Energetinio orumo kaina

Grasindamas naujais tarifais „Gazprom” Lietuvoje tvarkosi kaip savo kieme

Iliuzijos, kad gamtinių dujų kaina artimiausioje ateityje netaps keiksmažodžiu, žlunga. Rusijos dujų verslo monstras „Gazprom” nuosekliai įgyvendina planą, kurio paskutinysis akordas bus visoje Europoje už tą pačią kainą parduodamas „pigiausias ir ekologiškiausias” kuras. Tai, kad Lietuvoje už šią prekę reikės mokėti mažiau nei, tarkim, Vokietijoje, lems tik transportavimo kaštų skirtumai.

„Žirklės” skečiasi

Nepaisant visiškai aiškaus kainų augimo scenarijaus, artėjant naujajam šildymo sezonui mūsų šalies energetikos specialistai, politikai ir šilumos tiekimo įmonės visgi ūžia kaip suerzintas avilys. Pasirodo, jog net ir neturint galimybės rinktis ar dėl ko nors derėtis visi įvykiai susiklostė taip blogai, kaip tik galėjo.

„Problemos esmė – šilumos kainų šuolis šiuo atveju yra kiek didesnis, nei buvo galima skaičiuoti vertinant vien tik išaugusią dujų kainą. Atskiruose miestuose šiluma brangs dar daugiau todėl, kad pasikeitė transportavimo apmokėjimo tvarka. Vadovaujantis verslo logika, perkant didesnį kiekį dujų, kaip ir bet kokių kitų prekių, būdavo mokama mažesnė kaina. Pasikeitus apmokėjimo tvarkai, keletą katilinių eksploatuojanti įmonė dujas pirko centralizuotai, kaip vienas juridinis asmuo, o dabar kiekviena katilinė traktuojama kaip atskiras klientas, įvertinant visus paskirstymo ir transportavimo kaštus. Dėl to kai kuriuose miesteliuose šiluma brangsta iš tiesų žiauriai”, – pripažino Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininkas profesorius Vidmantas Jankauskas.

Jo duomenimis, didžiausią šilumos kainų smūgį patirs Akmenės žmonės, kur susidėjo net trys problemos. Greta augančių energijos resursų kainų ir pasikeitusios transportavimo apmokėjimo tvarkos padėtį dar labiau komplikavo ir tokia „smulkmena”, kaip vietinių šilumos tinklų direktoriaus konfliktas su „Lietuvos dujų” vadovybe. Pastarieji atsisakė parduoti dujas Akmenei, todėl žemaičiai yra priversti dujas pirkti iš „Dujotekanos”, taikančios maždaug 3 proc. didesnį antkainį.

„Kadangi gamtinių dujų kainos nuo bazinės šilumos kainos nustatymo pasikeitė nuo 388 Lt iki 661 Lt už tūkst. kub. metrų, įdiegus nepalankią šilumos įmonėms dujų transportavimo apmokėjimo tvarką, sąlyginai vargano miestelio žmonėms kaina kils net 39 proc. Panaši situacija ir Ukmergėje, Prienuose bei keliuose kituose miestuose”, – konstatavo V.Jankauskas.

VKEKK pirmininkas tvirtino, kad buvo bandoma nesutarimus spręsti ir įpareigoti „Lietuvos dujas” skelbti aiškius kriterijus, kuriais remiantis parenkami pirkėjai, tačiau apčiuopiamų rezultatų šie žygiai kol kas nedavė. Tiesa, šiais metais tai jau nebeturi tokios didelės įtakos, nes „Dujotekanos” antkainiai sumažėjo iki sąlyginai nedidelių 15 proc. („Lietuvos dujų” marža – 12 proc.), nes prieš porą metų šios kompanijos „apetitas” buvo bemaž dvigubai didesnis.

