Kiek kas uždirba Lietuvoje?

Vidutinis priskaičiuojamas atlyginimas Lietuvoje šių metų antrąjį ketvirtį buvo beveik 1520 litų. Tačiau dauguma panevėžiečių, dirbančių aptarnavimo sferoje, apie tokius pinigus gali tik pasvajoti. Vidutinis jų uždarbis – 688 litai. Šalies prekybininkų uždarbio vidurkis – 919 litų.

Bene daugiausia Panevėžio apskrityje uždirba statybininkai. Jų atlyginimų vidurkis, Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, viršija net šalies statybininkų uždarbio vidurkį. „Vidutinis statybininkų atlyginimas Lietuvoje – 1420 litų, Panevėžio apskrityje – 1489”, – sako Mokesčių inspekcijos Panevėžio skyriaus viršininko pavaduotojas Vidas Osipovas. Tačiau kai kurios statybos bendrovės vis dėlto įtrauktos į kovos su oficialiai neapskaityta ekonomika ir mokesčių vengimu veiklos planą.

Atsilieka nuo šalies vidurkio

„Paprastai tikriname tas įmones, kuriose atlyginimai gerokai mažesni už vidutinius toje srityje, ir kyla įtarimas dėl nelegalaus mokėjimo. Tačiau ir didesnius atlyginimus mokančios įmonės, pasitaiko, irgi piktnaudžiauja, dalį uždarbio moka vokeliuose, vengia mokesčių, – sako V.Osipovas. – Statybos bendrovės, imdamosi didelių objektų, aišku, nerizikuoja, tačiau atliekant individualius užsakymus pažeidimų pasitaiko”.

Į kovos su mokesčių vengimu veiklos planą pirmiausia įtrauktos ir tikrinamos tos įmonės, kuriose darbuotojams mokami labai maži atlyginimai. Panevėžio apskrityje bene mažiausius atlyginimus gauna žmonės, dirbantys viešbučiuose, restoranuose, – vidutiniškai 572 litus. O šalies vidurkis toje veiklos srityje – 713 litų. „Nuo šalies vidurkio gerokai atsilieka ir kitose srityse dirbančių žmonių atlyginimai. Pavyzdžiui, transporto priemonių prekybos ir remonto srityje dirbantys panevėžiečiai vidutiniškai uždirba 822 litus, o šalies vidurkis – 1134 litai. Nekilnojamojo turto versle panevėžiečiai uždirba 1034 litus, šalies vidurkis – 1396 litai”, – sako Mokesčių inspekcijos Panevėžio skyriaus viršininko pavaduotojas.

Daugiau už statybininkus Panevėžio apskrityje uždirba elektros, dujų ir vandens tiekėjai. Jų atlyginimų vidurkis – 1573 litai. Tačiau kitur šios srities specialistai uždirba dar daugiau, vidutinis jų atlyginimas – 2030 litų. Panašiai kaip ir kitose apskrityse uždirba Panevėžio švietimo srities specialistai. Jų uždarbio vidurkis – 1205, Panevėžio apskrityje – 1105 litai. Sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų srityje Lietuvoje vidurkis 1282, Panevėžio apskrityje – 1270 litai. Apdirbamojoje pramonėje dirbantys panevėžiečiai gauna tiek pat, kiek ir vidutiniškai visoje šalyje – 1248 litus.

Atlyginimai staiga padidėja

Antrąjį šių metų ketvirtį Mokesčių inspekcijos darbuotojai operatyviai tikrino ir nuolat stebėjo 11 apskrities įmonių, kuriose įtarė mokant nelegaliai atlyginimus. „Į gamybą, vidaus reikalus mes nesikišame. Tačiau tokie stebėjimai labai naudingi, po jų darbo užmokestis įmonėse šokteli 20-30 procentų. Kartais įtarus, kad atlyginimai mokami nelegaliai, užtenka pasikalbėti, perspėti įmonės vadovą, ir darbuotojų atlyginimai staiga tampa 500-600 litų didesni. Ar anksčiau jie buvo mokami vokeliuose, galima tik spėlioti”, – V.Osipovas primena, kad rizikuoti neverta, juk išaiškinus nelegalų atlyginimų mokėjimą gresia nemalonumai – teismas, didelės baudos ir kita.

Apie nelegaliai mokamus atlyginimus Mokesčių inspekcija sužino ir iš pačių darbuotojų. Nuo birželio telefonu 1882 galima pranešti apie atlyginimų mokėjimus vokeliuose bei kitus pažeidimus. Iš visos šalies gauta 800 pranešimų, panevėžiečiai skambino beveik 40 kartų. Apie pažeidimus sužinoma ir kitais būdais. „Kruopščiai tikrinti renkamės tas įmones, kurių metinė apyvarta didesnė nei 10 milijonų, jose dirba per 30 darbuotojų, tačiau jų atlyginimai nesiekia 1000 litų”, – sako V.Osipovas.

Statistikos departamento duomenimis, minimalų atlyginimą, kuris nuo liepos 1 dienos yra 600 litų, gauna apie 20 procentų visų darbuotojų. Minimalus valandinis darbo užmokestis dabar 3,65 Lt.

Vyriausybės 2004-2008 metų programoje numatyta, kad minimalus uždarbis 2008 metais pasieks 800 litų per mėnesį. Siekiama, kad Lietuva nebebūtų tik pigios darbo jėgos šalimi. Tik nuolat didinant atlyginimams galima išlaikyti šalyje reikalingus darbuotojus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.