Bendra darbovietė sutuoktinius jungia ir skiria

Sutuoktinių po vienu darbovietės stogu laukia išbandymai.

Kartu dirbantys sutuoktiniai dažniau išsaugo draugystę. Tačiau ilgalaikiai išsiskyrimai gali tapti konfliktų priežastimi.

Išsiskirti naudinga

Išsiskyrimas visai dienai ar net savaitei, anot psichologo Olego Lapino, silpnina ryšį tarp sutuoktinių. „Prieš akis iškyla nuobodžiaujančios žmonos, kuri ima ieškoti paguodos ir dėmesio, vaizdas. Partnerio nebuvimas šalia skatina norą nueiti „į šoną”. Taip neretai ir įvyksta”, – tvirtino specialistas.

Tai, kad sutuoktiniai per dieną vienas kito nemato, turi ir savo privalumų. „Vyras ir žmona vienas kito pasiilgsta, nori susitikti, atsiranda didesnis prieraišumas”, – vardijo O.Lapinas.

Atranda iš naujo

Išsiskyrimas ilgesniam laikui dėl su darbu susijusių priežasčių, pasak psichologo, gali tapti tikru išbandymu. „Sutuoktiniai išgyvena įvairias santykių stadijas. Tad ryšys taip pat kinta. Pirmaisiais santuokos metais vyrauja aistra, vienas kito ilgesys, partneriai siekia nustebinti, rengia staigmenas, daug bučiuojasi. Šiuo laikotarpiu trumpi išsiskyrimai tik dar labiau kaitina jausmus”, – pasakojo psichologas.

Jeigu dažniau išsiskiriama vėlesnėje santykių stadijoje, didesnė tikimybė, kad dėl to ryšys tarp sutuoktinių gali susilpnėti. „Puiku, jei sutuoktiniai sugeba iš naujo atrasti vienas kitą, stengiasi grąžinti aistrą, vėl vaikšto į pasimatymus, susitikinėja”, – dėstė O.Lapinas.

Trūksta erdvės

Psichologo teigimu, situacija, kai pora dirba kartu, gana dažna. „Pavyzdžiui, bosas įsimyli sekretorę, išsiskiria su žmona ir veda naująją meilę. Problemos grįžta namo kartu su šeima. Sutuoktiniai vienas kitam priekaištauja. Tokia atmosfera ima varginti ir erzinti”, – pasakojo specialistas.

Darbe nusistovėjusi santykių hierarchija nebūtinai persikelia į namus. Darbe – bosas ir pavaldinė, namuose gali būti net atvirkščiai.

Porų, kurios gyvena ir dirba kartu, problema – asmeninės erdvės lieka mažai. „Kiekvienas nori turėti savo erdvės. Kai jos trūksta, sutuoktiniai ima sakyti vienas kitam: „Tavęs per daug, tu mane dusini”. Tai tarsi protestas dėl laisvės”, – sakė pašnekovas.

Laukia išbandymas

Kita vertus, anot psichologo, kartu dirbančios poros draugiškesnės, partneriai jaučiasi saugesni. „Vėlesniame santykių etape išryškėja charakterių, interesų skirtumai, kai turi kitą priimti tokį, koks jis yra. Tai tikras išbandymas, kurį įveikę sutuoktiniai iš naujo atranda vienas kitą. Kartais net ima toleruoti vienas kito neištikimybę, o išsiskyrę lieka draugai”, – tvirtino O.Lapinas.

Psichologas pabrėžė, kad kartu dirbantys sutuoktiniai turi daugiau bendrų sąlyčio taškų, todėl aistrai išblėsus lieka draugystė.

O.Lapinas prisipažino, kad apie kartu gyvenančias ir dirbančias poras kalba remdamasis asmenine patirtimi. Mat jo žmona taip pat psichologė. „Mes lengvai vienas kitą suprantame, abu domimės psichologija, dabar kartu rašome knygą. Du psichologai namuose – ir pliusas, ir minusas”, – šypsojosi pašnekovas.

Skiriasi dėl kitų priežasčių

Kartu dirbantys sutuoktiniai nuolat mato vienas kitą, tad norisi psichologo paklausti, ar tai nekenkia santykiams. Juk darbovietėje pasitaiko ir flirto, ir atvirai rodomų simpatijų. „Kai vyras ar moteris jaučia, jog partneris jį nuolat mato, stengiasi save sudrausminti, neleidžia sau labai atsipalaiduoti”, – tikino specialistas.

Statistikos, kuri skelbtų, kad kartu dirbantys sutuoktiniai dažniau skiriasi, nėra. „Ši priežastis nėra išskiriama kaip lemianti skyrybas. Dažniausios skyrybų priežastys – alkoholizmas, neištikimybė arba ryškūs charakterių skirtumai”, – vardijo psichologas O.Lapinas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.