą lemia nedidelis atstumas iki IAE, gana palankios socialinės ir ekonominės sąlygos (mažas gyventojų tankis, mažos žemės ekonominio panaudojimo galimybės), regionas yra gerai ištyrinėtas geologų ir kitų sričių mokslininkų.

Naujausioje studijoje analizuojama galimybė pastatyti paviršinį pilkapio formos kapinyną, įrengtą aukščiau gruntinio vandens slūgsojimo lygio vienoje iš trijų numatomų: Galilaukės, Apvardų ar Stabatiškės – aikštelių. Kapinyno konceptuali konstrukcija grindžiama Švedijos konsorciumo atlikta Lietuvos paviršinio kapinyno įrengimo galimybių studija – priešprojektiniu kapinyno konstrukcijos sprendiniu.

Sprendimai išmėginti

Poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitoje pateikti planuojamo paviršinio kapinyno bendrieji duomenys ir aprašyti pagrindiniai įrenginiai bei technologiniai procesai. Kapinyno konceptuali konstrukcija yra parengta išnagrinėjus geriausių pasaulyje eksploatuojamų paviršinių kapinynų projektus ir eksploatavimo patirtį. Pagal šią konceptualią konstrukciją numatoma pastatyti 50 rūsių, viso kapinyno talpa būtų apie 100 tūkst. kubinių metrų. Pirminiu vertinimu, kapinynas, jo apsaugos zonos ir pagalbiniai statiniai užims apie 40 ha plotą, iš kurio 3 ha – pats kapinynas.

Paviršiniame kapinyne nebus radioaktyviųjų atliekų apdorojimo įrenginių. Į kapinyną laidoti bus atvežamos galutinai apdorotų radioaktyviųjų atliekų pakuotės. Paviršiniame kapinyne bus laidojamos tik kietos arba sukietintos trumpaamžės mažo ir vidutinio aktyvumo radioaktyviosios atliekos, atitinkančios radioaktyviųjų atliekų pakuotėms keliamus priimtinumo laidoti reikalavimus. Kapinyne taip pat galės būti laidojamos radioaktyviosios atliekos, susidariusios pramonės įmonėse ar medicinos ir mokslo įstaigose, kurios atitinka priimtinumo laidoti paviršiniame kapinyne kriterijus. Priimtinumo kriterijų netenkinančios bei ilgaamžės radioaktyviosios atliekos turėtų būti laidojamos giluminiame radioaktyviųjų atliekų kapinyne.

Kapinyno teritoriją juos tvora, esanti už 150 m nuo rūsių. Paviršinio kapinyno saugoma teritorija bus padalyta į kontroliuojamąją ir stebimąją zonas. Kontroliuojamojoje zonoje bus radioaktyviųjų atliekų laidojimo zona, laikinoji saugykla, pastatas kontroliuojamosios zonos aptarnavimo sistemoms ir įrenginiams. Stebimojoje zonoje bus administracinis pastatas ir įvažiavimas transporto priemonei, atvežusiai radioaktyviųjų atliekų pakuotes. Aplink kapinyną ne mažesniu negu 300 m atstumu nuo kapinyno rūsių bus nustatyta sanitarinės apsaugos zona.

Radioaktyviosios atliekos kapinyne bus laidojamos apytiksliai iki 2030 metų, kol bus išmontuota Ignalinos AE ir baigtos apdoroti susidariusios atliekos. Kapinyno eksploatacijos etape svarbiausi technologiniai procesai bus radioaktyviųjų atliekų pakuočių transportavimas, priėmimas, atitikimo priimtinumo laidoti kriterijams tikrinimas ir laidojimas. Kapinyno laidojimo zonoje bus išdėstyti rūsiai. Eksploatuojamas rūsys bus uždengtas mobiliu laikinuoju stogu. Laikinojo stogo paskirtis – apsaugoti atvirą rūsį, jį aptarnaujančius įrenginius ir radioaktyviųjų atliekų pakuočių iškrovimo zoną nuo tiesioginio aplinkos poveikio. Po laikinuoju stogu bus montuojamas nuotoliniu būdu valdomas tiltinis kranas, kuris atliks radioaktyviųjų atliekų pakuočių perkėlimo operacijas. Prie laikinojo stogo bus tvirtinamos apšvietimo, stebėjimo ir kitos sistemos. Rūsį visiškai užpildžius radioaktyviųjų atliekų pakuotėmis, jis bus uždengtas, ir laikinasis stogas bus perkeltas prie kito rūsio.

Baigus laidoti radioaktyviąsias atliekas, kapinynas bus uždarytas įrengiant reikalingus inžinerinius barjerus. Šis etapas vyks pagal detalų kapinyno uždarymo planą. Visiškai įrengto paviršinio kapinyno inžinerinius barjerus sudarys gelžbetoniniai rūsiai, apsupti mažai vandeniui laidžios medžiagos (molio), o visą sistemą dengs ilgaamžis, daugiasluoksnis, erozijai atsparus apdangalas. Uždarytas kapinynas bus prižiūrimas ne mažiau kaip 300 metų.

Eksploatuojanti organizacija (RATA), vykdydama kapinyno aktyvią priežiūrą (100 metų), užtikrins kapinyno fizinę saugą, atliks reikalingus kapinyno priežiūros darbus, organizuos kapinyno ir jį supančios aplinkos būklės stebėseną, saugos dokumentus ir, esant reikalui, atliks pataisomuosius veiksmus. Pasibaigus aktyvios priežiūros laikotarpiui, bus vykdoma pasyvi priežiūra (ne trumpiau negu 200 metų). Pasyvios priežiūros metu kapinyno teritorijoje bus ribojamas žemės panaudojimas.

