Kontrolieriai pažeidėjus gaudys dažniau

Rugsėjo mėnesį Panevėžio autobusų parko maršrutiniuose autobusuose bilietus tikrinantys saugos tarnybos „Dorsimus” kontrolieriai miesto stotelėse rengs didesnius reidus, kurių metu išskirtinis dėmesys bus skirtas mokslo metus pradėjusiems moksleiviams ir studentams

Kaip teigia „Dorsimus” Panevėžio regiono vadovas Otaras Urbonas, šiais reidais vasarą atostogavusiems moksleiviams ir studentams norima priminti, kad važiuojant viešuoju transportu būtina įsigyti bilietus ir turėti galiojančius moksleivio ar studento pažymėjimus.

Pažymėjimų dar negavę pirmo kurso studentai rugsėjį galės pirkti bilietus su nuolaida, jei turės prašymą-susitarimą išduoti Lietuvos studento pažymėjimą, pasirašytą Lietuvos studentų sąjungos arba Lietuvos studentų atstovybių sąjungos koordinatoriaus.

Tačiau dar intensyvesnis „Dorsimus” darbuotojų darbas prasidės nuo spalio 1 dienos. Tada važiuojant viešuoju transportu su negaliojančiais pažymėjimais reikės mokėti baudą.

„Rugsėjo mėnesį atlaidžiau žiūrėsime į moksleivius ir studentus, kurie dar nebus įsigiję moksleivių ar studentų pažymėjimų. Suprantama, kad naujuosius mokslo metus pradėję moksleiviai ne visi spėja laiku susitvarkyti reikiamus dokumentus. Juolab kad pačios mokyklos ne visada randa laiko moksleivių pažymėjimams tvarkyti. Rugsėjo mėnesį tikrai būsime nuolaidūs”, – teigė O.Urbonas.

Dažniausi pažeidėjai – suaugę žmonės

Anot Panevėžio autobusų parko eksportavimo vadybininko Algimanto Adakausko, dažniausi pažeidėjai – suaugę žmonės. Jie sudaro du trečdalius pagautų zuikių, o vienas trečdalis sulaikomas iki aštuoniolikos metų.

Pirmą kartą pagautas zuikis yra įspėjamas arba baudžiamas 10 litų bauda. Už jau ne vieną kartą pažeistas važiavimo taisykles, t.y. važiuojant be bilieto ar neturint lengvatinio pažymėjimo, zuikiai baudžiami nuo 15 iki 20 litų bauda.

Grėsmingai nusiteikusiems arba nenorintiems baudų mokėti paaugliams bus taikoma drausminimo priemonė: zuikiai bus perduodami nepilnamečių reikalų inspektoriams ir sankcijos už vaikus bus taikomos tėvams.

Delsti mokėti baudą – nenaudinga

Delsti mokėti baudą tapo iš tiesų nenaudinga, mat galiausiai teks mokėti ne tik ją, bet dar ir už darbą antstoliams, o tai – ne taip jau mažai. Pažeidėjams yra skirti terminai, per kuriuos jie privalo susimokėti baudas. Laiku nesusimokėjus baudų, pažeidėjų bylos siunčiamos antstoliams, o jie išsireikalauja gerokai daugiau nei pradinė bauda.

Anot A.Adakausko, jei nubaustas keleivis sutinka atsiskaityti pirmą kartą paragintas, antstoliams reikia sumokėti 170 Lt. O jei mokėti nesutinka, vėliau suma būna dar didesnė. A.Adakausko duomenimis, per metus antstoliams yra atiduodama apie 700 zuikių bylų.

Be to, per mėnesį iš zuikių yra surenkama apie keturis tūkstančių litų baudų.

Zuikių gretos retėja

Pasak A.Adakausko, miesto autobusuose sulaikoma vis mažiau nemokamai pasivažinėti sugalvojusių keleivių. Per mėnesį už bilieto ar lengvatinio dokumento neturėjimą yra sulaikoma apie 600 žmonių. Dažniausiai be bilieto važiuoja jaunimas ir pensininkai.

Griežčiau su zuikiais pradėjusi kovoti „Dorsimus” administracija pastebi, kad be bilieto važiuoti išdrįsta vis mažiau gyventojų.

Anot O.Urbono, zuikių be lengvatinių dokumentų tikrai sumažėjo. „Šiais laikais žmonės labai skuba, jiems nelieka laiko dar kažkur papildomai skubėti susimokėti zuikių baudas. Vis dėlto geriau laiku pasižymėti bilietą ir toliau gyventi be papildomų rūpesčių”, – sako vadovas.

Konfliktai neišvengiami

Anot „Dorsimus” vadovo, pažeidimai dažniausiai fiksuojami savaitgaliais ir švenčių dienomis. „Viešuoju transportu dažnai naudojasi ir neblaivūs keliautojai. Jie ne tik nesiteikia pasižymėti bilietėlio, bet ir demonstratyviai vartoja alkoholį ar necenzūrinius žodžius”, – pasakojo O.Urbonas.

Dažniausiai konfliktai autobusuose kyla dar ir tada, kai keleiviai priversti pirkti bilietą iš Panevėžio autobusų parko vairuotojų. Pagyvenę keleiviai ar vaikai nespėja įsigyti bilieto ar jo pažymėti, nes atstumai tarp stotelių nedideli, susidaro perkančiųjų eilė, o vairuotojas neskuba parduoti, nes gatvėje sudėtinga eismo situacija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Kontrolieriai pažeidėjus gaudys dažniau"

  1. rara

    girdeja kad Otaras yra puikus vadovas gerai organizuoja darba, vyrai noriai dirba jo padalinyje. gal galu gale Lietuvoj bus tvarkele

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.