Pasaulis turės naujus septynis didžiuosius stebuklus

Po metų pasaulis turės naujus septynis didžiuosius stebuklus. Iki kitų metų vasaros pasaulio internautai turi progą atiduoti savo balsą už, jų nuomone, stebuklo vertą objektą.

Iš UNESCO ekspertų sudaryto 21 objekto sąrašo internautai balsuodami išrinks septynis, skelbiama projekto tinklalapyje www.new7wonders.com.

Tinklalapyje siūloma dalyvauti pasauliniame balsavime ir išrinkti naujus septynis didžiuosius pasaulio stebuklus. Balsavimo rezultatai bus paskelbti simbolišką datą, kurią sudarys trys septynetai – 2007 07 07.

Tarp į didžiojo stebuklo vardą pretenduojančių objektų yra:

Atėnų Akropolis Graikijoje (450 – 330 metais prieš Kristų)

Atėnų Akropolis, datuojamas 450 – 330 metais prieš Kristų. Statinys vadinamas šventąja Atėnų uola ir simbolizuoja miesto galybę bei piliečių saugumą. Tai vienas žymiausių senovės architektūros paminklų, tapęs šiuolaikiniu Graikijos simboliu.

Alhambra Ispanijoje (XII amžius)

Mohammedas I, pirmasis maurų dinastijos karalius Granadoje, XII amžiuje pertvarkė IX amžiuje statytą pilį pagal savo užgaidas. Statinys užima 13 hektarų ir žavi ne tik dydžiu, bet daugybe detalių. Pilis – įžymiausias maurų architektūros pavyzdys pasaulyje.

„Angkor” Kambodžoje (XII amžius)

„Angkor” – žymiausias pietryčių Azijos statinys, simbolizuojantis khmerų imperijos galybę, o kartu tai – didžiausia pasaulyje šventykla. „Agkor” pastatė karalius Suryavamanas XII amžiuje.

„Chichén Itzá” piramidės Meksika (800 metai po Kristaus)

„Chichén Itzá” – žymiausias majų šventyklų miestas, tarnavęs politiniu, ekonominiu ir religiniu šios civilizacijos centru. Įspūdingiausi statiniai: Kukulkano piramidė, Chaco Moolo šventykla, tūkstančio kolonų salė bei kalinių žaidimų laukai. Mieste esanti piramidė – paskutinė ir pati didžiausia iš visų, kurias pastatė majai.

Laiminantis Kristus Brazilijoje (1931 metai)

Rio de Žaneirą nuo Korkovado kalno viršūnės laiminanti Kristaus statula – 38 metrų. Religingo miesto simboliu tapusią statulą sukūrė brazilų dizaineris Heitoras da Silva Costa, sukūrė prancūzų skulptorius Paulas Landowskis. Pastatyti statulą užtruko penkerius metus – 1931 metais brazilai išvydo pabaigtą statulą.

Eiffelio bokštas Prancūzijoje (1887 – 89 metai)

Eiffelio bokštas – Gustave’o Eiffelio plieninis kūrinys. Bokštas tapo ne tik Paryžiaus bet ir Prancūzijos simboliu. Struktūra ne tik puošia kraštovaizdį, bet ir yra vienas labiausiai lankomų architektūros šedevrų Vakarų pasaulyje.

Didžioji kinų siena Kinijoje (220 metai prieš Kristų ir 1368 – 1644 metai po Kristaus)

Didžioji kinų siena – didžiausias žmogaus pastatytas gynybinis įtvirtinimas pasaulyje. Jos paskirtis buvo sustabdyti mongolų genčių veržimąsi į Kiniją. Siena matoma iš kosmoso.

Į didžiuosius stebuklus taip pat pretenduoja:

Romos Koliziejus Italijoje (70 – 82 metai prieš Kristų.,) Kiyomizu šventykla Japonijoje (749 – 1855 metai), Kremlius su Raudonąja aikšte Maskvoje (1156 – 1850 metai), Egipto piramidės, Laisvės statula JAV ir kiti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.