Amerikiečiai vėl neatliko namų darbų

Japonijos krepšinio mėgėjai šokčiojo iš savo vietų, kai NBA žvaigždės įspūdingai dėjo kamuolį į krepšį iš viršaus

Tačiau JAV krepšinio rinktinei tai nedavė naudos – ji vėl liko už pasaulio čempionato finalo borto.

JAV krepšinio federacija prieš šių metų pasaulio pirmenybes, kurios sekmadienį baigėsi Tekančios saulės šalyje, nusprendė rimtai imtis darbo, kad išvengtų pastarųjų metų pažeminimų. 1998-aisiais NBA žaidėjai pasaulio pirmenybėse nedalyvavo ir amerikiečiai liko treti. Gal ir nieko baisaus. Tačiau 2002-aisiais pasaulio čempionatas vyko Indianapolyje ir JAV rinktinė net namie nesugebėjo pelnyti medalio. Tuomet ji liko tik šešta. 2004 metais Atėnuose olimpinio turnyro pusfinalyje amerikiečiai pralaimėjo argentiniečiams ir pirmą kartą nuo 1992-ųjų Barselonos žaidynių liko be olimpinio aukso.

Tuomet JAV krepšinio federacija buvo apkaltinta pernelyg atsainiu požiūrį į rinktinę, į jos komplektaciją. Amerikiečiai susirinkdavo likus porai savaičių iki tarptautinių varžybų pradžios, komandą sudarydavo žvaigždės, o ne konkrečių pozicijų krepšininkai. Be to, galutinė rinktinės sudėtis visada būdavo aiški iš anksto – į treniruočių stovyklas atvykdavo tik 12 žaidėjų.

Nugalėtojų sąrašas ilgėja

Šiemet viskas turėjo būti kitaip. JAV krepšinio federacija su visu būriu NBA žaidėjų pasirašė 3 metų sutartis dėl atstovavimo rinktinei, vyriausiuoju treneriu buvo paskirtas studentų lygos Djuko universiteto krepšinio ekipos strategas Mike’as Krzyzewski. Jis turėjo garantuoti, kad JAV krepšininkai visą laiką nežais NBA stiliumi, kurį kitos pasaulio komandos jau seniai buvo perkandusios. M.Krzyzewski iš karto atsisakė sunkaus charakterio žaidėjų, o galutinį rinktinės dvyliktuką paskelbė tik prieš pat pasaulio čempionatą. Dėl vietos JAV ekipoje pirmą kartą vyko tikra konkurencinė kova. Komandoje buvo ir aukštaūgių, ir snaiperių, ir įžaidėjų. Tačiau paaiškėjo, kad viso to per maža. Amerikiečiai ištaisė anksčiau darytas organizacines klaidas, bet pamiršo sunkumus, su kuriais susidurdavo aikštėje.

Čempionatą JAV rinktinė pradėjo pergalėmis D grupėje – įveikė pasaulio elitui nepriklausančias ekipas, tačiau turėjo keblumų žaisdama su italais ir slovėnais. Aštuntfinalyje amerikiečiai be vargo sutriuškino australus, ketvirtfinalyje nugalėjo vokiečius. Tada išaušo pusfinalio rungtynių su graikais diena. JAV žaidėjai gerai pradėjo mačą, bet Graikijos krepšininkai juos greitai pasivijo ir sugebėjo pelnyti net 101 tašką. Amerikiečiai jų surinko tik 95.

„Mes laimėsime aukso medalius, nes gerai ginsimės”, – taip prieš pasaulio čempionatą pareiškė Carmelo Anthony. Graikai šį pažadą pavertė anekdotu.

„Net Kataro ekipa leido Graikijos rinktinei pelnyti 17 taškų mažiau, – pabrėžė kandaus komentaro autorius, leidinio „IndyStar” apžvalgininkas Mike’as Lopresti. – Amerikiečiai liko už kitų komandų nugaros. Tai senos žinios. Dabar svarbu, ar toli? Ar mes atsiliekame futbolo aikštėse? Ne, kalbame apie krepšinį, žaidimą, kurį tikriausiai matėte „Nike” reklamoje. Tai – buvusi JAV nuosavybė. Jamesas Naismithas negalėtų suprasti, kodėl geresni metikai dabar gyvena Atėnuose, o ne Čikagoje. Kadaise JAV universitetų rinktinėms galėjo prilygti tik Sovietų Sąjungos komandos. Dabar į varžybas siunčiame profesionalus, tačiau mus nugalėjusių šalių sąrašas pradeda priminti Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos dalyvių sąrašą: Puerto Rikas, Argentina, Ispanija, Lietuva, Graikija…”

Užsienio krepšinio neiššifravo

Amerikiečius ypač piktina tai, kad graikai JAV rinktinę nugalėjo jos pačios ginklu. Jie nesivargino regzti sudėtingų atakų, sulaukdavo geros progos mesti kamuolį į krepšį ir ja pasinaudodavo. Amerikiečiai buvo bejėgiai prieš šį savo ginklą, o sėkmingai pulti taip pat nesugebėjo. Per visą pasaulio čempionatą JAV krepšininkų žaidimas buvo pagrįstas individualiais veiksmais, reta jų ataka užtrukdavo bent 20 sekundžių. Tokioms Europos rinktinėms kaip Graikijos ar Italijos amerikiečių puolimas – tarsi dovanėlė, nes jos puikiai moka gintis visa komanda. Jau italai per grupės varžybas buvo supančioję JAV ekipą, o graikai padarė darbą iki galo.

„Nesame tokie geri atletai kaip amerikiečiai, tačiau visiems parodėme, kad žinome, kaip reikia žaisti krepšinį, – džiaugėsi pergalę iškovojusios Graikijos rinktinės krepšininkas Theodoras Papaloukas, tuomet atlikęs 12 rezultatyvių perdavimų. – Mes esame protingesni”.

Amerikiečiams teliko pripažinti, jog graikas teisus. „Mums reikia išmokti geriau žaisti krepšinį, būdingą užsienio komandoms, – sakė M.Krzyzewski. – Iš pralaimėjimo išmokome daug. Nusileidome rinktinei, kuri žaidžia puikiai, o svarbiausia – kartu”.

„Atrodė, kad su mumis žaidžia Karlas Malonopoulas ir Johnas Stocktonidis, – komentavo apžvalgininkas M.Lopresti, primindamas nesulaikomą Jutos „Jazz” duetą Karlą Malone’ą ir Johną Stoctoną. – Užsienio komandų nariai ilgai rungtyniauja kartu, atrodo, jie tarsi sulipę”.

Akivaizdu, jog amerikiečiai taip ir neperprato kitų rinktinių žaidimo pagrindų, nepasimokė iš praeities pralaimėjimų. Jų ekipoje individualus meistriškumas vis dar užgožia komandinį žaidimą. Dabar JAV rinktinės vadovai, treneriai, patys krepšininkai stengsis šį trūkumą ištaisyti iki Pekino olimpinių žaidynių. „Tai tik pradžia”, – pasibaigus pasaulio čempionatui žadėjo LeBronas Jamesas.

„OK. Tačiau tai juk krepšinis. Kaip mes po tiek metų vėl atsidūrėme pradžioje?” – savo ruožtu klausė „IndyStar” apžvalgininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.