Skirtis gali tik terminai

Pasak V.Jankausko, pastarasis kainų šuolis iš esmės yra toks, kokį žadėjo pavasarį Lietuvoje viešėjęs „Gazprom” valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Riazanovas. Susitikęs su keletu Seimo narių, Ūkio ministerijos bei „Lietuvos dujų” vadovais, tąkart jis išdėstė „Gazprom” programą, kurią įgyvendinus iki 2008-ųjų gamtinės dujos visoje Europoje bus parduodamos už identišką kainą. Svečias žadėjo, kad skirtis gali tik terminai, kada naujos kainos bus pradėtos skaičiuoti. „Malonės” buvo galima tikėtis tik įgyvendinant dvi esmines sąlygas – keičiant dujų transportavimo apmokėjimo tvarką ir didinant laisvųjų vartotojų skaičių, kurie būtų priversti pirkti dujas už tokią kainą, kokios norės pats „Gazprom”.

„Pirma sąlyga buvo įgyvendinta, nes tam pakako pakeisti tiekimo – vartojimo taisykles, kurias nustato Ūkio ministerija. Kęstutis Daukšys atitinkamą įsakymą pasirašė dar gegužės mėnesį. Liko paskutinis barjeras – rinkos liberalizavimas ir reguliavimo atsisakymas, kuris turėtų būti įteisintas priėmus Gamtinių dujų įstatymą. Jei taip atsitiks, daliai vartotojų (per metus sunaudojančių per 1 mln. kub. metrų dujų) kaina ūgtelės dar maždaug 10 – 15 proc.”, – prognozavo VKEKK vadovas.

Beje, dvejus metus nesutarimų priežastimi tarp skirtingas interesų grupes atstovaujančių politikų stovyklų buvęs Gamtinių dujų įstatymas artimiausiu metu vėl turėtų būti įtrauktas į Seimo posėdžių darbotvarkę.

Kokia galutinė redakcija bus priimta kol kas nėra aišku, tačiau šios srities ekspertai pripažįsta, jog lig šiol „Gazprom” iš esmės gavo absoliučiai viską, ko tik norėjo, todėl ir ateityje greičiausiai įvykiai klostysis pagal jų parinktą scenarijų.

Reguliavimo dilema

Klausiamas, ar verta spyriotis ir ginti savo pozicijas dėl dujų rinkos reguliavimo, V.Jankauskas pripažino, kad šiuo metu Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija yra bene vienintelė, besipriešinanti visiškam rinkos liberalizavimui.

„Kadangi esantys du tiekėjai iš esmės tarpusavyje nekonkuruoja, nes dujas gauna iš to paties šaltinio, jų veiksmus būtina reguliuoti. Analogiška padėtis yra Čekijoje, kur tiekėjas monopolininkas pasididino savo maržą iki 8 proc. ir galų gale buvo nubaustas vietinės konkurencijos tarybos. Mūsų šalyje daug ką lėmė „Lietuvos dujų” privatizavimo metu prisiimti įsipareigojimai, tačiau dabar padėtis pasikeitė ir jokių išskirtinių sąlygų Lietuva nebeturi. Klausimas tik toks ar „visą” kainą turėsime mokėti nuo 2007-ųjų ar nuo 2008-ųjų sausio. Kadangi nuo kitų metų pradžios bet kokiu atveju dujų kaina nuo 160 JAV dolerių už tūkstantį kub. metrų kyla maždaug 30 proc., su tarpininko marža galutinė kaina išauga iki dydžio, kurį dabar moka Lenkija (maždaug 230 dolerių tūkstantį kub. metrų). Vadinasi, nebėra priežasčių nuolaidžiauti „Gazprom”, – samprotavo V.Jankauskas.

Ūkio ministras Vytas Navickas, kalbėdamas apie šią problemą siūlė reguliuoti rinką tuomet, kai dujų kainos pasieks lubas ir niekuo nebesiskirs nuo europinių. Gamtinių dujų įstatyme įtvirtinus nuostatas, jog dujų rinka yra nereguliuojama, vėliau keisti tvarką greičiausiai būtų labai sudėtinga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.