Mažesnio blogio teorija

Studijoje vertintos galimybės kapinyną įrengti trijose vietovėse. Praėjusių metų rudenį perspektyviausia specialistai vadino Galilaukės aikštelę, kuri yra kraštutiniame šiaurrytiniame Ignalinos rajono Rimšės seniūnijos teritorijos pakraštyje, 4 km į pietryčius nuo IAE ir 9 km į rytus nuo Visagino. Čia patogu privažiuoti nuo IAE, o iškelti reikėtų tik vieną sodybą. Ekonominė teritorijos svarba taip pat labai nedidelė, nes ji naudojama ekstensyviam natūrinio pobūdžio žemės ūkiui. Rekreacinė teritorijos reikšmė labai nedidelė dėl sąlygų ir resursų stokos. Kitų svarbių gamtos išteklių teritorijoje nėra.

Be to, ši vieta itin dėkinga dėl grunto struktūros ir leistų gerokai sumažinti hidroizoliacijos įrenginių statybos kaštus.

Tačiau Galilaukė yra tik už 700 metrų nuo Baltarusijos sienos ir Drūkšio ežero, maitinančio didžiausios Latvijos upės Dauguvos baseiną, todėl su projektais supažindinti minėtų šalių specialistai. D.Janėnas patikino, kad tiek latvių, tiek baltarusių specialistai didesnių problemų neįžvelgė. Nepaisant to, šių šalių politikai dėl to pasiskundė Europos Komisijai.

Apvardų aikštelė yra rytinėje Ignalinos rajono Rimšės seniūnijos teritorijos dalyje, 8 km į pietvakarius nuo Ignalinos AE, 6 km į pietryčius nuo Visagino, 1,3 km į šiaurės vakarus nuo Apvardų ežero, apie 3 km nuo valstybės sienos su Baltarusija linijos. Socialinė šios teritorijos reikšmė taip pat yra labai nedidelė dėl mažo gyventojų skaičiaus ir jų demografinės būklės. Apvardų aikštelėje gyventojų ir sodybų nėra, greta yra keletas smulkių gyvenviečių, teritorija naudojama ekstensyviam natūrinio pobūdžio žemės ūkiui bei miško kultūroms veisti. Miškų plėtra ilgalaikėje perspektyvoje taip pat turėtų tik vietinę resursinę reikšmę. Rekreacinė teritorijos reikšmė labai nedidelė, rekreacijos ūkio ir susijusių verslų plėtrą aikštelės artimojoje aplinkoje labiausiai riboja tinkamų vandens telkinių stoka. Kitų svarbių gamtos išteklių teritorijoje nėra.

Stabatiškių aikštelė yra pačios IAE teritorijoje, rytinėje Visagino seniūnijos dalyje, apie 1 km į pietryčius nuo IAE, 7,3 km nuo Visagino. Aikštelė yra 2 km nuo Drūkšių ežero, apie 4 km atstumu nuo valstybinės sienos Lietuva – Baltarusija. Iki valstybinės sienos su Latvija apie 9 km. Teritorijos socialinė reikšmė nedidelė, čia nėra gyventojų. Artimiausios gyvenamosios vietovės Marijonavas, Vilkaragis, Skryteliai yra apie 1,5 km atstumu. Ekonominė teritorijos svarba nedidelė, nes aikštelė yra Ignalinos AE teritorijoje ir intensyvi ūkinė veikla, išskyrus energetiką, nevykdoma. Rekreacinių išteklių ar palankių ekologinio ūkio plėtrai išteklių teritorijoje nėra.

Nors Stabatiškių aikštelė nepasižymi itin palankiomis statybai gamtinėmis sąlygomis, todėl kai kuriuos nepalankius veiksnius tektų kompensuoti papildomomis inžinerinėmis priemonėmis ir įrengti sausinimo sistemą. Akivaizdūs Stabatiškės privalumai yra esama infrastruktūra, palankios socialinės sąlygos ir itin mažas atstumas nuo atominės elektrinės – aikštelė yra IAE naudojamoje, vadinamojoje branduolinėje teritorijoje. Tai leistų optimizuoti kai kurias atliekų priėmimo procedūras ir galbūt atsisakyti kai kurių pagalbinių statinių.

Studijoje pateikiamos prognozės, kokį poveikį radioaktyvių atliekų kapinynas turėtų aplinkos laukiniams gyvūnams ir paukščiams, vandeniui ir orui, kas nutiktų galimų geologinės aplinkos pokyčių ar kitais ekstremaliais atvejais, kaip keistųsi kraštovaizdis. Specialistai teigia, kad šis objektas niekam nesukeltų didesnės grėsmės, nei šiuo metu čia srovena įprastinis žmonių gyvenimas.

RATA atstovų teigimu, jei po studijos pristatymo bus gauta motyvuotų pasiūlymų, pageidavimų ar pretenzijų, jie bus įtraukti į ataskaitą ir pateikti galutinį sprendimą dėl aikštelės vietos priimsiančiai Aplinkos ministerijai. Tikimasi, kad radioaktyvių atliekų kapinyno statybos prasidės 2008 metais, o 2012-aisiais šią saugyklą bus galima pradėti eksploatuoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.