Didelė rusų širdis – džiazo festivalio pagalbininkė

Rugpjūčio viduryje vyko pirmasis atviras Kaliningrado džiazo festivalis. Iš Klaipėdos pilies džiazo festivalio ėmę pavyzdį kaliningradiečiai tikisi, kad festivalis taps tradiciniu ir įsilies į Baltijos regiono šalių džiazo fiestų šeimą.

Vasaros pradžioje Kaliningrado džiazo festivalio organizatoriai lankėsi Klaipėdoje, stebėjo Pilies džiazo festivalį ir mokėsi iš jo rengėjų, klausė jų patarimų.

Šiemet pirmą sykį po atviru dangumi surengtas tarptautinis festivalis Kaliningrade turi keletą metų siekiančią tradiciją – mažesnio masto festivalis uždarose patalpose vykdavo ir anksčiau. Koncerte yra grojęs ir klaipėdietis Pilies džiazo festivalio įkūrėjas Vytautas Grubliauskas su grupe „Doudi Jazz Band”. Šiemet V. Grubliauskas buvo pakviestas į festivalį kaip garbės svečias, tačiau atvykti negalėjo.

Kaliningrado džiazo festivalio organizatoriai sau iškėlė keletą tikslų: sukurti ryškų renginį, pritrauksiantį muzikinio elito ir muzikos mėgėjų dėmesį, įsilieti į Baltijos regiono muzikinių įvykių plejadą: atsistoti šalia Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos džiazo festivalių.

Festivaliui rengti specialiai buvo pasirinktas rugpjūtis – vasaros apogėjus, kuomet yra turistų lankymosi pikas. Festivalio rengėjai mano, kad festivalis gali padėti pritraukti daugiau turistų į 60-metį švenčiantį Kaliningradą.

Festivaliui Kaliningrado centriniame parke specialiai buvo pastatyta stacionari šiuolaikiška lauko scena su atlikėjams skirtomis patalpomis.

Festivalio rengėjai bendradarbiavo su Kaliningrado srities filharmonija, diplomatinėmis atstovybėmis.

Dalyvavo klaipėdiečiai

Į rugpjūčio 11-12 dienomis vykusį festivalį buvo sukviesti įvairių šalių muzikantai. Rengėjai sutarė, jog būtinai turi dalyvauti tarptautinio lygio muzikos žvaigždė, taip pat vietiniai – Kaliningrado – muzikantai, rusų bei kaimyninių šalių muzikinio pasaulio atstovai.

Festivalio vinis šiemet buvo jau keletą dešimtmečių muzikos pasaulyje karaliaujančios grupės iš JAV „The Manhattan Transfer” pasirodymas. Buvo pakviesta grupė „Cosmos” iš Latvijos, kvartetas iš Vokietijos „Fuse”, „Funky Monkey” iš Maskvos, kaliningradiečiai „Middle Band” bei lietuvių grupė „Contra Jazz”. Dar viena grupė iš Lietuvos – klaipėdiečiai „Junction” – atidarė festivalį.

Jaunus klaipėdiečius muzikantus subūręs kolektyvas „Junction” iš festivalio parsivežė pačius geriausius įspūdžius. Vos prieš pusmetį susikūręs kolektyvas jau spėjo sudalyvauti keliuose tarptautiniuose festivaliuose. Laimonas Urbikas (saksofonas), Domas Grumbinas (triūba), Mantas Liutikas (klavišiniai), Paulius Stonkus (gitara), Mykolas Eiva (mušamieji), Kristina Jatautaitė (vokalas) į kolektyvą susibūrė tik šių metų balandį. Visi „Junction” nariai – Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Džiazo muzikos katedros absolventai ir studentai.

„Politinių nesutarimų kontekste tokie kultūriniai mainai atrodo lyg šviesos spindulys”, – sakė L. Urbikas.

Šilta atmosfera

Festivalis, pasak klaipėdiečių, sutraukė abi šventės dienas daugiau nei po tūkstantį įvairaus amžiaus žiūrovų, nors bilietai į renginius buvo mokami. „Junction” liko patenkinti savo pasirodymu ir šiltu publikos palaikymu, juos atpažindavo gatvėje net kitą dieną po koncerto. Atlikėjai juokavo, kad per visą savo gyvenimą neišdalino tiek autografų, kiek jų teko duoti per vieną vakarą.

„Į koncertus atėjo ir vyresnio amžiaus žmonės, tikri džiazo gerbėjai, ir jaunimas. Skaičiau atsiliepimus po festivalio, kai kurie rašė, kad atėjo tik šiaip pasižiūrėti, o liko sužavėti”, – sakė L. Urbikas.

Vos prieš mėnesį pastatyta scena „Junction” nariams padarė didelį įspūdį. „Tai – fantastiška scena. Scena yra lauke, bet yra įrengti kambariai atlikėjams, grimo kambariai, patalpos su visais patogumais”, – pasakojo atlikėjai.

Anot klaipėdiečių, pirmojo festivalio rengėjai bandė pritraukti kuo įvairesnę publiką, todėl kvietė įvairaus stiliaus grupes. „Buvo pakviesti geriausi atlikėjai. Atliekama muzika buvo tikrai aukšto lygio. Ir organizacinė pusė buvo nepriekaištinga”, – sakė L. Urbikas.

„Junction” įspūdį paliko draugiška ir šilta festivalio atmosfera. „Jautėsi didelė rusiška širdis – svetingumas, nuoširdumas”, – sakė L. Urbikas.

„Festivalio organizatoriai surado rėmėjų ir pakvietė visame pasaulyje žinomus „The Manhattan Transfer”. Jie jau labai seniai groja. Kai juos pamatėm, nustėrom – jie pasirodė mums tokie seni… Koncertų įrašuose jie tokie gyvybingi. Nors aišku, negaliu sakyti, kad jie nebuvo gyvybingi ir dabar. Jų koncertas buvo aukščiausio lygio”, – pasakojo K. Jatautaitė.

Kažkokia nelaimė nutiko kaliningradiečių grupei, ir ji nei koncertavo festivalyje, nei dalyvavo jam session naktiniame klube „Vagonka”. Jei ne „Junction”, jam session nebūtų įvykęs.

„Pirmos dienos vakare atėjome tik pasižvalgyti. Jam session turėjo atidaryti kaliningradiečiai, tačiau vienam jų nariui kažkas atsitiko, ir jie liko tik dviese: būgnai ir gitara. Į sceną šokome mes, ir vakarėlis užvirė bendromis pajėgomis. Prisijungė ir „Contra Jazz” nariai, tad ant scenos buvo beveik vien Lietuva. Vėliau prisijungė ir maskviečiai”, – įspūdžiais dalijosi klaipėdiečiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.