Škotų futbolo sirgaliams – netikėta paslauga

V.Romanovas „Ūkio bankui” nurodė supirkinėti Škotijos valiutą

Rytoj į Kaune vykstančias Lietuvos ir Škotijos futbolo rinktinių rungtynes turėtų atvykti keli tūkstančiai škotų sirgalių. Specialiai dėl jų pirmą kartą Lietuvos bankuose bus superkami škotų svarai sterlingų.

Patikino, kad valiutą keis

Apie tai, kad „Ūkio bankas” keis Škotijos svarus sterlingų, didžiausias banko akcininkas Vladimiras Romanovas sekmadienį paskelbė britų dienraštyje „Scotland on Sunday”. „Tikiuosi, kad škotų sirgaliai neturės jokių problemų keičiant Škotijos svarus sterlingų į mūsų vietinę valiutą, vadinamą litu. Žinau, kad tai gali būti į užsienį, taip pat ir į Angliją, keliaujančių škotų problema. Žinoma, aš negaliu kalbėti už kitus Lietuvos bankus, bet „Ūkio banko” kasininkai ir Kaune, ir mūsų sostinėje Vilniuje bus patenkinti galėdami jums padėti”, – savo straipsnyje teigė V.Romanovas.

Prieš keletą mėnesių Škotijos spaudoje pasirodė vieno škoto laiškas apie tai, kad Lietuvoje jis negalėjo pasikeisti Škotijos svarų sterlingų.

Laiško autorius stebėjosi, kodėl škotiški pinigai nekeičiami šalyje, kurioje yra „Ūkio bankas”, kurio vienas savininkų V.Romanovas valdo Škotijos futbolo klubą „Hearts”. Atrodo, kad šį kartą V.Romanovas, kuris dažnai kritikuojamas dėl sprendimų klube, šį kartą pelnys škotų simpatijas.

Akciją vadina draugiškumo ženklu

Vakar ryte „Ūkio banke” pasiteiravome, ar tikrai superkami škotiški svarai. Banko darbuotojos Vilniuje sakė, kad juos supirks bet kuriame banko skyriuje. „Dar nežinome, koks bus lito ir svaro kursas. Kol kas dar niekas neatnešė parduoti škotiškų pinigų”, – sakė banko darbuotoja.

Banko darbuotojos Kaune sakė, kad kol kas nežino, ar supirks Škotijos valiutą. „Girdėjome, kad galbūt ją supirksime, bet daugiau informacijos negavome”, – sakė viena darbuotoja.

Vėliau banko atstovė spaudai Jolanta Lunevičienė informavo, kad „Ūkio bankas” keis Škotijos pinigus. „Bankas remia futbolą ir Lietuvos futbolo rinktinę, todėl nutarė kaip draugiškumo ženklą varžovų komandai keisti Škotijos svarus sterlingų. Pinigai bus keičiami Vilniaus filiale ir dviejose keityklose Kaune. Tai – vienkartinė akcija, bankas neketina Škotijos valiutą keisti nuolat”, – sakė J.Lunevičienė. Vienas Škotijos svaras sterlingų yra lygus maždaug penkiems litams.

Kai kurie „Ūkio banko” darbuotojai užsiminė, jog bijomasi pinigų padirbinėtojų. Bankas turi Škotijos valiutos pavyzdžių, tačiau vis dėlto yra pagrindo nerimauti, kad gali būti mėginama parduoti netikrų pinigų. Kaip tik dėl to bankas nesistengė viešinti savo akcijos. Tikimasi, kad daug škotų atvyks su banko kortelėmis arba turėdami Didžiosios Britanijos valiutos.

Išpirko visus litus

Britų dienraštis „Sunday Mail” sekmadienį pranešė, kad Škotijos futbolo sirgaliai atvyks į Lietuvą neturėdami pinigų, nes šalyje pritrūko litų. „Dėl didžiulio litų poreikio bankuose ir kelionių agentūrose pinigai baigėsi. Į Vilnių ir Kauną besirengiantys Škotijos fanai grūmėsi dėl paskutinių Škotijoje esančių litų. Tačiau dauguma išvyko pasikliaudami Lietuvos pinigų keityklomis”, – rašo dienraštis.

Jame cituojamas kelionių agentūros „Direct Holidays” atstovas, teigiantis, kad susidūrė su neįprastu paklausos padidėjimu.

„Mes neprekiaujama juo (litu), bet galime užsakyti. Jei kas šiandien užsakytų, antradienį po pietų jau turėtume”, – sakė „Halifax Bank” atstovas, tačiau tai netenkino sirgalių, kurie jau buvo pakeliui į Lietuvą.

Fanų atstovas Alanas Dankanas sakė, kad minia škotų į Lietuvą išvyko turėdami tik grynųjų pinigų. „Tai gali sukelti didžiulę įtampą Lietuvos valiutų keityklose”, – sakė jis, matyt, nežinodamas, kad Lietuvos bankai apskritai nekeičia Škotijos valiutos.

Škotijoje teisėta atsiskaitymo priemonė yra Didžiosios Britanijos svarai sterlingų, tačiau trys Škotijos bankai dėl istorinių priežasčių nuo 1695 metų leidžia savus pinigus. Škotiški svarai sterlingų šioje šalyje sudaro 95 proc. cirkuliuojančios valiutos. Didžiojoje Britanijoje pasitaiko atvejų, kai škotiška valiuta nėra priimama. Škotijos ir Didžiosios Britanijos svarai sterlingų yra lygūs savo verte.

Bankininkas siūlo paragauti cepelinų

V.Romanovas savo straipsnyje dienraštyje „Scotland on Sunday” škotus kviečia aplankyti Kauną. „Jei turėsite laiko, aš rekomenduoju apžiūrėti Kauno senamiestį, ypač viduramžių pilį, kuri yra pastatyta dviejų upių, Nemuno ir Neries, santakoje. Tikiuosi, kad jums taip pat patiks lietuviškas alus ir vietinis patiekalas, kuris, aš manau, yra škotiško hagio lietuviška versija. Mes juos vadiname cepelinais, tai yra lyg bulvių pyragas su malta mėsa viduje. Pirmas žodis, kurį jūs išgirsite iš Lietuvos žmonių, bus „Laba diena”, kas reiškia „hello”, – rašo V.Romanovas.

Jis teigia, kad rungtynes Kaune stebės su žmona Svetlana ir sūnumi Romanu. „Aikštė yra netoli mano namų. Kai abiejose komandose yra tiek daug „Hearts” žaidėjų, aš nenoriu spėlioti rungtynių baigties. Tai man būtų per daug pavojinga”, – teigia V.Romanovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.