Aukščiausi Rusijos valdininkai maudosi aukso upėse

Maskvos miesto biudžeto projekte 2007 metams yra numatytas 105 milijardų rublių (apie 10,6 mlrd. litų) deficitas. Rusijos sostinės biurokratų aparatui išlaikyti per metus tenka 43,5 milijardo rublių (4,33 milijardo litų) – iš jų 3,4 mln. rublių (342 tūkst. litų) atiteks Maskvos merui Jurijui Lužkovui, rašo rusų dienraštis „Izvestija”.

Per mėnesį Maskvos meras vidutiniškai uždirba 263 tūkst. litų (apie 26 470 litų). Rusijos sostinės vadovas yra brangiausiai apmokamas Rusijos valstybės pareigūnas. Be to, už savo veiklą jis gauna ir numatytas premijas. J.Lužkovas uždirba daugiau už Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, ministrus ir pagal metines pajamas netgi lenkia kai kuriuos Europos Sąjungos šalių premjerus.

Kaip teigiama portale newsru.com, būtina pažymėti, kad nurodytas pareigūnų darbo užmokestis – tai kartais tik menka dalis realiai per metus gaunamų pajamų. Pareigūnams turtus neša turimas nekilnojamasis turtas, investicijos į verslą. O kur dar nemokamas tarnybinis transportas, kelionės, viešbučiai – tai leidžia nemažai sutaupyti.

Nereikia pamiršti ir to, kad valdininkai, kurių algos dydis susietas su kariškių gaunamais pinigais, dažnai gauna po kelias algas.

Pavyzdžiui, maksimalus viceministro atlyginimas – tik 4895 rubliai. Bet kiekvieną mėnesį jis prezidento dekretu gauna „piniginę paskatą”, kuri prilygsta 10,5 jo algos(51 399 rublių). Аnalogiškas garantuotas ministrų bonusas sudaro 3,9 algos, o dar viena papildoma alga priklauso kartą per ketvirtį.

Be to, dar daugybė įvairių priedų: už ištarnautus metus, tarnybos sąlygas, už darbą su duomenimis, kurie yra valstybės paslaptis..

Taigi brangiausias Rusijos valdininkas yra J.Lužkovas. Žurnalo „Wprost” duomenimis, Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis per mėnesį uždirba 2340 apie JAV dolerių (6300 litų), o Ukrainos vadovas Viktoras Juščenka – 6500 dolerių (17 500 litų). Mažiau už Maskvos merą uždirba Lenkijos, Čekijos, Slovakijos ir Lietuvos vadovai.

Tačiau priartėti prie Airijos, JAV, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Prancūzijos, Japonijos ar Belgijos vadovų J.Lužkovui nepavyksta – išvardintų šalių lyderių atlyginimai yra nuo 20 tūkst. dolerių (apie 54 tūkstančiai litų) per mėnesį.

Rusijos ekspertų manymu, aukšti valdininkai turi uždirbti daug, nes didelė jų atsakomybė – kartais ji prilygsta didžiausių tarptautinių kompanijų vadovų atsakomybei. O tokių kompanijų vadovai, be abejo, uždirba gerokai daugiau negu Rusijos valdininkai. Anot rusų žiniasklaidos, aukšti Rusijos valdininkai gauna mažiausiai penkiskart mažiau negu šalyje dirbantys aukščiausios klasės verslo vadybininkai. Tačiau valdininkai atlyginimų skirtumą kompensuoja įgyvendindami karjeros ambicijas ir galimybe mėgautis valdžia.

Brangiausi Rusijos pareigūnai:

Jurijus Lužkovas – 263 tūkstančiai rublių (26,5 tūkst. litų) per mėnesį.

Vladimiras Putinas – 168 tūkstančiai rublių (16,9 tūkst. litų).

Michailas Fradkovas premjeras – 132 tūkst. rublių (13,3 tūkst. litų).

Vidutinis ministro atlyginimas – 90 tūkst.(9 tūkst. litų).

Dūmos deputato atlyginimas – nuo 60 iki 80 tūkst. rublių (6-8 tūkst. litų) per mėnesį.

Primorės krašto gubernatorius Sergejus Darkinas – 90 tūkst. rublių (9 tūkst. litų).

Kaliningrado gubernatorius Sergejus Boosas – 75 tūkst. rublių (7,55 tūkst. litų).

Ivanovsko srities gubernatorius Michailas Menas – 52 tūkst. rublių (5,23 tūkst. litų)

Vidutinis darbo užmokestis Rusijoje 2006 metais – 9,7 tūkstančio rublių (980 litai).

Vidutinis darbo užmokestis pietinėse federacijos dalyse – 4,4 tūkstančio rublių (440 litų).

Minimalus darbo užmokestis, numatomas 2007 metais, bus 1,1 tūkstančio rublių (110 litų).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.