Rugsėjo 1-oji – be būtiniausių priemonių

Mokyklinėmis prekėmis bandydamos aprūpinti skurdžiausiai gyvenančių šeimų vaikus ne visos Panevėžio apskrities rajonų savivaldybės ketina laikytis lygiavos

Šiemet Vyriausybė kelis kartus daugiau lėšų skyrė skurdžiai gyvenančių šeimų vaikams išleisti į mokyklą. Nors savivaldybes pasiekė jau visi tam skirti pinigai – 8 mln. litų, – moksleiviai būtiniausių reikmenų sulauks tik rugsėjo pabaigoje.

Už šių lėšų dalybą savivaldybėse atsakingi specialistai apgailestauja, kad vaikai rugsėjo 1-ąją dar neturės viso to, kas būtina pradėti naujus mokslo metus. Mat naujas įstatymas, apibrėžiantis nemokamo maitinimo skyrimą ir aprūpinimą mokymo priemonėmis nepasiturinčių šeimų vaikus, įsigalios tik nuo 2007-ųjų.

Tad prasidėjus šiems mokslo metams pedagogai turės ne tik mokyti vaikus, bet ir rinkti moksleivių tėvų prašymus, kad jų vaikai būtų aprūpinti mokyklinėmis prekėmis, bei teisę gauti šias prekes suteikiančias pažymas.

Skirta daugiau lėšų

Pasvalio rajono apskaitos tarnybos specialistė Vitalija Motiejūnienė džiaugėsi, kad šiemet įsigyti mokyklinėms prekėms socialiai remtinų šeimų vaikams iš Socialinių reikalų ir darbo ministerijos biudžeto skirta 163 tūkst. litų. Pernai šioms reikmėms Pasvalio rajonas buvo gavęs tik 32,8 tūkst. litų.

Mokyklinėmis prekėmis pernai aprūpinti 959 rajono vaikai, kiekvienam iš jų buvo skirta po 34,20 lito. Planuojama, kad šiemet vienam vaikui teks net po 165 litus. Kad vaikas gautų mokyklinių prekių, socialiai remtinų šeimų tėvai dar vasarą privalėjo seniūnijoms pristatyti pažymas, įrodančias, kad kiekvienam šeimos nariui per mėnesį tenka ne daugiau kaip 165 litai pajamų, o socialiniai seniūnijų darbuotojai privalėjo surašyti kiekvienos varganai gyvenančios šeimos socialinių tyrimų aktą.

Prasidėjus mokslo metams tėvų bus prašoma rašyti prašymą, kad jų vaikams už valstybės lėšas būtų nupirkta svarbiausių mokyklinių prekių. Paprastai sumokama už moksleiviui būtinus pratybų sąsiuvinius, sportinę aprangą, avalynę, kitas prekes.

Jas nupirkti vaikams turės mokyklos. Savivaldybė kiekvienai ugdymo įstaigai apmokės pateiktas sąskaitas.

Panevėžio savivaldybė mokyklinėms prekėms pirkti iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos šiemet gavo 134,8 tūkst. litų, pernai tam turėjo 35,5 tūkst. litų. Panevėžio savivaldybė iš savo biudžeto mokyklinėms prekėms pirkti skyrė 25 tūkst. litų. Už šiuos pinigus planuojama apipirkti 1700 vaikų, kiekvieno iš jų reikmėms skiriant po 90 litų. Pernai mokyklinėmis prekėmis aprūpinta 1400 moksleivių.

Socialinės paramos skyriaus vyriausioji buhalterė Janina Poškienė LŽ teigė, kad šiemet, bankrutavus „Ekranui”, tikimasi daugiau socialiai remtinų šeimų prašymų pasirūpinti jų vaikais.

Atsisakyta lygiavos

Rokiškio rajono savivaldybei toms pačioms reikmėms iš ministerijos skirta 144,4 tūkst. litų, numatyta vienam vaikui mokyklinių prekių nupirkti už 130 litų. Biržų savivaldybė gavo 126 tūkst. litų, manoma, kad vienam vaikui teks prekių už 70 litų. Biržų rajono savivaldybė iš savo biudžeto papildomai skyrė po 70 litų tų šeimų vaikams, kurių vienas iš tėvų į mokyklą išleidžia tris ir daugiau vaikų. Taip pat bus pasirūpinta šeimomis, į mokyklas išleidžiančiomis po keturis ir daugiau vaikų.

Panevėžio rajono savivaldybė mokyklinėms reikmėms pirkti gavo 135 tūkst. litų, už juos numatyta aprūpinti 1500 mokinius. „Skirstydami pinigus ir aprūpindami vaikus mes jau prieš kelerius metus atsisakėme lygiavos. Prekes perkame pagal poreikius. Todėl vienam vaikui mokyklinių prekių, avalynės, sportinės aprangos gali būti nupirkta už kelis šimtus, o kitam – už keliolika litų”, – LŽ sakė Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus specialistė Sigita Jasiūnienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.