Ryškus karingosios ksenofobijos simptomas

Po pogromų Karelijos Kondopogos miesto gyventojai bijo leisti savo vaikus į mokyklą dėl čečėnų tariamų grasinimų

Kondopogos milicija pranešė, kad sulaikė du žmones, naktį į antradienį mėginusius padegti privačią parduotuvę, priklausančią išeiviams iš Kaukazo. Tebėra suimti trys čečėnai, apkaltinti dviejų rusų nužudymu per muštynes, po kurių praėjusią savaitę kilo masinės riaušės. Karelijos vadovas Sergejus Katanandovas oficialiai apkaltino išeivius iš Kaukazo, kad jie savo veiksmais išprovokavo etninius neramumus.

Tikslas – išvyti „įžūlų jaunimą”

„Mūsų tikslas – išvyti iš čia įžūlų kaukaziečių jaunimą, kuris mūsų negerbia. Beje, vietos valdžia ir milicija iki šiol užsimerkdavo prieš daugybę įstatymų pažeidimų. Neesame nusiteikę prieš žmones iš Kaukazo, priešingai, mūsų durys visada atviros sąžiningiems ir darbštiems žmonėms, tačiau neleisime, kad būtų trypiami mūsų įstatymai”, – pareiškė S.Katanandovas.

Interneto svetainė „NEWSru.com”, pastarosiomis dienomis itin daug dėmesio skirianti įvykiams Kondopogoje, tvirtina, jog vietos gyventojai netiki, kad respublikos valdžia pajėgs padėtį stabilizuoti.

„Nepasitikime nei milicija, nei prokuratūra. Dabar į miestą atvežta daug omonininkų, kurių kaukaziečiai privengia. Bet po savaitės kitos omonininkų čia vėl nebus, ir kaip tada mums reikės gyventi.

Mes bijom, nes čečėnai internete baugina, kad Kondopoga taps nauju Beslanu. Ir aš bijau leisti savo mažą dukterį į mokyklą. Daugiau nei pusė tėvų savo vaikų į mokyklą neleidžia”, – dėstė mintis vietos gyventojas laikraščio „Kommersant” korespondentui.

Mėgino padegti parduotuvę

Nacionalistų pakurstyti vietos gyventojai bando įvairiomis priemonėmis išstumti kaukaziečius iš miesto. Viena tokių priemonių – čečėnams ir azerbaidžaniečiams priklausančių pastatų – parduotuvių, kavinių ir restoranų – padeginėjimas.

Naktį į antradienį milicija suėmė du rusus, bandžiusius padegti parduotuvę, priklausančią išeiviams iš Kaukazo. Rusai atsidūrė toje pačioje areštinėje, kur laikomi trys čečėnai, apkaltinti dviejų rusų nužudymu per muštynes.

Radikalai šildosi rankas

Šimtai Kondopogos gyventojų, apimti nacionalistinio svaigulio, savaitgalį niokojo kaukaziečiams priklausančius kioskus, restoranus, parduotuves, visai nekreipdami dėmesio į tai, kad kai kurie jų savininkai etniniame konflikte norėjo išlikti neutralūs, nes siekia turėti savo verslą šiame mieste, garsėjusiame ramybe ir nacionaliniu pakantumu.

„Pogromas Kondopogoje iš karto įgavo aiškią etninę ir politinę potekstę”, – pažymi „NEWSru.com” ir tęsia mintį: „Muštynės tarp rusų ir čečėnų restorane „Čaika” taip ir būtų likusios kuklia eilute milicijos suvestinėse, jeigu ne aktyvus politinių jėgų įsikišimas. Kai kurių partijų aktyvistai ėmė mėtyti lapelius, kviečiančius rinktis į sueigą, kurios dalyviai netrukus puolė atakuoti kaukaziečius”.

Itin aktyviai veikė radikalios partijos – Vladimiro Žirinovskio vadovaujami liberalai demokratai ir „Rodina”, kurios naujoji vadovybė gavo Kremliaus prielankumą.

Partijos „Rodina” atstovas Andrejus Saveljevas pareiškė, kad dėl visko, kas įvyko Kondopogoje, yra kaltos „čečėnų grupuotės, naudojančius nusikalstamo viešpatavimo metodus”.

Užvaldė pavydas

Įvykiams Karelijoje daug dėmesio skiria Vakarų žiniasklaida, kuri ne kartą rašė, kad Rusiją užplūdo ksenofobijos banga.

Vokietijos laikraštis „Der Tagesspiegel”, komentuodamas įvykius Kondopogoje, rašo: „Daug Kaukaze gimusių žmonių ieško laimės tuose Rusijos regionuose, kur pragyvenimo lygis yra aukštesnis. Aktyvesni ir sugebantys geriau prisitaikyti prie bet kokių sąlygų kaukaziečiai daug greičiau negu rusai susikuria gerovę, ir tai neretai sukelia socialinio nepasitenkinimo, pavydo, netgi neapykantos proveržius”.

Liuksemburgo laikraštis „Tageblatt” tvirtina, kad savaitgalį čečėnai buvo „tiesiog medžiojami”, o tai yra „ryškus karingosios ksenofobijos simptomas”. Per pogromus padegta 11 kioskų, parduotuvių ir restoranų, priklausančių kaukaziečiams.

Rusijos žmogaus teisių gynėjai nurodo, kad Kondopogos gyventojų nepasitenkinimu dėl kaukaziečių įsigalėjimo suskubo pasinaudoti Judėjimas prieš nelegalią imigraciją – ksenofobų grupuotė, kurios filialas veikia ir šiame Karelijos mieste.

Parėmė kiti regionai

Vokietijos laikraštis „Frankfurter Allgemeine” straipsnyje „Pogromai Šiaurės Rusijoje” rašo, kad nėra visiškai aišku, kas kaltas – rusai ar čečėnai – dėl restorane „Čaika” kilusių muštynių, po kurių vietos gyventojai pakilo į ataką prieš kaukaziečius.

Laikraštis pažymi, kad nacionalistai šiuos įvykius panaudojo savo tikslais. „Nacionalistinės organizacijos paragino skubiai surengti sueigą, kurios metu oratoriai plūdo kaukaziečius. Oratoriai taip pat džiūgavo, kad jie susilaukė moralinės paramos iš kitų Rusijos regionų, įskaitant ir Maskvą”, – konstatavo „Frankfurter Allgemeine”.

Sueigos dalyviai priėmė peticiją, kurioje pareikalauta, jog visi kaukaziečiai per 24 valandas būtų iškeldinti iš miesto.

Vakarų žiniasklaida pažymi, kad iki šiol nebuvo jokios oficialios Kremliaus reakcijos į įvykius Kondopogoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.