Panevėžio pataisos namuose – šešiolika pradinukių

Kaip vieną didžiausių pataisos namų mokyklos pranašumų nuteistosios įvardija tai, kad nereikia ruošti namų darbų

Vakar Panevėžio pataisos namuose, kuriuose laisvės atėmimo bausmę atlieka moterys, mokslo metus pradėjo 74 nuteistosios. Vyriausia iš jų – 63-jų metų antrokė. Į trečios klasės suolą su jaunesnėmis likimo sesėmis sėdo 59-erių metų nuteistoji, o pirmoke tapo net 50-metė laisvės netekusi moteris. Iš viso pataisos namų mokykloje yra 16 pradinukių, kurios mokosi vienoje klasėje.

Didelė kaita

Jau aštuntus mokslo metus gyvuojančioje mokykloje mokinių skaičius keičiasi kasdien. Tai lemia ir mokinių norai, mat mokslas nėra privalomas, ir dažna nuteistųjų kaita. Mokyklos direktorė Genovaitė Kulvinskaitė dėl šios kaitos labai apgailestauja, nes atėjusios naujos mokinės neatsineša moksleivio krepšelio pinigų.

„Mums kyla rūpesčių dėl to, kad moksleivio krepšelio lėšos tvirtinamos ne mokslo, o kalendoriniams metams. Pavyzdžiui, dabar turime 74 mokines, o pinigų esame gavę mokyti 51 mokinę – būtent tiek jų turėjome šių metų pradžioje”, – apgailestauja mokyklos vadovė.

Išbandymas pedagogams

Kulvinskaitė pabrėžė, kad darbas pataisos namų mokykloje yra nelengvas. To neslėpė ir LŽ kalbinti mokytojai. Nuteistosios ne visada būna mandagios ir malonios, tačiau pedagogai negali leisti sau supykti, kad neįsižiebtų konfliktas.

Dauguma pataisos namų mokyklos pedagogų – antraeilininkai, turintys galimybę palyginti besimokančiuosius laisvėje ir kalėjime. „Iš studentų nesu išgirdusi, kad nesukčiau jiems galvos, kad jie neturi nuotaikos mokytis. Čia tokių dalykai gana dažni”, – teigė viena pedagogių. Kita vertus, ji pabrėžė, kad kalinės per pamokas būna drausmingesnės nei vidurinių mokyklų moksleiviai.

Spragos skirtingos

Pataisos namų mokyklos vadovės teigimu, dirbti su nuteistosiomis sunku ir todėl, kad mokymas turi būti individualizuotas. „Labai juntamos jų žinių spragos. Įsivaizduokite klasę, kurioje mokosi mokinės, iš mokyklos išėjusios prieš dvidešimt, penkiolika, dešimt metų, ir tos, kurios joje mokėsi dar visai neseniai. Su kiekviena tokių mokinių tenka dirbti atskirai. Apmaudu, tačiau ne visada pamatai savo darbo rezultatus”, – apgailestavo Kulvinskaitė.

Kulvinskaitė teigė, kad nelaisvėje dirbančių pedagogų apmaudą neretai kelia ir suvokimas, jog mokinės mokyklą lanko dėl trumpalaikės naudos. Už gerą mokymąsi ir pamokų lankymą jos premijuojamos papildomais pasimatymais, skambučiais į namus, į minėtus rodiklius dažnai atsižvelgia ir teismas.

Neatlaikė uždarumo

Nors ne visos nuteistosios yra reiklios sau, Kulvinskaitės teigimu, pedagogams jos kelia itin didelius reikalavimus. Būta mokytojų, kurie neatlaikė uždaros terpės, juos teko keisti kitais. Tačiau direktorė pasidžiaugė, kad pedagogų kaita pataisos namų mokykloje nėra didelė.

Kulvinskaitė sakė, kad jos vadovaujamos mokyklos mokytojams lengviau dirbti tada, kai šie nežino, už ką kali jų mokinės, mat žinojimas itin padidina psichologinį krūvį ir apsunkina darbą.

Nuteistosios paprastai nori ne vien gauti specifinių vienos ar kitos srities žinių, bet ir su mokytojais pasikalbėti apie gyvenimą. Toks per pamokas vykstantis bendravimas laikomas savita integracija.

Mokosi ir amato

Kalinėms suteikta galimybė ne vien semtis mokslo žinių, bet ir išmokti amato. Vyksta pynimo, floristikos, virimo, kirpimo, siuvimo kursai, juos rengia Panevėžio profesinio mokymo centro specialistai, mokyklos mokytojai papildomai moko dailiųjų amatų, anglų bei lietuvių kalbos. Lietuvių kalbos mokosi Panevėžyje kalinčios Lietuvoje gyvenančios lenkės, rusės, baltarusės, ukrainietės.

Panevėžio pataisos namuose šiuo metu kali 219 moterų. Iš jų mokytis vidurinėje mokykloje panoro 74 laisvės atėmimo bausmę atliekančios nuteistosios. Pasak Kulvinskaitės, iš surinktų duomenų matyti, kad mokosi maždaug 70 proc. vidurinio išsilavinimo neturinčių nuteistųjų. Paklaustos, kodėl nesimokė anksčiau, daugelis nurodo, kad metė mokyklą, nes nesisekė, teko prižiūrėti jaunesnius brolius ir seseris ar padėti tėvams ūkyje. LŽ kalbintos nuteistosios tvirtino, kad pataisos namuose mokytis daug lengviau ir įdomiau nei įprastoje mokykloje, be to, nereikia ruošti namų darbų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.