V.Uspaskicho gaudynės gali trukti ilgus mėnesius

Teisės specialistų nuomone, viltis, kad Lietuvos teisėsaugai greitai pasiseks sučiupti Rusijoje gyvenantį Darbo partijos įkūrėją, yra labai menka

Vakar Migracijos departamentas, vykdydamas penktadienį pasirašytą vidaus reikalų ministro Raimondo Šukio nurodymą, kreipėsi į Rusiją, prašydamas padėti nustatyti V.Uspaskicho gyvenamąją vietą ir pateikti informaciją, ar jis neturi šios šalies pilietybės. Pats V.Uspaskichas pastaruoju metu ne kartą viešai deklaravo gyvenąs Maskvoje ir nuo nieko nesislapstąs. Tuo tarpu prašymas jį suimti iki šiol neišsiųstas.

Internetinėje paieškoje pavardės nėra

Kriminalinė policija baigė buvusio Darbo partijos lyderio paieškos organizavimo formalumus ir duomenis apie jį įtraukė į Vidaus reikalų ministerijos (VRM) tvarkomą ieškomų asmenų bei Interpolo duomenų bazes. Generalinės prokuratūros pareigūnai sprendimą skelbti V.Uspaskicho paiešką buvo priėmę dar rugpjūčio 25 d., kai gavo Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo nutartį suimti Kėdainių verslininką.

Tiesa, įvedus V.Uspaskicho pavardę VRM interneto tinklalapyje, kuriame galima pasitikrinti, ar asmuo nėra ieškomas policijos, ir toliau užrašas skelbia, kad „Informatikos ir ryšių departamentas prie VRM apie šio asmens paiešką duomenų neturi”. Kaip „Kauno dienai” paaiškino pareigūnai, ieškomų asmenų pavardės šiame tinklalapyje paprastai skelbiamos tik tuomet, jeigu matomas reikalas informuoti visuomenę apie besislapstančius įtariamuosius. V.Uspaskicho atveju, jų teigimu, to daryti nėra būtinybės – apie prokuratūros paskelbtą paiešką žino visa šalis.

Prašymas sulaikyti dar neišsiųstas

Migracijos departamento prie VRM direktorius Almantas Gavėnas „Kauno dienai” sakė negalįs prognozuoti, kiek laiko gali tekti laukti atsakymo iš Rusijos, ir perspėjo, kad laukimas gali trukti ne vieną mėnesį.

„Mes per pirmadienį jau atlikome visus formalumus. Kamuolys permestas į kitą pusę ir dabar lauksime atsakymo. Praktika būna labai įvairi, tačiau paprastai gana ilgai užtrunka, kol sulaukiame tų atsakymų. Kartais mėnesį, kartais metus ar net pusantrų. Tokių užklausimų mes duodame po keliolika per dieną, keliasdešimt per savaitę. Tad krūvis didelis, o be to, Rusijoje duomenų bazės yra decentralizuotos”, – sakė A.Gavėnas.

Kaip vakar patvirtino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka, prokuratūra kol kas neišsiuntė teisinės pagalbos prašymo į Rusiją, kuriuo būtų prašoma sulaikyti Lietuvos ieškomą V.Uspaskichą.

„Į Rusiją dar nesikreipėme. Kai bus nustatyta asmens buvimo vieta, tik tada bus sprendžiama, kam pateikti teisinės pagalbos prašymą”, – paaiškino A.Kliunka ir daugiau į kalbas su žurnalistu apie V.Uspaskicho paiešką nesileido, tvirtindamas, kad nemato reikalo „skirti daugiau dėmesio vieno asmens paieškai ir apie tai diskutuoti”.

Advokatui dokumentai nerodomi

V.Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis vakar, kaip ir buvo žadėjęs, raštu kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas leisti jam susipažinti su teismo nutartimi skirti jo klientui suėmimą, įtarimų V.Uspaskichui tekstu bei sprendimu skelbti paiešką. Kaip advokatas dar praėjusią savaitę sakė „Kauno dienai”, tik susipažinęs su šiais dokumentais jis galės apskųsti teismo nutartį dėl kardomosios priemonės skyrimo. Vakar V.Sviderskis sakė dar nežinąs, ar jam bus leista susipažinti su šiais dokumentais.

Buvęs Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas įtariamas apgaulingu partijos buhalterijos apskaitos tvarkymu ir neteisingų duomenų apie partijos pajamas bei jų panaudojimą pateikimu Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai. Pats įtariamasis, neketinantis grįžti į Lietuvą, tokių įtarimų kratosi.

Kaip pažymi įvairūs teisės specialistai, viltis, kad Lietuvos teisėsaugai pasiseks pasiekti Rusijoje gyvenantį Darbo partijos įkūrėją, yra labai menki. Jeigu V.Uspaskichas turi Rusijos pilietybę, ši šalis jo paprasčiausiai neišduos. Net jeigu rusų tautybės V.Uspaskichas šios šalies pilietybės neturi, jis bet kada gali jos paprašyti ir lengvai gauti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "V.Uspaskicho gaudynės gali trukti ilgus mėnesius"

  1. vytas

    viktora uspaskiha grazint i lietuva yra budas. tik klausimas kam to reike? verslininkam ,nemanau.teisesaugai jis nepasiekemas.prizidentui jis nereikalingas. seime ne, sej………. … ……………

  2. arvis

    tik paskutiniai kvailiai galejo galvoti,kad jis neturejo Rusijos pilietybes..

  3. agniezka

    😀 gerai viskas bet protu nepaszymi jis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.